Foto: LETA

Valsts policija vēl 2017. gada nogalē prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nodevusi tā dēvēto AS "Trasta komercbanka" likvidācijas krimināllietu, kurā iesaistīti maksātnespējas administratori, kopumā lūdzot apsūdzēt sešas personas, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) pērn aizturēja un par aizdomās turētajiem atzina maksātnespējas administratorus Sprūdu, Ilmāru Krūmu, kā arī finansistu Jorenu Raitumu. Trijotnes aizturēšana saistīta ar likvidējamo "Trasta komercbanku".

Valsts policija piektdien informē, ka ENAP rīcībā nonāca informācija par iespējamiem pārkāpumiem "Trasta komercbankas" likvidācijas procesā un 2017. gada 27. janvārī pārvalde sāka kriminālprocesu par izspiešanu organizētā grupā un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā, ja tas izdarīts organizētā grupā.

Izmeklēšanā Valsts policija noskaidroja, ka 2016. gadā, izmantojot "Trasta komercbankas" likvidācijas procesu savtīgās interesēs, 1980. gadā un 1971. gadā dzimušie maksātnespējas administratori pēc iepriekšējas vienošanās, veica izspiešanu organizētā grupā kopā ar vēl četrām personām – 1969. gadā, 1977. gadā, 1970. gadā un 1953. gadā dzimušiem vīriešiem. Tāpat personas tiek turētas aizdomās par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā organizētā grupā.

Turpinot izmeklēšanu, 2017. gada jūnijā Valsts policija veica 16 kratīšanas, kuru laikā izņemti svarīgi dokumenti un naudas līdzekļi vairāku tūkstošu eiro apmērā. Tāpat arestēti vairāki nekustamie īpašumi, luksus klases automašīnas un vairāki simti tūkstoši eiro skaidras naudas.

Kratīšanu laikā aizturētas sešas personas, no tām trīs personām tika piemērots drošības līdzeklis apcietinājums. Vēlāk divām personām drošības līdzekļi tika grozīti un šobrīd apcietinājumā atrodas viena persona.

Portāls "Delfi" vēstīja, ka sākotnēji apcietinājums tika piemērots gan Sprūdam, gan Raitumam, gan Krūmam. Neilgi pēc apcietinājuma piemērošanas finansistam Raitumam drošības līdzekli grozīja pret tādu, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu. Arī Krūmu no apcietinājuma atbrīvoja, piemērojot policijas uzraudzību, aizliegumu izbraukt no valsts un aizliegumu tikties ar noteiktām personām. Savukārt Sprūds nu jau vairāk nekā pusgadu ir apcietinājumā Rīgas Centrālcietumā. Pēdējo reizi tiesa drošības līdzekli pārskatīja 2017. gada 13. decembrī.

2017. gada decembra beigās Valsts policija kriminālprocesu nosūtīja Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pret aizdomās turētajām personām par izspiešanu savtīgās interesēs, kā arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā.

Par šiem noziedzīgajiem nodarījumiem, personas var tikt sodītas atbilstoši Krimināllikuma 184. panta 3. daļai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem. Kā arī atbilstoši Krimināllikuma 195. panta 3. daļai ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!