Foto: LETA

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) līdz nākamā gada vidum apbruņos Latvijā būvētos "Skrundas" klases patruļkuģus, intervijā pastāstīja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

2018. gadā un turpmāk aizsardzības budžets ir plānots 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta. Atbilstoši iekšzemes kopprodukta prognozēm aizsardzības budžets nākamajā gadā plānots 576 341 793 eiro apmērā.

Kalniņš uzsvēra, ka atbilstoši palielinātajam valsts aizsardzības budžetam finansiālus ieguldījumus saņems viena no lielākajām NBS sastāvdaļām - Jūras spēki. Šobrīd Jūras spēku flotili veido savulaik no Nīderlandes iegādāti kuģi un tepat Latvijā uzbūvēti moderni peldlīdzekļi.

Savulaik Aizsardzības ministrija uzskatīja, ka pirms vairākiem gadiem no Nīderlandes iegādātos mīnu meklēšanas kuģus vajadzētu pārdot, lai gan vēlāk atteicās no šādas ieceres. Kalniņš uzsvēra, ka šobrīd ir ieplānoti līdzekļi, lai atjaunotu šo kuģu tehnoloģiskās iekārtas un veiksmīgi īstenotu jūras operācijas - akvatorija novērošanu, atmīnēšanu, cilvēku glābšanu un patrulēšanu.

"Kuģu korpusi ir labā stāvoklī, taču tiem nepieciešamas jaunākas iekārtas, un to uzstādīšana katrā ziņā ir lētāka salīdzinājumā ar jaunu iegādi. Jūras spēkos ir jāiegulda nauda, jo Latvija ir valsts pie jūras un tam ir nozīme operāciju veikšanā. Redzam, ka arī citas NATO valstis pagaidām neplāno iegādāties jaunus kuģus, bet labāk modernizē esošo tehniku," uzsvēra Kalniņš.

Pēdējo sešu gadu laikā Jūras spēki ir saņēmuši piecus jaunus Latvijā būvētus "Skrundas" klases patruļkuģus, taču līdz šim nebija izdevies rast līdzekļus to aprīkošanai ar ieročiem. Tagad situācija ir mainījusies, un kuģus līdz nākamā gada vidum apbruņos ar ložmetējiem un citām nepieciešamajām iekārtām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!