Foto: LETA
Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) pie amatpersonām vērsusies ar vēstuli, kurā pauž bažas par aizdomīgām sakritībām un pārspīlētu VSIA "Bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcas "Ainaži"" nomelnošanas kampaņu, kas varētu būt saistīta ar plāniem slimnīcu slēgt un ēku pārvērst par SPA viesnīcu.

Veselības ministrija (VM) gan bažas noraida, uzsverot, ka slimnīcu nav plānots slēgt, bet gan tiek domāts par tās pievienošanu kādai lielākai ārstniecības iestādei.

Biedrība vēstuli adresējusi premjeram Mārim Kučinskim (ZZS), savukārt kopijas iesniegusi Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, kā arī ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram.

LĀB prezidenta Pētera Apiņa parakstītājā vēstulē norādīts, ka pēdējās divās nedēļās Latvijas sabiedriskajā telpā virmo negācijas pret Ainažu bērnu psihoneiroloģisko slimnīcu. "Šī kampaņa radīja negatīvu viedokli par medicīnu un veselības aprūpi kopumā, bet ļoti nopietni iedragāja uzticību psihiatrijas dienestam," uzsvērts vēstulē.

"Vismaz gadu publiskajā telpā virmo ziņa, ka Ainažu psihoneiroloģiskā slimnīca tiks likvidēta, bet modernā, par Eiropas struktūrfondiem būvētā ēka kļūs par SPA viesnīcu, kuras biznesa plāna pamatā būs igauņu biznesmeņu apkalpošana," norādījis Apinis. "Atbilstoši šai informācijai, latviešu biznesa ļaudis savas darīšanas kārtojot Pērnavas SPA hoteļos, bet igauņiem neesot šādas, viegli pieejamas atpūtas vietas ārpus Igaunijas valsts robežām," teikts vēstulē.

Vienlaikus vēstulē vērsta uzmanība, ka LĀB kategoriski noraida sazvērestības teorijas, "taču sakritība – Tiesībsarga biroja neticama publiska aktivitāte kopā ar VM momentānu atbildes reakciju – slimnīcas valdes locekles Ilonas Balodes atstādināšanu, deva pamatu aizdomām".

Apinis uzsver, ka jau šobrīd ir skaidrs, ka piesaistīt jaunus bērnu psihiatrus slimnīcai neizdosies, savukārt esošie neizturēs spiedienu un darbu pametīs, līdz ar to slimnīcas tālāka pastāvēšana ir apdraudēta.

Apinis vēstulē lūdz Kučinski publiski apliecināt, ka bērnu psihoneiroloģiskā slimnīca tiks saglabāta kā ārstniecības iestāde. VM valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēde pauda, ka šobrīd netiek runāts par "Ainažu" likvidēšanu. To gan varētu pievienot kādai lielākai ārstniecības iestādei. Viņa pieļāva, ka šādi būs iespējams nodrošināt "Ainažiem" nepieciešamo personālu.

Tāpat VM pārstāve sēdē atzina, ka nākotnē slimnīca "Ainaži" varētu tikt orientēta tieši uz rehabilitāciju.

Tiesībsargs Juris Jansons sēdē pauda neizpratni par Apiņa bažām, sakot, ka "tā vietā, lai runātu par to, kā attīstīt nozari un piesaistīt speciālistus, LĀB prezidents runā par SPA centriem". Tāpat Jansons pauda neizpratni, kāpēc Apinis nodarbojas ar nomelnošanu un pazemošanu.

Kā ziņots, Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvalde sāks resorisko pārbaudi par tiesībsarga un Veselības inspekcijas (VI) konstatētajiem pārkāpumiem bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži".

Pārkāpumi saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju.

VI direktore Indra Dreika iepriekš preses konferencē skaidroja, ka šie pārkāpumi varētu būt saistīti ar ārstu un medicīnas personāla trūkumu. Tikmēr tiesībsargs Juris Jansons teica, ka bērni bija piesieti un fiksēti pat vairākas dienas un nedēļas. Pārbaudes gaitā bērni liecināja par piedzīvoto personālo fizisko un emocionālo vardarbību.

Jansons pauda, ka bērni stāstījuši, ka par nepaklausību tiek sodīti ar potēm un piesiešanu pie gultas. Tiesībsargs uzskaitīja arī virkni citu konstatētu pārkāpumu.

Saistībā ar notikušo uz izmeklēšanas laiku atstādināta iestādes vadītāja Ilona Balode. No vairākiem slimnīcas darbiniekiem izskanējis citādāks skatījums par notikušo, norādot, ka personāls rīkojies atbilstoši objektīvai nepieciešamībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!