Foto: LETA

Nākamajā pirmdienā, 18. decembrī, "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē aicināti ierasties uzņēmējs un bijušais politiķis Andris Šķēle, par smagiem noziegumiem tiesātais Ventspils mērs Aivars Lembergs un uzņēmējs Viesturs Koziols. Tāpat komisija uz sēdi uzaicinājusi finanšu konsultantu Aleksandru Tralmaku.

Visi uzaicinātie paskaidrojumus sniegs kā kriminālprocesā iesaistītās personas.

Komisijas loceklis Andrejs Judins (V/Par!) iebilda par Lemberga uzklausīšanu kopā ar pārējiem uzaicinātajiem, norādot, ka Lemberga izjautāšanai būs nepieciešams ilgāks laiks, jo "Lembergam nebūs nodoma sniegt atbildes".

"Paļauties uz to, ka viņš būs adekvāts un atbildēs uz jautājumiem, nav pamata," izteicās Judins. Uzzinājis, ka Lembergu plānots uzklausīt pirmo no visiem aicinātajiem, Judins pauda sašutumu: ""Paralizēt visu dienu. Viņš nav konstruktīvs. Rīgas apgabaltiesā cik gadus viņš jau stāsta versijas. Domāt, ka viņš atnāks un atbildēs uz jautājumiem, ir naivi."

Līdz ar to Judins aicināja, Lembergam vienam pašam atvēlēt vienu komisijas sēdi. Savukārt citi komisijas locekļi noraidīja šo Judina priekšlikumu, norādot, ka uzklausīšanu sāks nākamajā pirmdienā un, ja pietrūks laika, tad domās par tālāku risinājumu. Komisijas vadītāja izteicās, ka nav nozīmes, kurā dienā Lembergs runās un, viņasprāt, "tas ir absolūti pilnībā vadāms process".

Tāpat komisija ieplānojusi uz kādu no sēdēm aicināt bijušos Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbiniekus Juri Jurašu (JKP) un Jutu Strīķi (JKP) un citus.

Vēl Judins pauda vēlēšanos uz komisiju atkārtoti aicināt bijušo politiķi Aināru Šleseru. Tā kā prokuratūra secinājusi, ka iepriekš, neatbildot uz komisijas jautājumiem, Šlesers nav izdarījis pārkāpumu, viņam jānodrošina iespēja atbildēt uz tiem. Tāpēc Judins uzskata, ka svarīgi ieplānot dienu, kad Šlesers varēs atnākt un atbildēt uz jautājumiem pēc būtības.

Savukārt prokurors Māris Leja skaidroja, ka lēmums par atteikušos sākt kriminālprocesu par Šlesera atteikšanos atbildēt uz komisijas jautājumiem, pieņemts balstoties uz Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) praksi.

Tā kā patlaban saglabājas risks atjaunot kriminālprocesu, personai saglabājas tiesības neatbildēt uz jautājumiem, kas varētu tieši inkriminēt viņu. Prokurors norādīja, ka komisijas locekļiem ir nosūtīts lēmums ar argumentāciju par atteikumu. Līdz ar to, ja jautājumi, ko uzdos komisija, tieši vai netieši būs saistīti ar kriminālprocesu, tad Leja neredz kādu pienesumu varētu dot atkārtota Šlesera aicināšana.

Arī ar šo faktu, ka personai ir tiesības neatbildēt uz jautājumiem, Judins nebija mierā, uzsverot, ka tas pierāda, ka "Šlesers nav nekāds garāmgājējs un ir saistīts ar faktiem". Judins arī pauda gandarījumu, ka prokurora teiktais apstiprina – var tikt atjaunots kriminālprocess. Komisijas loceklis gan aizrādīja, ka ar tādu interpretāciju nevar uzdot jautājumus, kurus komisijai ir pamats uzdot.

Jau vēstīts, ka Saeima 21.jūlijā izveidoja parlamentārās izmeklēšanas komisiju par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā. Izmeklēšanas komisija izveidota, lai izvērtētu krimināllietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu un faktorus, kas noveduši pie šīs krimināllietas izbeigšanas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā.

Viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Žurnāls "Ir" vairākās publikācijās atspoguļoja viesnīcā "Rīdzene" noklausītās sarunas, kurās tā dēvētie Latvijas oligarhi sprieda par dažādiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!