Foto: LETA

Valsts kontrole (VK) ir saņēmusi Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājas Daces Ķezberes vēstuli ar lūgumu VK izvērtēt Latvijas Radio (LR) darbības atbilstību normatīvajiem aktiem, taču atsevišķu pārbaudi tieši par šo faktu veikt negrasās.

Jau ziņots, ka saistībā ar LR darbinieku izveidoto un pārraidīto videomateriālu, kurā pausta neuzticība NEPLP darbam, jaunā LR valde atvainojusies padomei par nepārdomātu iekšēju komunikāciju no LR puses. Tomēr NEPLP nebija izdevies noskaidrot, cik lielas bija klipa izgatavošanas un apraides izmaksas, tāpēc padome vērsās Valsts kontrolē (VK) ar lūgumu izvērtēt radušos situāciju. Padome VK arī lūdza izvērtēt, vai nav notikuši Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma pārkāpumi.

Apstiprinot šīs vēstules saņemšanu, VK preses pārstāvis Reinis Grāvītis portālam "Delfi" paskaidro, ka VK ir valsts augstākā audita iestāde, kas lēmumus par veicamajām revīzijām pieņem neatkarīgi, apzinot un izvērtējot dažādu pieejamo informāciju.

Saskaņā ar likumu VK atzinumus par konkrētām rīcībām ar publisko finansējumu veido un sniedz, tikai balstoties uz revīzijās iegūtiem pierādījumiem un to izvērtējumu. Pašlaik VK saistībā ar NEPLP darbību veic divas iepriekš plānotas revīzijas: likumības un lietderības revīziju par sabiedriskā pasūtījuma īstenošanas lietderību un atbilstību sabiedrības interesēm, kā arī finanšu revīziju par NEPLP 2017. gada pārskata sagatavošanas pareizību, informē VK. Grāvītis norāda, ka šo revīziju ietvaros VK identificēs un analizēs dažāda veida riskus, kas saistīti ar rīcību ar valsts budžeta līdzekļiem un citus. Pēc revīziju pabeigšanas par to rezultātiem tiks informēta arī sabiedrība.

Jau ziņots, ka LR darbinieki jūlijā atklātā vēstulē pauda neuzticību NEPLP padomes loceklim, kurš atbild par sabiedriskā radio pārraudzību, - Ivaram Āboliņam. LR darbinieki pauda kritiku par lēmumu krasi mainīt "Latvijas Radio 5" formātu, kā arī par atsevišķu NEPLP locekļu izteikumiem publiskajā telpā. Vēstuli radio darbinieki ierakstīja audio un video formātos un pārraidīja arī LR ēterā.

NEPLP 28. septembrī izteica neuzticību vienīgajai LR valdes loceklei Sigitai Roķei. Savukārt oktobrī darbu sāka jaunā valde – valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne, valdes locekle finanšu vadības jautājumos Mārīte Tukiša, kā arī pagaidu valdes loceklis Juris Gavars. Šomēnes konkursā izraudzīta arī valdes locekle programmu attīstības jautājumos Sanita Dika-Bokmeldere.

NEPLP uzdeva jaunajai LR valdes priekšsēdētājai Klapkalnei noskaidrot, vai radio darbinieki, izveidojot un pārraidot videomateriālu, kurā pausta neuzticība padomes darbam, nav nelietderīgi izmantojuši valsts naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!