Foto: F64
Arī šajā nedēļas nogalē daudzviet kūsāt kūsā Ziemassvētku ieskaņu pasākumi – sākot no dažādiem amatnieku tirdziņiem, koncertiem, beidzot ar bluķa vilkšanu un eglīšu iedegšanu. Atliek vien izvēlēties sev tīkamāko!

Ja arī tavā pilsētā vai novadā gaidāms kāds svētku pasākums, tad pastāsti par to portālam "Delfi", rakstot uz e-pastu redakcija@delfi.lv.

Foto: Publicitātes foto

Šo svētdien, 17. decembrī, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā (LEBM) no pulksten 13 līdz pulksten 17 norisināsies tradicionālās Ziemas saulgriežu izdarības un Bluķa vakars, portālu "Delfi" informēja LEBM pārstāve Harita Maniņa.

Svinību viesiem būs iespēja izzināt sezonālas tradīcijas, piedalīties bluķa vilkšanā un radošajās darbnīcās, dziedāt, dejot un iet rotaļās kopā ar folkloras kopām, kā arī nobaudīt karstu tēju un Ziemassvētku garšas pie ziemīga ugunskura, atzīmē Maniņa.

Ziemas saulgrieži jeb Bluķa vakars iezīmē visīsāko dienu un garāko nakti gadā. Senatnē šajā dienā, lai atvairītu tumsu, aukstumu un pērnā gada neveiksmes, sliktos darbus un domas, no vienas sētas uz otru tika velts Lielais bluķis, kuru ceļa beigās sadedzināja, simbolizējot jauna saules gada sākumu un pašu sauli. Arī Brīvdabas muzejā šajā dienā neiztikt bez tradicionālajām Ziemas saulgriežu izdarībām un līksmībām.

Svētdien, pulksten 13.30 varēs iet rotaļās un vilkt bluķi no galvenās muzeja ieejas līdz Kurzemes sētai kopā ar folkloras kopu "Grodi", bet pulksten 15.30 atvairīt pērnās nedienas folkloras kopas "Zvīgzna" pavadībā. Lai bluķa vilkšana un maskoto gājiens izdotos, muzeja Izstāžu zālē būs iespējams piedalīties maskošanās darbnīcās un piemeklēt sev tuvāko svētku ietērpu, norāda muzeja pārstāve.

Ziemas saulgriežu svinības mazajiem un lielajiem viesiem piedāvās arī citas sezonālas darbnīcas – Kurzemes sētā būs iespējams izgatavot īpašo svētku puzuru, Nidas dūmistabā varēs apmeklēt saldo medus skolu un gatavoties tumšajiem vakariem sveču darbnīcā, savukārt Hernhūtiešu saiešanas namā aicinās izmēģināt roku gardi smaržojošajā un raibajā piparkūku darbnīcā. Pasākuma laikā būs iespējams novērot arī dažādus seno amatu demonstrējumus.

Kā atzīmē muzeja pārstāve, gardēži varēs piedalīties kārdinošajās darbnīcās, kā arī smelties idejas svētku galdam ar ziemas gardumu degustācijām, savukārt "Priedes krogs" piedāvās īpašo Bluķa vakara cienastu, kurā būs iespējams nogaršot tādas ziemas svētku garšas kā zīdenis, asinsdesa un zirņu pikas.

Brīvdabas muzeja galvenā ieeja ir Brīvdabas ielā 21. Bezmaksas stāvvieta ir pie Rietumu vārtiem.

Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja bez maksas. Ieejas biļešu cenas pērējiem apmeklētājiem: skolēniem 0,70 eiro, studentiem 1,40 eiro, pensionāriem 1,40 eiro, pieaugušajiem 2,00 eiro, ģimenes biļete (1 līdz 2 pieaugušie un 1–4 bērni līdz 18 gadu vecumam vai viena daudzbērnu ģimene) 4,00 eiro. Vecākiem ar pašiem mazākajiem būs pieejama pārtinamā istaba.

Foto: LETA

No 6. decembra Rīgā oficiāli tika atklāts 8. vides objektu festivāla "Ziemassvētku egļu ceļš" sākums, kur būs iespējams aplūkot 41 izgaismotu mākslas darbu, portālu "Delfi" informēja pasākuma organizatori.

