Foto: F64

Tiesībsargs Juris Jansons plāno vērsties Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu izvērtēt iespējamos krimināla rakstura pārkāpumus bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži", informēja Tiesībsarga birojā.

Jansons uzsvēra, ka sadarbībā ar Veselības inspekciju (VI) slimnīcā konstatēti rupji cilvēktiesību pārkāpumi. "Pārkāpumi ir prātam neaptverami, jo runājam par īpaši neaizsargātu sabiedrības grupu - bērniem," uzsvēra Jansons, piekodinot, ka situācija jārisina nekavējoties, lai pēc iespējas ātrāk bērniem tiktu nodrošināta viņu vislabākajām interesēm atbilstoša vide un terapija.

Ņemot vērā, ka pārbaudē konstatēti iespējami krimināla rakstura pārkāpumi, tiesībsargs vērsīsies Ģenerālprokuratūrā.

Kā ziņots, Veselības ministrijas (VM) valsts sekretārs Aivars Lapiņš pirmdien žurnālistiem sacīja, ka pārkāpumi saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju. Viņš norādīja, ka tiek runāts par pārkāpumiem fiksācijas ilgumā un pārtraukumu apmēra.

"Tā ir dzīves realitāte, ka šajā ārstniecības procesā nevaram izvairīties no tā, ka bez medikamentozas ārstēšanas ir arī citas metodes. Tas ir pieļaujams, taču runa ir par to, cik lielā mērā tas notiek un kāds ir samērs, cik ilgi un vai tas atbilst Ministru kabinetā noteiktajām normām, un vai tas ir atbilstoši dokumentēts," skaidroja Lapiņš.

Tāpat VI sadarbībā ar Tiesībsarga biroju konstatējuši tādus pārkāpumus kā neatbilstības tiesību aktu piemērošanā, kas saistītas ar ārstniecības iestādes obligātajām prasībām un medicīnisko dokumentu lietvedību.

Lapiņš norādīja, ka patlaban VI dots uzdevums veikt papildu pārbaudes citās psihoneiroloģiskajās slimnīcās, īpaši koncentrējoties uz tiem pakalpojumiem, kas tiek sniegti bērniem.

Slimnīcas "Ainaži" valdes locekle Ilona Balode uz izmeklēšanas laiku no amata atstādināta. Slimnīcas darbības nodrošināšanai tās valdē uz laiku iecelts Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra valdes priekšsēdētājs Jānis Buģins, kuram uzdots iepazīties ar situāciju.

Terapijas laikā mediķiem varētu būt nācies ierobežot pacientu, taču tas noticis likumu ietvaros, komentējot bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži" atklātos pārkāpumus, norādīja uz izmeklēšanas laiku atstādinātā iestādes vadītāja Ilona Balode.

Balode teica, ka aizvien nav iepazinusies ar attiecīgajiem dokumentiem, tāpēc nevar komentēt izskanējušās apsūdzības.

Vaicāta, vai viņa zinājusi par pielietotajām metodēm, Balode to nedz atzina, nedz noliedza, izsakot pārliecību, ka terapijas laikā mediķiem varētu būt nācies ierobežot pacientu, taču tas noticis likumu ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!