Foto: F64

Saeima varētu tikt aicināta izvērtēt, vai jāievieš atbildība par žurnālistu uzpirkšanu vai cita veida nepieļaujamu ietekmēšanu, liecina "Oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojuma projektā paustais.

Dokumenta saturs gan vēl var mainīties, komisijai skatot deputātu iesniegtos priekšlikumus.

Ziņojuma projektā norādīts, ka Krimināllikums pašlaik neparedz atbildību par prettiesisku masu saziņas līdzekļu ietekmēšanu. Tāpēc parlamentam būtu jāvērtē iespējas veikt izmaiņas šajā situācijā.

Galaziņojuma melnrakstā arī pausts, ka nav konstatēts, ka būtu notikusi laikraksta "Diena" izdevēja īpašnieku vai patieso labuma guvēju prettiesiska slēpšana ar mērķi manipulēt ar sabiedrisko domu. Tāpat dokumenta projektā ir norādīts, ka nav pamata secināt, ka laikraksta "Diena" izdevējs būtu bijis tāds īpašnieks vai patiesais labuma guvējs, kurš nav norādīts publiskos reģistros.

Dokumenta projektā arī minēts, ka nav konstatēti notikuši faktiski "Dienas" redakcionālās neatkarības apdraudējumi, prettiesiska šī laikraksta rakstu satura ietekmēšana vai cita veida manipulācija ar sabiedrisko viedokli, izmantojot laikrakstu.

Iepriekš gan vēstīts, ka savā laikā saistībā ar ietekmi uz laikrakstu "Diena" publiski ir minēts politiķis Aivars Lembergs un ekspolitiķi Ainārs Šlesers un Andris Šķēle.

Ņemot vērā citas parlamentārajā izmeklēšanā notikušās diskusijas, komisija arī varētu rosināt Saeimai atsevišķi izvērtēt tā sauktās koalīcijas padomes satversmība jeb atbilstību Satversmei. Pagaidām galaziņojumā ir plānots norādīt, ka šāda institūcija Satversmē nav paredzēta, taču tajā, piedaloties arī personām, kas nav Saeimas deputāti, tiek pieņemti lēmumi, kuri ietekmējot demokrātiskus procesus.

Kā ziņots, parlamentārās izmeklēšanas komisija par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā tika izveidota 2017. gada jūlijā.

Galaziņojumu oficiāli apstiprināt plānots sanāksmē, kas provizoriski varētu notikt ceturtdien pēc Saeimas sēdes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!