Vides objektu festivāls "Ziemassvētku egļu ceļš" jau izpelnījies gan pašmāju, gan ārvalstu iedzīvotāju interesi un atzinību.

Par to liecina vairāku ārvalstu preses izdevumu un tūrismu ceļvežu veidotāju interese iepazīstināt savu mērķauditoriju ar Rīgā svētku laikā izvietotajiem festivāla objektiem. Festivāls iekļauts izdevuma "Skyward" tūristu apskates objektu sadaļā "Word Topics", arī itāļu žurnālā "IO Donna", kurā apkopota informācija par pasaulē vispārsteidzošākajām Ziemassvētku eglēm.

Kā informē RD pārstāvji, šogad festivālā būs apskatāmi profesionālu mākslinieku, radošo industriju pārstāvju un Latvijas Mākslas akadēmijas studentu veidoti vides objekti, kopskaitā 41 mākslas darbs - "Ziemassvētku egle", kas apmeklētājus pārsteigs ar neierastām formām un to īstenošanā pielietoto materiālu daudzveidību. Festivāla laikā Rīgā būs redzami gan šogad tapuši jauni vides objekti, gan iepriekšējo gadu labākie un iedzīvotāju iemīļotie mākslas darbi.

Ziemassvētku egļu ceļu izstaigāt un piedāvātos objektus iepazīt laikā, kad ielās iedegas spuldzes, palīdzēs īpaši sagatavota karte, kas no 8. decembra ir pieejama gan interneta vietnē: www.eglufestivals.lv, gan Tūrisma informācijas centros.

Jau ziņots, ka svinīgā pasākumā trešdien tika iedegta Rātslaukuma egle, bet vairāk nekā 2000 iedzīvotāju 2. decembra vakarā piedalījās Ziemassvētku egles iedegšanas pasākumā Rīgā, Doma laukumā.

Foto: Publicitātes foto

Pašmāju "Diz.aina" tirdziņš 16. decembrī aicina uz andeli Kaņepes Kultūras centrā.

Tajos varēs iegādāties oriģinālas, kvalitatīvas un sirsnīgas dāvanas, ko sarūpējuši dizaineri no Baltijas valstīm.

"Diz.aina tirgus" ir vieta, kurā Baltijas dizaineri prezentē savus produktus plašākai sabiedrībai par draudzīgākām cenām, atgādina Diz.aina tirgus rīkotāja Elīna Stelcere.

Ikvienam interesentam ir iespēja aplūkot un iegādāties apģērbu dažādām gaumēm, krāšņus un netipiskus aksesuārus, neierastus keramikas traukus, krāšņumlietas ikvienam ģimenes pārstāvim, kā arī oriģinālus mākslas produktus. Tirgus īpašā pievienotā vērtība ir iespēja satikt uz vietas zīmolu radītājus, idejas autorus, kuri ar lielu aizrautību izrāda un pastāsta par saviem lolojumiem, uzsver Stelcere.

Foto: Publicitātes foto

Kalnciema kvartāls aicina uz Ziemassvētku tirgu un plašu pasākumu programmu 16. decembrī un 17. decembrī no pulksten 10 līdz pulksten 16.

Sestdien visi aicināti uz radošo tikšanos ar izdevniecības "Droši un koši" grāmatas "Pie galda" autoriem, kur bērni ar vecākiem praktiskā nodarbībā varēs apgūt galda klāšanas etiķeti, kā arī piedalīties sietspiedes darbnīcā.

Svētdien izdevniecība "Liels un mazs" kopā ar animācijas filmu studiju "Atom art" atklās bilžu grāmatu "Bize un Neguļa", kā arī izrādīs godalgoto filmu. Bez tam ikviens varēs izgatavot savu eglīšu mantiņu galveno varoņu izskatā. Šajā dienā notiks arī vasaras populārākā pasākuma "Street Food" festivāla dalībnieku uznāciens, kas sasildīs apmeklētājus ar gardiem, uz dzīvas uguns gatavotiem ēdieniem.

Tirgū varēs iegādāties eglītes. Tāpat varēs paši izveidot unikālas un sirsnīgas svētku dāvanas, kā arī tikt pie oriģināliem dekoriem. Neiztrūkstoši būs arī sarūpēti gardi vietējie produkti svētku mielastam.

