Foto: Publicitātes foto

Laikā, kad Eiropas sastopas ar daudziem izaicinājumiem, tostarp kreiso un tradicionālo vērtību sadursmi, latviešiem ir jārīkojas gudri, "lai nodrošinātu mūsu tautas, valodas un kultūras attīstību cauri gadsimtiem", ikgadējās Saeimas ārlietu debatēs sacīja Jānis Dombrava (NA).

"Eiropa sastopas ar daudziem izaicinājumiem: kreiso un tradicionālo vērtību sadursmi; eiropiešu zemo dzimstību; masu imigrāciju no trešajām pasaules valstīm; terorismu un islāma ekspansiju; atšķirīgo dzīves līmeni Eiropā, kuram sekas ir vairāku miljonu austrumeiropiešu pārcelšanās uz Rietumeiropu; ar kodolieročiem bruņotu agresorvalsti Eiropas austrumos," situāciju Eiropā iezīmēja parlamentārietis.

Viņš aicina latviešus kā skaitliski nelielu tautu rīkoties gudri. "Bez latviešiem nebūtu jēga Latvijai. Līdzīgi var teikt, ka bez eiropiešiem nebūtu jēga Eiropai. Latvijā ir izdevies būtiski palielināt dzimstības rādītājus, bet tie joprojām nesasniedz pietiekamu līmeni, lai nodrošinātu tautas ataudzi. Neskatoties uz šo apstākli, mēs esam priekšā daudzām citām Eiropas tautām, kurām ir daudz zemāks dzimstības koeficients," lepojās Dombrava.

Viņš aicināja meklēt risinājumus demogrāfiskām problēmām visas Eiropas līmenī. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Nacionālā apvienība (NA) uzskata, ka imigrācija no trešajām pasaules valstīm nevar būt šo problēmu risinājums, neatkarīgi – "vai imigranti ir ekonomiskie migranti vai patvēruma meklētāji".

"Uzskatām, ka Eiropas Komisijas vēršanās pret tām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kuras ir atteikušās uzņemt patvēruma meklētājus, ir iejaukšanās dalībvalstu suverēnos lēmumos," ar frakcijas viedokli iepazīstināja parlamentārietis.

"Latvijai ir pilnībā jāatsakās vai līdz minimumam jāsamazina migrantu skaits, kuri ieceļo no trešajām valstīm," aicināja Dombrava.

Viņš aicināja nepievērt acis uz islāma terorismu, piebilstot, ka arī Latvijas pilsoņi nav pasargāti pret teroristiem, ņemot vērā cilvēku brīvo kustību Eiropas Savienības ietvaros. "Eiropas valstīm būtu jāpārstāj auklēties ar šiem radikāļiem. Ir jārīkojas izlēmīgi gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī, pirms viņi ir pastrādājuši kārtējos noziegumus," pauda deputāts.

"Mums ir ļoti nozīmīga cieša sadarbība ar mūsu stratēģisko partneri. Starptautiskajās institūcijās Latvijai ir jāatbalsta Amerikas Savienoto Valstu pozīciju un Latvijai ir nozīmīgi saņemt ASV atbalstu mums nozīmīgos jautājumos," uzsvēra Dombrava.

NA ieskatā Latvijai ir jāveido arī īpaši cieša sadarbība ar reģiona valstīm: Poliju, Ukrainu un citām, kuras sastopas ar līdzīgiem drošības un ekonomikas izaicinājumiem.

Vēstīts, ka portāls "Delfi" piedāvā ceturtdienas debašu teksta un video tiešraidi.

Apspriežot ārlietu ministra ziņojumu, katrs deputāts saskaņā ar Saeimas kārtības rulli debatēs var runāt desmit minūtes pirmoreiz un piecas minūtes otro reizi.

Saeimas kārtības rullis noteic, ka ārlietu ministram ne vēlāk kā 16. janvārī Saeimā jāiesniedz ar Ministru prezidentu saskaņots ikgadējais ziņojums par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā. Šajā ziņojumā jāietver arī informācija par darbību ES jautājumos.

Saeimas Ārlietu komisija un Eiropas lietu komisija ziņojumu izskatīja kopsēdē 23. novembrī.

Pirmās Saeimas debates par Latvijas ārpolitikas jautājumiem notika 2011.gada 27.janvārī. Ja nav priekšlikumu vai prasību par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu, ārlietu debates tiek rīkotas Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas dienai (26.janvārim) tuvākajā Saeimas sēdē.

Ar ārlietu ziņojumu iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!