Foto: DELFI

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šodien noraidīja grozījumus Pāvilostas "mājas-kuģa" radīto neskaidrību novēršanai, jo deputāti uzskata, ka piedāvātais jaunais regulējums var radīt problēmas mazajiem zvejniekiem.

Kā paziņoja komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ingmārs Līdaka (ZZS), attiecībā uz "māju-kuģi" risinājums jau esot rasts, jo esot apsolīts, ka būve tiks pārvietota prom no kāpu zonas. Politiķis paziņoja, ka nav jāveic piedāvātās izmaiņas Zvejniecības likumā, jo tās atstātu negatīvas sekas uz mazajiem zvejniekiem.

Pēc politiķa vārdiem, atļauja šīs konstrukcijas celtniecībai izsniegta 2011.gadā, savukārt nepieciešamie grozījumi attiecībā uz kāpu aizsardzību pieņemti 2013.gadā.

Komisijas Ekonomikas ministrijai uzdeva sagatavot iespējamos grozījumus Būvniecības likumā, lai sakārtotu uz ūdens, piemēram, uz pontoniem veidojamo būvniecības regulējumu. Pašlaik šajā jomā neesot pietiekama regulējuma, skaidroja Līdaka.

Saeimai tika piedāvāti likuma grozījumi, kuru mērķis ir novērst neskaidrības laivu un kuģu būves regulējumā, kas izgaismojās saistībā ar Pāvilostas novadā jūras malā izveidoto tā dēvēto "māju-kuģi". Grozījumus iesniedza nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāti Raivis Dzintars, Einārs Cilinskis, Imants Parādnieks, Kārlis Krēsliņš un Ritvars Jansons.

Lai novērstu šāda veida neskaidrības laivu un kuģu pārziemošanā, būvē un remontā Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes tauvas joslā likumā tiek piedāvāts noteikt, ka minētajā tauvas joslā laivu un kuģu pārziemošanai, būvei un remontam, kā arī zvejnieku un ūdenstūristu apmetņu ierīkošanai nepieciešama pašvaldības atļauja.

Zvejniecības likumā plānots paredzēt, ka atļauju izsniegtu uz laiku ne ilgāku par pieciem gadiem.

Tāpat plānots noteikt, ka laivu un kuģu būve un remonts Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes tauvas joslā var notikt tikai vietās, kas noteiktas vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā. Šī norma stātos spēkā no 2019.gadā.

Ar likuma grozījumiem iecerēts veicināt vides aizsardzības normu ievērošanu Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes tauvas joslā.

Pēc izmaiņu veikšanas būs nepieciešams precizēt piejūras pašvaldību teritoriju plānojumus, skaidrots likumprojekta anotācijā.

Kā ziņots, netālu no Pāvilostas miljonāra Argoda Lūsiņa uzņēmums jūras malā ir uzslējis "māju-kuģi". Lai arī ēku celtniecība šajā vietā nav atļauta, māju atgādinošā konstrukcija tur ir tapusi, jo ir nodēvēta par būvniecības stadijā esošu pontonu peldlīdzekli. Īpašnieks ir solījis konstrukciju nolaist ūdenī, tomēr vairāku gadu garumā tas nav ticis izdarīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!