Foto: LETA

No telekanāla TV3 Otrajos Ziemassvētkos pārraidītās "Latvijas lepnuma" balvas ceremonijas izņemti Baibas Sipenieces-Gavares balvas ieguvējai Annai Verzai teiktā apsveikuma vārdi par šovasar publicētajām "oligarhu sarunām" viesnīcā "Rīdzene", trešdien vēsta žurnāls "Ir", kurš sarunas iepriekš publicēja.

Sipeniece-Gavare žurnālam atzina, ka tāda cenzēšana ir bīstams signāls, jo var nozīmēt, ka oligarhi "ir aizsniegušies vēl līdz vienam medijam".

Kā vēsta "Ir", Otrajos Ziemassvētkos TV3 rādīja ikgadējo raidījumu par "Latvijas lepnuma" balvu piešķiršanu. Nominācijā "Ģimene" balvu saņēma Anna Verza, kura bez saviem bērniem ir audzinājusi un māju sajūtu devusi 16 audžubērniem. Balvu Verzai pasniedza Sipeniece-Gavare.

"Ir" raksta, ka TV3 pārraidītā viņas apsveikuma uzruna Verzai bijusi krietni saīsināta. Sipeniece-Gavare uzrunu sākusi, sakot: "Kā jūs būsiet dzirdējusi, mūsu tautas pašapziņa pavisam nesen tika ļoti smagi iedragāta, jo tika nopublicētas tā sauktās oligarhu sarunas."

"Te rūpīgais cenzors tekstu bija izņēmis, un Sipenieces-Gavares runa beidzās ar "..un tad otrā galā Latvijai, un ne tikai ģeogrāfiski, bet tīri filozofiski, dzīvo tāda Anna, kura dod māju, dod drošumu un sirdi, to sajūtu, ka esi kādam vajadzīgs. Anna, tu esi cerība, ka vēl viss nav galā..."," raksta žurnāls.

Sipenieces-Gavares teiktais uz skatuves esot bijis daudz garāks. "Ja viņi sāks cenzēt TV3, tad būs cauri. Tas ir bīstams signāls," teica Sipeniece-Gavare. Viņa "tuvu oriģinālam" žurnālam atstāstīja to runas daļu, kas bija izgriezta no raidījuma.

"Teicu, ka šogad Latvija piedzīvoja lielu pazemojumu, jo tika nopublicētas oligarhu sarunas "Rīdzenē". No tām varējām noprast, ka trīs vīri ar saviem drauģeļiem sadala Latviju – brutāli un rupji. Teicu, ka mēs no tā vēl nevaram attapties, bet tai pašā laikā Latvijas otrā galā dzīvo tāda Anna. Un tādi cilvēki kā Anna dod cerību, ka viss vēl nav pagalam," viņas teikto citē žurnāls.

Sipeniece-Gavare arī pastāstīja, ka uzreiz pēc savas apsveikuma uzrunas saņēmusi vairākas īsziņas mobilajā tālrunī no ceremonijas skatītājiem zālē, tai skaitā no TV kolēģa un "Latvijas lepnuma" vadītāja Arņa Krauzes, ar atbalstu, ka viņa labi pateikusi.

Tomēr daži esot bijuši bažīgi, ka "diezvai to atstās" raidījuma ierakstā. Kā raksta žurnāls, tā arī noticis.

"Sipeniece-Gavare domā, ka spiediens izņemt viņas teikto par oligarhiem, iespējams, nācis no Aivara Lemberga, "ar kuru TV3 ir noslēgts līgums". Viņasprāt, notikušais ir bīstams signāls visiem medijiem," raksta "Ir".

Savukārt TV3 mārketinga nodaļas darbiniece Ieva Ancāne žurnālam situāciju skaidrojusi sakot, ka otrdien, 26. decembrī, pārraidītā ceremonija bija raidījuma ieraksts, kurš tika uzfilmēts vairākas dienas iepriekš.

"Pati ceremonija ilga vairāk nekā 3,5 stundas, bet raidījuma televīzijas formāts ir trīs stundas, tādēļ garākās runas nebija iespējams atspoguļot pilnībā un tās nācās saīsināt, saglabājot būtiskāko vēstījumu, ko runas teicējs vēlējies nodot klātesošajiem un skatītājiem pie TV ekrāniem," žurnālam skaidrojusi Ancāne. Uz jautājumu, tieši kurš TV3 darbinieks izlēma īsināt Sipenieces-Gavares runas daļu par oligarhiem, Ancāne atbildi nesniedza.

Kā ziņots, šovasar pārtraukt sadarbību ar Ventspils domi izlēma Latvijas Televīzija (LTV), jo tās rīcība iepriekš izsauca sabiedrības daļas kritiku par to, ka arī pēc ""Rīdzenes" sarunu" nākšanas atklātībā LTV pārraidē "Latvijas sirdsdziesma" uzstājās Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

LTV Komunikācijas vadītāja Dace Jansone portālam "Delfi" tolaik norādīja, ka LTV ar Ventspils domi ir divi sadarbības projekti – izklaides raidījumi ''Dziesmu sirdij rodi Ventspilī'' un ''Starptautiskais Eirovīzijas dziesmu konkurss'', un ir noslēgti reklāmas līgumi.

"Pašlaik pieņemts lēmums reklāmas līgumu neturpināt par izklaides raidījumu ''Dziesmu sirdij rodi Ventspilī''," apliecināja Jansone. Tas, cik lielam finansējuma apmēram būs jāmeklē alternatīvas, pašlaik vēl tiek izvērtēts. Paziņojumā presē LTV norādīja, ka pārskatīs un formulēs principus sadarbībai ar Latvijas pašvaldībām kopumā raidījumu projektu ietvaros.

Jau vēstīts, viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Žurnāls "Ir" vairākās publikācijās atspoguļoja viesnīcā "Rīdzene" noklausītās sarunas, kurās tā dēvētie Latvijas oligarhi sprieda par dažādiem jautājumiem.

Saeima 21. jūnijā izveidoja parlamentārās izmeklēšanas komisiju par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā. Izmeklēšanas komisija izveidota, lai izvērtētu krimināllietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu un faktorus, kas noveduši pie šīs krimināllietas izbeigšanas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!