Sestdien, 16. decembrī pulksten 11.00-14.00, notiks radošā tikšanās ar izdevniecības "Droši un koši" bērnu grāmatas "Pie galda" autori Irmu Kalniņu un mākslinieku Reini Pētersonu. Darbnīcā bērnus un vecākus iepazīstinās ar etiķetes pirmsākumiem un galda kultūras pamatprincipiem, kā arī iemācīs pareizi uzklāt galdu, tikt galā ar sarežģītiem ēdieniem, lai, aizejot ciemos vai uz restorānu, ikviens justos pārliecināts. Savukārt pulksten 12.00-14.00 būs iespēja piedalīties sietspiedes darbnīcā – veidot auduma salvetīšu apdruku, ko paņemt līdzi pie galda vai ikdienas gaitās.

Svētdien, 17. decembrī pulksten 12.00, izdevniecība "Liels un mazs" kopā ar animācijas filmu studiju "Atom art" atklās bilžu grāmatu "Bize un Neguļa", kas ir veidota pēc tāda paša nosaukuma animācijas filmas motīviem. Stāsts par bērna izjūtām, ģimenē ienākot vēl vienam bērnam, risināts uz Ziemassvētku gaidīšanas fona. Grāmatas atklāšanas pasākumā animācijas studija "Atom art" izrādīs trīs Lielajiem Kristapiem godalgoto filmu (tās garums ~25 min), būs iespējams iegādāties gan "Bizes un Neguļas" grāmatas, gan DVD. Vēlāk notiks darbnīca bērniem, kurā tie varēs izgatavot savu eglīšu mantiņu Bizes iedomu drauga Neguļas izskatā. Filmas un grāmatas mākslinieks ir ilustrators Reinis Pētersons, bet scenārija autore – Lote Eglīte. Scenāriju grāmatai adaptējusi izdevniecība "Liels un mazs". Dalība pasākumā ir bez maksas.

Līdz 31. decembrim (katru dienu no 10.00-18.00) Kalnciema kvartāla galerijā norisinās ikgadējās "Mākslas medības". Mākslas trofeju pop-up tirgū iegādājami spilgtākie pašmāju jauno gleznotāju un grafiķu darbi. Pieejami aptuveni 500 darbi, taču katru nedēļu piedāvājums tiek papildināts.

Kā jau katru gadu, decembrī tirdziņi notiek arī svētdienās. Pop-up mākslas tirgus "Mākslas medības" atvērts katru dienu no 10.00-18.00.

No 8. decembra Kalnciema kvartāla teritorijā apskatāms vides objektu festivāla "Ziemassvētku egļu ceļš" objekts "Ziemas ainava", kurš realizēts ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu.

Foto: DELFI

Jau kopš 2. decembra jau 17. gadu darbojas Latvijas lielākais Ziemassvētku tirdziņš. Savus izstrādājumus tirdziņā piedāvā Latvijas amatnieki, dizaineri, ražotāji, kā arī zemnieku saimniecības – kopā vairāk nekā 100 tirgotāji. Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņš ar plašu kultūras programmu būs atvērts līdz 7. janvārim.

Šogad jaunums un vienlaicīgi atbildība Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņam ir "Dod pieci" akcijas atbalsts, kas norisināsies Doma laukumā.

Šī gada jaunums – īpaši tirdziņam radīta koncepta kafejnīca – dizaina priekšmetu tirgotava, kurā varēs eglīšu rotājumus un citas skaistumlietas. Savukārt Ugunsnamiņā brīvdienās būs pieejami īpaši kulinārie pārsteigumi.

Katrās brīvdienās gaidāma plaša kultūras programma, kas piemērota dažādām gaumēm, īpaši piedomāts par aktivitātēm ģimenēm ar bērniem. Katru vakaru būs iespēju vērot virtuālā sniega gaismas spēles un izbaudīt svētku atmosfēru. Šogad tirdziņā būs iespēja iegādāties arī Ziemassvētku eglīti.

Bērni nedēļas nogalēs un svētku dienās varēs satikt rūķus un Ziemassvētku vecīti, katru dienu vizināties ar Bērnu karuseli, sastapt aitiņas un trušus, brīvdienās un svētku dienās – arī poniju.

Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņa Doma laukumā programma:

  • 16. decembrī no pulksten 13 līdz pulksten 13.30 bērnu vokālais ansamblis "Asniņi", bet no pulksten 14 līdz pulksten 14.40 uzstāsies kapela "Hāgenskalna muzikanti". Savukārt jau pulksten 15 līdz 15.45 muzicēs postfolkloras grupa "EtnoDNS", bet no pulksten 16 līdz pulksten 18 uzstāsies Rīgas Danču klubs. Starplaikos būs rotaļas ar rūķiem;
  • 17. decembrī no pulksten 13 līdz pulksten 13.30 trīs mazas meitenes "TRI-o". No pulksten 13.30 līdz pulksten 14 uzstāsies Krista Elîza Cekule, bet no pulksten 14 līdz 14.30 bērnu popgrupa "Nando". Savukārt no pulksten 15 līdz pulksten16.30 muzicēs Sanijas Būmanes trio, bet no pulksten 17 līdz pulksten 18 uzstāsies Rūta Dūduma un Jānis Ķirsis. Starplaikos būs rotaļas ar rūķiem.
  • No 17. decembra līdz 23. decembrim noritēs Labdarības maratons "Dod Pieci". 17. decembrī pulksten 21 "Dod Pieci" labdarības maratona atklāšana;
  • 18. decembrī pulksten 20.30 "Dod Pieci" koncerts;
  • 19. decembrī pulksten 20.30 "Dod Pieci" koncerts;
  • 20. decembrī pulksten 20.30 "Dod Pieci" koncerts;
  • 21. decembrī pulksten 20.30 "Dod Pieci" koncerts;
  • 22. decembrī pulksten 20.30 "Dod Pieci" koncerts;
  • 23. decembrī pulksten 18 "Dod Pieci" akcijas noslēgums;
  • 20. decembrī no pulksten 18.20 līdz pulksten 19 uzstāsies Ukrainas Tautas deju ansamblis "Tornado" (Harkova,Ukraina). Vadītāji - Anželika Udalova, Volodimirs Rubans;
  • 21. decembrī Ziemas saulgrieži. Pulksten 18.10 uzstāsies Līvānu folkloras kopa "Ceiruleits", bet pulksten 18.45 noritēs bluķa vilkšana. Pietura būs Doma laukumā;
  • 24. decembrī no pulksten 14 līdz pulksten 14.50 uzstāsies Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes draudzes mūziķi, bet no pulksten 15 līdz pulksten 15.30 dziedās Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris "SŌLA";
  • 25. decembrī no pulksten 13 līdz pulksten 14.30 uzstāsies Alise Kante un Edijs Šnipke, bet no pulksten 15 līdz pulksten 16 dziedās Ieva Sutugova. Savukārt no pulksten 16.30 līdz pulksten 17.30 muzicēs Vītolu ģimene;
  • 26. decembrī no pulksten 13 līdz pulksten 13.40 uzstāsies grupa "My Radiant You". Savukārt no pulksten 14 līdz pulksten 15.30 muzicēs postfolkloras grupa "Skandi", bet no pulksten 16 līdz pulksten 17 uzstāsies grupa "Very Cool People" un Kristīne Prauliņa.
  • 29. decembrī no pulksten 18 līdz pulksten 20 DJ Magnuss Eriņš;
  • 30. decembrī no pulksten 13 līdz pulksten 13.45 uzstāsies postfolkloras grupa "EtnoDNS", bet no pulksten 14.15 līdz pulksten 15.30 dziedās tradicionālās mūzikas grupa "Tautumeitas". Savukārt no pulksten 16 līdz pulksten 18 uzstāsies Rīgas Danču klubs;
  • 31. decembrī no pulksten 12 līdz pulksten 20 "Dod Pieci" TOP 100 no stikla studijas. Savukārt no pulksten 20 līdz pulksten 22 muzicēs rokenrola grupa "The Swamp Shakers", bet no pulksten 22 līdz pulksten 2.30 uzstāsies DJ Toms Grēviņš;
  • 5. janvārī no pulksten 18 līdz pulksten 19.45 uzstāsies grupa "Mazie Meža Dīvainīši (MmD)";
  • 6. janvārī no pulksten 14 līdz pulksten 16 muzicēs folkloras kopa "Berendejka".

