Foto: LETA
Tā dēvēto čekas maisu nodošana Latvijas Nacionālajam arhīvam (LNA) nozīmētu Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā likvidāciju, 30. janvārī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē pieļāva Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Maizītis.

Ja visus LPSR VDK dokumentus, kuri šobrīd glabājas SAB Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā (TSDC), nodotu LNA, tas nozīmētu dokumentēšanas centra likvidāciju, sacīja Maizītis.

"Šādā gadījumā Valsts arhīvam jāapzinās, ka tam ir jāpilda visi likumi, kas liedz VDK aģentiem ieņemt valsts amatus. Tā arī būtu informācijas apkopošana, kas pirms vēlēšanām jāsniedz deputātiem," uzsvēra Maizītis.

Tāpat deputāti otrdien nolēma virzīt izskatīšanai Saeimas pirmajā lasījumā likumprojektu "Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu publiskošanu un PSRS/LPSR okupācijas režīma varas sistēmas izgaismošanu".

Komisijas deputāti otrdien tikās pirms pirmajā lasījumā Saeimā tiks skatīs likumprojekts "Likums par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu publiskošanu un PSRS/LPSR okupācijas režīma varas sistēmas izgaismošanu".

Uz sēdi komisija bija aicinājusi SAB, Kultūras ministrijas, Latvijas Nacionālā arhīva, Datu valsts inspekcijas, Valsts drošības komitejas zinātniskās izpētes komisijas pārstāvjus.

Likumprojekta mērķis ir nodrošināt PSRS/LPSR okupācijas režīma varas sistēmas izgaismošanu, publiskojot Latvijas Komunistiskās partijas (LKP) un LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentus ar to zinātniskajiem komentāriem, teikts likumprojekta anotācijā.

Likumprojekts paredz, ka visi LPSR VDK dokumenti, kuri šobrīd glabājas SAB Totalitārisma seku dokumentēšanas centrā, līdz 2018. gada 1. jūnijam tiek nodoti Latvijas Nacionālajam arhīvam, kur tie būs pilnā apmērā bez ierobežojumiem publiski pieejami.

Šāds priekšlikums 2017. gada nogalē tika atbalstīts koalīcijas padomē. Dokumentu pārvietošana varētu izmaksāt aptuveni 150 tūkstošus eiro.

Ziņots, ka "čekas maisu" izpēti aizēnojusi virkne dažādu konfliktu starp izpētes komisiju un vairākām valsts iestādēm. Pagājušnedēļ komisija pārtrauca publicēšanos Latvijas Universitātes (LU) mājaslapā, šādu rīcību pamatojot ar LU attieksmi, kas apgrūtinot komisijas darbu.

Komisija tika izveidota 2014. gadā, praktiski tā darbu uzsāka 2015. gadā, kad bija piešķirts finansējums, kā arī noslēgts līgums ar LU. Līdz šim tā ar pieejamajiem izpētes materiāliem strādājusi divus gadus un trīs mēnešus.

Latvijas Republikas parlaments 1991. gada 24. augustā atzina čeku par noziedzīgu organizāciju. Komisijas pienākums veikt VDK zinātnisko izpēti ir noteikts likumā "Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu". Komisija izveidota ar 2014. gada 20. augusta Ministru kabineta rīkojumu Nr. 433.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!