Foto: LETA

Atsaucoties uz vairākiem starptautiskiem un nacionāliem tiesību aktiem, smagos noziegumos apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs pirmdien tiesā pieteica noraidījumu tiesas sastāvam, taču, 15 minūtes apspriežoties, tiesa nolēma noraidījumu nepieņemt, un lietā sākās tiesas debates.

Piesakot noraidījumu tiesas sastāvam, Lembergs norādīja, ka starptautiskie tiesību akti paredz, ka ikvienam ir tiesības uz taisnīgu tiesu un cilvēktiesību ievērošanu, savukārt nacionālie tiesību akti paredz, ka ikviens var aizstāvēt savas tiesības un likumīgās intereses taisnīgā tiesā. Lembergs savā pamatojumā norādīja arī uz tiesas objektivitāti. Tostarp Lembergs uzsvēra, ka tiesnesis nevar skatīt lietu, ja ir šaubas par tiesneša objektivitāti.

Tiesa nav ievērojusi vairākas Lemberga tiesības, proti, izteikt lūgumus, nodrošināt pierādījumu pārbaudi, pieteikt lūgumus, tikt informētam par izvirzīto apsūdzību, kā arī nav ievērotas viņa tiesības uz advokātu palīdzību konfidencialitātes apstākļos un tiesības liecināt, pauda apsūdzētais Lembergs. Tāpat Lemberga ieskatā tiesa liegusi iespēju pamatot tiesas sēdē viņa lūgumus.

Lembergs uzskata, ka tiesa ir ieinteresēta lietas iznākumā par labu valsts apsūdzības uzturētājiem.

Uzklausot Lemberga pamatojumu par pieteikto noraidījumu, prokurors Juris Juriss norādīja, ka pēc būtības apsūdzētais un viņa aizstāvis, piekrītot pieteiktajam noraidījumam, parāda to, ka vēlas novilcināt šo kriminālprocesu.

Prokurors sacīja, ka Lemberga minētie argumenti, ja tos vispār varot uzskatīt par argumentiem, ir fakti un apstākļi, kuriem tiesa jau ir devusi savu novērtējumu ar savu lēmumu, un aizstāvība un apsūdzība varēja paust savu viedokli un to darīja.

No prokurora teiktā arī izriet, ka tiesa jau iepriekš ir skaidrojusi, ka nevar motivēt vienu un to pašu apstākli pie vairākiem lūgumiem.

Līdz ar to valsts apsūdzības uzturētāji kopumā uzskata, ka pieteiktais noraidījums nav pieņemams.

Jau ziņots, ka Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs Lembergs un dažādu tranzītuzņēmumu bijusī amatpersona Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008. gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009. gada 20. augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!