Ziemassvētku vecīša namiņš atvērts 1., 8., 15.,22., 27., 28. un 29. decembrī no pulksten 14 līdz pulksten 20. Savukārt sestdienās, svētdienās un svētku dienās no pulksten 12 līdz pulksten 18.Savukārt ugunsnamiņā sestdienās un svētdienās no pulksten 13 līdz pulksten 18 pieejami īpaši kulinārie pārsteigumi.

Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 17. decembrī, Čiekurkalna krustcelēs aicina ne tikai uz svētku andeli tirdziņā, bet arī uz neparastās tērauda un akmens egles atklāšanu, portālu "Delfi" informēja Čiekurkalna attīstības biedrības pārstāvis Kaspars Spunde.

Pasākums noritēs no pulksten 10 līdz pulksten 16 Čiekurkalna krustcelēs (Rusova ielā 9 pie Ezerparka Namiem). Tas ir jau trīspadsmitais pasākums apkaimes iedzīvotājiem un viesiem – "Čiekurkalnam sava egle".

Kā skaidro Čiekurkalna attīstības biedrības pārstāvis, pasākuma nosaukums iezīmē neapmierinošo situāciju, ka Rīgas apkaimes parasti tiek atstātas bez īpašiem svētku rotājumiem. Tāds esot arī Čiekurkalns. Kā norāda Spunde, tieši šī iemesla dēļ Čiekurkalna attīstības biedrība nesamierinās ar šo situāciju un apkaimes iedzīvotājiem rīko svētkus ar savu – oriģinālu Ziemassvētku egli, mājražotāju tirdziņu un citām jautrām izklaidēm.

Vērienīgais vides objekts "Akmens egle" tapis sadarbībā ar biedrību "Latvijas Mākslinieku savienība" un tās apakšstruktūru LMS Radošais kvartāls "Kombināts MĀKSLA". Darba autors ir mākslinieks Ansis Dobičins. Egle būs vairāk kā piecus metrus augsta, veidota no tērauda un granīta, un svērs vairākas tonnas. Diennakts tumšajā laikā mākslas darbs būs izgaismots ar elektriskajām spuldzēm, kļūstot par skaistu gaismas objektu, atzīmē Spunde.

Viņš informē, ka pasākuma norises dienā, 17.decembrī pirmajiem viesiem būs iespēja papildināt egli ar saviem nelieliem akmens rotājumiem, iekarinot tos tērauda "zaros", un vienlaikus iedomājoties kādu savu īpašu vēlēšanos. Egle būs apskatāma līdz 31. janvārim.

Svinības Čiekurkalna krustcelēs sāksies jau pulksten 10, kad tiks atklāts Latvijas mājražotāju, amatnieku un zemnieku tirdziņš, kurā savus darinājumus un produkciju piedāvās ap 40 tirgotāju no visas Latvijas.

Tirdziņā būs iespēja iegādāties Ziemassvētku dāvanas. Tur būs nopērkamas arī Latvijā audzētās Ziemassvētku eglītes. Savukārt par muzikālo svētku noskaņu rūpēsies folkloras kopa. Kā sola Čiekurkalna attīstības biedrības pārstāvis – būs gan mūzika, gan danči un rotaļas – viss īsteni latviskā garā!

Svētku tirdziņā darbosies vairākas darbnīcas bērnu un pieaugušo priekam, piemēram, "LabiMeistari.lv" sarūpētajās "Mazo meistaru darbnīcās" būs iespējams izveidot Ziemassvētku rotājumus no dabas materiāliem. Darbosies arī piparkūku rotāšanas un lāpu darināšanas darbnīcas.

Savukārt interesenti savas zināšanas par bagāto Čiekurkalna vēsturi varēs papildināt ekskursijas laikā, kuru vadīs apkaimi pārzinošs gids. Ekskursijas sākums pulksten 12, un tā būs bez maksas, norāda Spunde.

Pusdienlaikā, ap pulksten 14 visus pasākuma apmeklētājus Čiekurkalna attīstības biedrība jau tradicionāli cienās ar zirņiem un speķi no lielā katla virs ugunskura. Cienasts būs gatavots no izdaudzinātajiem ZS "Zutiņi" lielajiem pelēkajiem zirņiem, bet tiem klāt liktais sātīgais speķis – no Mārupes novada "Turaidas Pils" kūpinājumiem, norāda Čiekurkalna attīstības biedrības pārstāvis.

