Foto: LETA

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) neredz vajadzību veidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju e-veselības ieviešanas izvērtēšanai.

Paužot savu personīgo viedokli, viņa norādīja, ka, ilgstoši strādājot Saeimā, parlamentārās izmeklēšanas komisiju veiktus lielus atklājumus vai milzīgus darbus ir grūti atcerēties.

Viņa norādīja, ka Saeimā jau ir divas komisijas, kas pievērsušas uzmanību e-veselības jautājumiem. Tā ir viņas vadītā Sociālo un darba lietu komisija, kā arī Andra Bērziņa (ZZS) vadītā Publisko izdevumu un revīzijas komisija. "Tā kā mēs jau kādu brītiņu cenšamies to uzmanīt," viņa teica.

Barča arī aicināja saprast, ka sistēma ir jauna un ne visas ārstniecības personas to ir apguvušas. Daudzi ārsti viņai esot atzinuši, ka vēl nav iemācījušies sistēmu lietot. Te gan esot jautājums Veselības ministrijai un Nacionālajam veselības dienestam, kādēļ šāda situācija izveidojusies.

Barča otrdien aicinās kolēģus balsot par atbildīgo aicināšanu uz komisijas sēdi 16.janvārī. Uz šo sēdi varētu tikt lūgti ierasties Nacionālā veselības dienesta, Veselības ministrijas, Latvijas Ārstu biedrības un abu ģimenes ārstu asociāciju pārstāvji.

"Gribētu teikt, ka grūti ir gan pacientiem, gan mediķiem, bet nevar teikt, ka sistēma nestrādā. Tā strādā ar pārtraukumiem [..]. Acīmredzot nāksies aicināt šurp arī sistēmas izstrādātājus," viņa piebilda.

Kā ziņots, Latvijas Ārstu biedrība aicina izveidot parlamentāro izmeklēšanas komisiju e-veselības neveiksmīgās ieviešanas izvērtēšanai un vainīgo personu identificēšanai, informēja biedrībā.

Atklātā vēstulē Barčai un Veselības apakškomisijas priekšsēdētājam Romualdam Ražukam (V) biedrība norāda uz virkni e-veselības izstrādes nepilnībām un ieviešanas grūtībām. Pēc biedrības datiem, patlaban ar e-veselību nestrādā tikai astoņi ģimenes ārsti, bet visi pārējie "izmisīgi pūlas strādāt ar e-veselību".

Viņuprāt, parlamentāra izmeklēšanas komisija varētu arī sākotnēji noskaidrot, kas bijuši tie konsultanti, kas saņēmuši vairāk par desmit miljoniem eiro par e-veselības izstrādi, kāds ir šo konsultantu pienesums un atbildība.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē otrdien plānots lemt, kad uz komisiju varētu tikt aicinātas amatpersonas, kas atbildīgas par problēmām, kas radušās ar e-veselības sistēmas darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!