Foto: LETA
Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvalde pirmdien prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtījusi krimināllietu pret Valsts Vides dienesta (VVD) vadītāju Ingu Koļegovu par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonu deklarācijā.

Jau ziņots, ka 2016. gada septembra sākumā VID paziņoja, ka izvērtējis VVD ģenerāldirektores Ingas Koļegovas administratīvā pārkāpuma lietas materiālus, secinot, ka viņa valsts amatpersonas deklarācijās nav norādījusi pilnīgu un patiesu informāciju par darījumiem lielā apmērā, tāpēc lēma administratīvo lietvedību izbeigt un materiālus nodeva Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

Savukārt KNAB no VID saņemtos materiālus par nepilnībām VVD ģenerāldirektores Koļegovas valsts amatpersonas deklarācijās pārsūtīja Ģenerālprokuratūrai piekritības izlemšanai, jo Krimināllikuma 219. panta – par izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas – piemērošana nav tā kompetencē.

Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka pieņemts lēmums lietas materiālus nosūtīt atpakaļ VID Finanšu policijai.

VID konsultante sabiedrisko attiecību jautājumos Aļona Zandere portālu "Delfi" informēja, ka kriminālprocess pēc Krimināllikuma 219. panta 2. daļas par nepatiesu ziņu norādīšanu likumā noteiktajā ienākumu, īpašuma, darījumu vai cita mantiska rakstura deklarācijā, ja nepatiesas ziņas norādītas par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā, pirmdien, 12. februārī, nosūtīts Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. Par šādu noziedzīgu nodarījumu var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

2018. gada 25. janvārī tika pieņemts lēmums par Koļegovas atzīšanu par aizdomās turēto, savukārt 9. februārī pieņemts lēmums par kriminālvajāšanas sākšanas rosināšanu.

VVD portāls "Delfi" uzzināja, ka ģenerāldirektore slimības dēļ nav darbā, tāpēc komentāru par VID lēmumu patlaban saņemt nav iespējams.

2016. gadā tika ziņots, ka Koļegova ir 50% kapitāldaļu īpašniece uzņēmumā "Pallogs" un dividendēs no uzņēmuma viņa 2015. gadā saņēmusi 320 000 eiro. Kā toreiz skaidroja pati Koļegova, viņa šīs dividendes 2015. gadā dāvinājusi savam brālim. Tāpat Koļegova 2015. gadā izsniegusi aizdevumus 220 914 eiro apmērā.

Medijos Koļegova skaidrojusi, ka ir tikai formāla "Pallogs" līdzīpašniece, bet labuma guvējs ir viņas brālis. Arī dāvinājumi esot izsniegti brāļa ģimenei. Uzņēmuma gada pārskatos nav atrodama norāde, ka uzņēmuma līdzīpašniece tam būtu aizdevumā izsniegusi iespaidīgas summas, kas rada aizdomas par šo līdzekļu izmantošanu "aplokšņu algu" maksāšanai, norādīja mediji.

Lai gan Koļegova savās amatpersonas deklarācijās norādījusi, ka pēdējos gados saņēmusi gandrīz miljonu eiro dividendes no sev daļēji piederošā koka palešu ražotāja SIA "Pallogs", firmas iesniegtie dokumenti Uzņēmumu reģistrā liecina, ka uzņēmuma dalībnieki šajos gados nolēmuši peļņu nesadalīt, liecināja "Firmas.lv" datubāzē pieejamā informācija.

2016. gada septembrī tika ziņots, ka Koļegova savus 50% kapitāldaļu kokapstrādes uzņēmumā SIA "Pallogs" nodevusi brālim Mārim Zudānam, liecināja "Firmas.lv" dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!