Foto: LETA

Veselības ministrija (VM) šobrīd ir nespējīga, novājināta un impotenta, skarbus vārdus ministrijai trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā veltīja parlamentārietis Renārs Putniņš (V).

Saeimas komisijas sēdē deputāti kopā ar nozares pārstāvjiem sprieda par situāciju psihoneiroloģiskajās slimnīcās, kurās tiek nodrošināta bērnu un pusaudžu ārstēšana.

Parlamentārietis un neiroķirurgs Putniņš bija skarbs, viņš pauda, ka ministrija ir ļoti novājināta pēdējo trīs – četru gadu laikā, un par to atbildība jāuzņemas ministrijas politiskajai vadībai. Deputāts vērsa klātesošo uzmanību, ka VM ierēdņi tiek "mētāti" no viena amata uz otro, piemēram, bijusī Nacionālā veselības dienesta (NVD) direktore Daina Mūrmane-Umbraško tika pārcelta VM valsts sekretāra vietnieka amatā.

Putniņš pauda līdzjūtība Mūrmanei-Umbraško, jo viņai kā ierēdnei ir jāatskaitās par visām ministrijas nedienām. Viņš vērsa klātesošo uzmanību, ka VM valsts sekretārs, parlamentārais sekretārs, veselības ministre, kā arī premjers, kurš uzņēmies šobrīd atbildību par veselības nozari, ir vienkārši pazuduši. "Šī tēma ir politiski neērta. Šie politiķi nevēlās uzņemties atbildību. Tā ir lielākā problēma politiskajā vidē – politiķi nevēlas uzņemties atbildību," asi vērtēja Putniņš.

Vēlāk gan komisijas sēdē Andris Bērziņš (ZZS) klātesošajiem atgādināja, ka Putniņš pats savulaik ieņēmis VM parlamentārā sekretāra amatu, "veiksmīgi strādājot". Izsakot šo, Bērziņš gaisā imitēja pieturzīmi – "pēdiņas".

Putniņš nedienas bērnu psihoneiroloģiskā slimnīcā "Ainaži" salīdzina ar Pandoras lādi, taču tā nebūt nav vienīgā šajā nozarē. Deputāts aicināja pārtaisīt "Ainažus" par rehabilitācijas iestādi. Iestādi, kurā tiek nodrošinātu rehabilitācijas pasākumi, kā arī tiek apmācītas ģimenes darbā ar bērniem.

Kā ziņots, Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvalde sāks resorisko pārbaudi par tiesībsarga un Veselības inspekcijas (VI) konstatētajiem pārkāpumiem bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži".

Pārkāpumi saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju.

VI direktore Indra Dreika iepriekš preses konferencē skaidroja, ka šie pārkāpumi varētu būt saistīti ar ārstu un medicīnas personāla trūkumu. Tikmēr tiesībsargs Juris Jansons teica, ka bērni bija piesieti un fiksēti pat vairākas dienas un nedēļas. Pārbaudes gaitā bērni liecināja par piedzīvoto personālo fizisko un emocionālo vardarbību.

Jansons pauda, ka bērni stāstījuši, ka par nepaklausību tiek sodīti ar potēm un piesiešanu pie gultas. Tiesībsargs uzskaitīja arī virkni citu konstatētu pārkāpumu.

Saistībā ar notikušo uz izmeklēšanas laiku atstādināta iestādes vadītāja Ilona Balode. No vairākiem slimnīcas darbiniekiem izskanējis citādāks skatījums par notikušo, norādot, ka personāls rīkojies atbilstoši objektīvai nepieciešamībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!