Foto: Saeimas administrācija
"Saskaņas" mēra Aleksandra Bartaševiča vadītā Rēzeknes dome nolēmusi, ka pirks zemes gabalu no "Saskaņas" līdera Jāņa Urbanoviča ģimenei piederošas firmas, svētdien, 11. februārī, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Domes deputāti un arī priekšsēdētājs TV3 žurnālistiem apgalvo, ka neesot zinājuši, kam zemes gabals pieder. Lēmums, kā uzsver TV3, pieņemts lielā steigā pat precīzi nenoskaidrojot vai pirkuma summa nav par lielu. Lai darījums notiktu, Rēzeknei nepieciešamie 223 tūkstoši eiro būs jāaizņemas, jo šādas liekas naudas pilsētas budžetā neesot.

"Pagājušo trešdien Rēzeknes dome saņēma satriecošu piedāvājumu. Pirkt zemes gabalu no uzņēmuma "Zaļās dzirnavas". Jau nākamajā dienā tiek sasaukta ārkārtas sēde un deputāti nobalso, ka zeme jāpērk," uzsver TV3 raidījums "Nekā personīga".

Ja kāds pērk un pārdod nekustamo īpašumu, šie darījumi ir jāsaskaņo ar pašvaldību. Tai ir "pirmā roka" jeb pirmpirkuma tiesības, ja pārdodamā ēka vai zeme ir nepieciešama pašvaldības vajadzībām.

31. janvārī, kā skaidro TV3, Rēzeknes domē ar iesniegumu ieradās uzņēmuma "Zaļās dzirnavas" valdes loceklis Ivars Žukovskis. Firma bija nolēmusi pārdot sev piederošos septiņus hektārus zemes un uz cita - pašvaldībai piederošā zemes īpašuma esošās četras ēkas. Pircējs esot bijis kāds vietējais uzņēmējs. Īpašumi atrodas Rēzeknes nomalē, kur izveidota speciālā ekonomiskā zona. Jau nākamajā dienā 1.februārī ārkārtas domes sēdē piecu minūšu laikā deputāti nolēmuši zemi pirkt un prasīt Valsts kasei aizdot naudu, jo Rēzeknes budžetā brīvu līdzekļu nav.

Zemes īpašnieks – Urbanoviča meitas

Zemes īpašnieks uzņēmums "Zaļās dzirnavas" ir vistiešākajā veidā saistīts ar kādu ietekmīgu rēzeknieti – "Saskaņas" līderi un Saeimas deputātu Jāni Urbanoviču. "Zaļajās dzirnavās" 91% pieder citai firmai – "REVITEKO". Savukārt tajā īpašnieces ir Saeimas deputāta Urbanoviča abas meitas Ieva un Gunta.

Agrāk akcionārs bijis pats Jānis Urbanovičs, arī par viņa uzticamības personu dēvētais šobrīd pie kriminālatbildības par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu sauktais "Rīgas Centrāltirgus" bijušais valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs, kā arī Abramova sieva.

Rēzeknes domē, kur starp 13 deputātiem 9 ir no "Saskaņas", apgalvo, ka viņi neesot zinājuši, ka atpērk zemi no savas partijas līdera ģimenes firmas.

Liekas naudas, lai zemi nopirktu pilsētas budžetā nav. Iespējams, kā uzsver TV3, arī tāpēc, ka, gatavojoties pašvaldību vēlēšanām, tieši pirms gada Rēzeknes dome nolēma, ka visi pilsētā deklarētie iedzīvotāji sabiedriskajā transportā var braukt bez maksas. Rēzeknes domes izpilddirektors bija īpaši nerunīgs, lai skaidrotu kā vērtē deputātu atbalstīto darījumu.

Cilvēks, kurš 31.janvāri nesa uz Rēzeknes domi iesniegumu ar piedāvājumu zemi pirkt, ir Ivars Žukovskis. Viņš dzīvo tieši kaimiņos Saeimas deputātam un "Saskaņas" līderim Jānim Urbanovičam.