Tirdziņā varēs iegādāties arī Čiekurkalna mākslas kalendāru 2018. gadam, kurš tapis sadarbībā ar atzītu mākslinieku, čiekurkalnieti Aleksandru Ņeberekutinu. Kalendārā iekļautas četrpadsmit mākslinieka akvareļu reprodukcijas. Kalendārus pret ziedojumu varēs saņemt biedrības teltī.

Čiekurkalna attīstības biedrības pārstāvis atgādina, ka Čiekurkalna krustcelēs iespējams ērti nokļūt ar 11. tramvaju (Rusova ielas pietura) vai 9. autobusu (Čiekurkalna 5. šķērslīnijas pietura, braucot no centra). Pasākuma norises vietas tuvumā iespējams bez maksas novietot auto.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai palīdzētu bērniem ar īpašām vajadzībām piedalīties rehabilitācijas pasākumos un nometnēs, 17. decembrī tirdzniecības centrā "Mols" norisināsies labdarības koncerts "Jaukais Es", kura laikā tiks vākti ziedojumi.

Ziedojumi tiks vākti biedrībai "Nepaliec viens" bērniem ar īpašām vajadzībām dalībai nometnēs un bērnu ar autiskā spektra traucējumiem sociālai rehabilitācijai Dienas centrā "Solis augšup", portālu "Delfi" informēja tirdzniecības centra "Mols" pārstāve Ksenija Mirošņika.

Koncertā piedalīsies bērnu vokālā studija "Knīpas un Knauķi" un Latvijas Kultūras Akadēmijas Latvijas Kultūras koledžas studenti, kuri teatrāli muzikālā veidā ievīs skatītājus spilgtā emocionālā piedzīvojumā no filmas par minioniem. Pasākuma mērķis ir parādīt ikvienam, cik nozīmīgs dzīvē ir ģimenes un draugu atbalsts, atzīmē tirdzniecības centra "Mols" pārstāve.

Pasākuma laikā ikviens, kurš ir redzējis filmu, varēs iejusties filmas sižetā, satikt minionus un citus filmas varoņus, sajust filmas atmosfēru priekšnesumos, kā arī novērtēt īpašu Ziemassvētku egli "minionu gaumē" ar banānu rotājumiem.

Mirošņika informē, ka pirms trīs gadiem, apvienojoties brīvprātīgiem jauniešiem, ģimenēm un speciālistiem, tika izveidota biedrība "Nepaliec viens", lai sniegtu atbalstu ģimenēm ar bērniem ar īpašām vajadzībām.

Viņa atgādina, ka sociāla problēma, kas pieaug visā pasaulē, ir strauja autiska spektra traucējumu izplatība - pēdējie statistikas dati pasaulē liecina, ka 1 no 88 bērniem cieš no AST, tāpēc biedrība kopā ar atbalstītājiem veido īpašus labdarības koncertus un veic citas aktivitātes, lai palīdzētu šiem slimības skartajiem bērniem un viņu ģimenēm.

Foto: LETA/Edijs Pālēns

Jūrmalā no 9. decembra atklāts lielākais Gaismas parks Latvijā. Dzintaru mežaparka teritorija decembrī pārvērtusies par pārsteigumiem bagātu vietu, kur iemirdzas īpaši Ziemassvētku tematikai veidoti dekori no 85 tūkstošiem LED gaismiņu. Ieeja jaunajā parkā ir bez maksas.

Gaismas parka koncepciju veidojuši 2016. gada Lietuvas galvaspilsētas Viļņas krāšņās Ziemassvētku egles autori – mākslinieki Jolanta Tūraite (Jolanta Tūraitė) un Dominiks Koncevičs (Dominykas Koncevičius) – un Latvijas iluminācijas eksperte Jevgenija Verovska, informē pašvaldības pārstāve Zanda Krastiņa.

Dzintaru mežaparka 33,5 metrus augstajā skatu tornī iemirdzējušās no gaismas dekoriem veidotas sniegpārsliņas un sniega sanesumi kāpās. Mirdzošas sniegpārsliņas un sniega kupenas klāj arī parka priežu zarus. Par unikālu gaismas dekoru – arku, kas atgādina jūras vilni, – pārtapis parka tiltiņš. Tā veidošanā izmantotas LED gaismu virtenes kopumā 3,5 kilometru garumā, stāsta Krastiņa.

