Foto: F64

Iekšējās drošības birojs (IDB) prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nodevis kriminālprocesu pret Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonu par bezdarbību saistībā ar piecgadīgā Ivana Berladina meklēšanu Grobiņas novadā 2017. gada jūlijā, portālu "Delfi" informēja IDB priekšnieka palīdze Diāna Petersa.

2017. gada oktobra beigās Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis raidījumam "LNT Top10" atklāja, ka policijas darbiniece, kura palaidusi garām un nav nodevusi atbildīgajiem kolēģiem informāciju par bērna iespējamo atrašanos Dubeņos, disciplināri sodīta ar atbrīvošanu no dienesta.

Kā pirmdien informēja Petersa, kriminālprocesa izmeklēšanā IDB noskaidrojis, ka policijas amatpersona 2. jūlijā, dienu pēc zēna pazušanas, pildot amata pienākumus, telefoniski bija saņēmusi vairākus zvanus par iespējamo zēna atrašanās vietu.

Minēto informāciju policijas amatpersona nenodeva tālāk kolēģiem, kuri realizēja pazudušā piecgadnieka meklēšanu.

Tādējādi informācija par iespējamo zēna atrašanos Grobiņas novada Dubeņos netika pārbaudīta uzreiz – 2017. gada 2. jūlijā.

Meklēšanas pasākumi Grobiņas novada Dubeņos un apkārtējā teritorijā tika sākti tikai 2017. gada 9. jūlijā. 2017. gada 11. jūlijā zēns tika atrasts miris.

IDB lūdz prokuratūru kriminālvajāšanu pret Valsts policijas amatpersonu sākt pēc Krimināllikuma 319. panta 3. daļas – par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. Par to soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai ar naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Jau ziņots, ka Liepājā pazudušā piecgadīgā zēna Ivana Berladina meklēšana bija plašākā, kāda Latvijā tikusi īstenota. Policija sāka arī pārbaudi, lai izvērtētu visu ienākušo informāciju, tās apriti un sadarbību ar citām struktūrām. Pārbaudē Valsts policija (VP) atklājusi, ka tās amatpersona bija saņēmusi informāciju, ka zēns redzēts izkāpjam no autobusa Dubeņos, tomēr šī ziņa nav nodota tālāk meklēšanas grupai.

Par šo pārkāpumu policija sāka disciplinārlietu, bet konkrētā amatpersona no dienesta pienākumu pildīšanas tika atstādināta, iepriekš informēja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sigita Pildava.

Toreiz Pildava gan uzsvēra, ka aculiecinieku un sabiedrības sniegtā informācija bija ļoti plaša un pretrunīga – zēns it kā pazušanas dienas vakarā bija redzēts Liepājā Tosmarē, Lietuvā un daudzās citās vietās.

Tādēļ nav iespējams teikt, vai viņš tiktu atrasts arī tad, ja ziņas par viņa pamanīšanu arī Dubeņos līdz meklēšanas grupai nonāktu ātrāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!