Kā raidījumam skaidro Žukovskis, pārdodamajā teritorijā bijuši lieli biznesa plāni. Meklēti investori no Krievijas. Tas esot bijis Urbanoviča ģimenes uzdevums. Viena no iecerēm - būvēt koka karkasu māju rūpnīcu gandrīz esot sanācis realizēt. Firmas dalībniekos 2014 un 2015 gadā parādās Karību jūras salās un vēlāk Kiprā reģistrēti ofšori, tostarp "Upton Limited", "Trust House" un citi. Bet tad, kā skaidro TV3, attiecības ar Krieviju Ukrainas konflikta dēļ pajukušas, investori pazuduši un plāns izgāzies. Tāpēc nolemts zemi pārdot.

Pēc Zemesgrāmatas datiem, 2012. gada 4.aprīlī SIA "Zaļās dzirnavas" šo zemi no kādas rēzeknietes nopirka, samaksājot 10 tūkstoš latu (14 228 eiro). Nu dome zemi atpirks par 14 reizes augstāku cenu. Jānis Urbanovičs apgalvo, ka īpašumā esot ieguldīts daudz vairāk un nekāds izdevīgais darījums šis neesot. Bet to organizējot meitas ne viņš. Ja būtu teikšana viņam, tad deputāts zemi gan nepārdotu.

Rēzeknes deputāti apgalvo, ka cenu dome nevarot ietekmēt. Zemi pārdod privātfirma privātpersonai par nolīgtu summu. Ja abas puses vienojušās, ka zeme jāpārdod pa 223 tūkstošiem, domei neesot iespēja maksāt mazāk. Tāpēc arī Valsts kasei šo trešdien nosūtītajā lūgumā prasīta tieši šāda summa.

Finanšu ministrijai jautājumi

Tomēr kā TV3 apstiprināja Finanšu ministrija, kas vērtē pašvaldību lūgumus naudu aizdot no Valsts kases, Rēzekne rīkojusies ne tā kā tas bija jādara. Pietrūkst svarīgas detaļas - neatkarīga vērtētāja atzinuma.

"Tas bija nepieciešams tad, kad pašvaldība pieņēma lēmumu izmantot pirmpirkuma tiesības, lai pašvaldības deputāti rīkotos saskaņā ar publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma normām. Pašvaldībai ir jābūt kā rūpīgam un gādīgam saimniekam un nodokļu maksātāju līdzekļi ir jāizlieto efektīvi un lietderīgi. Ar pēc iespējas zemāko summu mazākiem līdzekļiem ir jāsasniedz mērķi. Un tāpēc pašvaldībai pirms pieņemt lēmumu izmantot pirmpirkuma tiesības domes sēdē bija jau jābūt šim apliecinājumam no neatkarīga sertificēta vērtētāja, ka patiešām šī summa, par kuru pārdevējs plāno pārdot šo zemes gabalu, šī summa ir adekvāta un samērīga," skaidroja ministrijas preses pārstāvis Aleksis Jarockis.

Jarockis arī skaidroja, ka jautājums par likuma ievērošana šajā gadījumā jāvērtē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM).

Kā TV3 raidījumam "Nekā Personīga" atbildēja Kaspara Gerharda vadītā VARAM, viņi padziļināti šo Rēzeknes domes pirkumu neesot gatavi vērtēt.

Finanšu ministrija bez vērtējuma prasīs arī Rēzeknes domes priekšsēdētāja kā atbildīgās amatpersonas apliecinājumu par to, ka šis darījums ir samērīgs.

Kā liecina "Nekā personīga" rīcībā esošās ziņas, Urbanoviča ģimenes un kaimiņa firmas zemes pircējs esot vietējais uzņēmējs Valērijs Brokāns. Viņš pirms vairākiem gadiem pats bijis Rēzeknes domes deputāts un domes priekšsēdētāja vietnieks. 2005.gadā VID sāka pārbaudi par amatpersonas deklarācijā uzrādītajiem 500 tūkstoš latiem skaidrā naudā, ko deputāts bija uzkrājis. Interesanti, kā vērtē TV3, ka viņa partijas priekšvēlēšanu sarakstā trīs no 10 kandidātiem bija augstas vietējās Valsts ieņēmuma dienesta amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!