Bērnu rotaļu laukumus un pārējo parka teritoriju "apdzīvo" Ziemassvētku rūķi un zaķi.

Visu decembri, sestdienās un svētdienās (10., 16., 17., 23. un 30. decembrī), no pulksten 15 līdz 18 Gaismas parkā Jūrmalā notiks radošās darbnīcas, rotaļas un citas aktivitātes.

Foto: Publicitātes foto

Šajā nedēļas nogalē Tukuma apkārtnē būs arvien vairāk jūtama Ziemassvētku tuvošanās sajūta - būs ne tikai koncerti, dažādas radošās darbnīcas, kā arī Ziemassvētku tirdziņi, portālu "Delfi" informēja Tukuma TIC pārstāve Agnese Atte.

Arī greznā eglīte Tukuma Brīvības laukumā aicina savus apjūsmotājus un piedāvā iespēju nofotografēties gaismiņu spožumā, iesēžoties īpašajā krēslā blakus sniegavīram, mudina Tukuma TIC pārstāve.

Līdz pat ziemas saulgriežiem Pastariņa muzejā norisināsies Ziemas saulgriežu skoliņa, kur gan ģimenes, gan skolēni aicināti no dabas materiāliem darināt eglīšu un telpu rotājumus, ķekatu maskas, cept un rotāt piparkūkas, kā arī mēģināt atpazīt priekšmetus, kurus kādreiz lauku sētā izmantoja ziemas saulgriežu periodā. Sestdien un svētdien muzejs atvērts no pulksten 10.00 līdz 16.00. Savukārt 21. decembrī pulksten 13 muzejā atzīmēs Ziemas saulgriežus latviskās tradīcijās. Adrese: "Bisnieki", Zentenes pagasts, Tukuma novads. Vairāk informācijas pa tālruni 28651091, www.tukumamuzejs.lv/pastarina-muzejs

Sestdien, 16. decembrī visi mākslas cienītāji aicināti uz galeriju "Durvis", kur pulksten 12.00 atklās Māras Alksnes zīda un rotu izstādi. Mākslinieces aizraušanās ir zīda apgleznošana un tuvas ir ekspresīvas, košas krāsas un abstraktas formas. Adrese: Galerija "Durvis", Brīvības laukums 21, Tukums. Vairāk informācijas pa tālruni 28391437, www.tukumamuzejs.lv/galerija-durvis

Džūkstes pasaku muzejs sestdien pulksten 13 aicina ieskandināt Ziemassvētkus kopā ar Ziemassvētku vecīti. Muzejs aicina kopīgi veidot Ziemassvētku rotājumus, dekorēt svētku eglīti un liet laimes. Ieskandinot Ziemas saulgriežus, mazi un lieli apmeklētāji aicināti vilkt bluķi. Vecāki saviem bērniem var sagādāt arī paciņas, kuras pie svētku eglītes par noskaitītu pantiņu vai kādu citu priekšnesumu pasniegt Ziemassvētku vecītim. Adrese: Džūkstes pasaku muzejs, Lancenieki, Džūkstes pagasts, Tukuma novads. Vairāk informācijas pa tālruni 26513314, www.tukumamuzejs.lv/dzukstes-pasaku-muzejs

Sestdien, 16. decembrī koncerts Ziemassvētku noskaņās izskanēs gan Lestenes, gan Sātu baznīcās. Kamila Sen-Sansa "Ziemassvētku oratoriju" izdziedās solisti un kori no Tukuma, Kandavas un Jelgavas. Lestenes baznīcā koncerta sākums pulksten 14.00, bet Sātu baznīcā pulksten 17.00. Adrese: Lestenes baznīca, Lestene, Lestenes pagasts, Tukuma novads un Sātu baznīca, Irlavas pagasts, Tukuma novads. Vairāk informācijas pa tālruni 63124150, www.tpkn.lv

Savukārt pulksten 17 sestdien uz Tukuma pilsētas Kultūras nama tautas mākslas kolektīvu Ziemassvētku koncertu "Zem laimes pakava" aicināts ikviens tautas deju, ansambļu un koru mūzikas cienītājs. Svētku koncertā uzstāsies kultūras nama mākslinieciskie kolektīvi – pūtēju orķestris "Tukums", popgrupa "Punktiņi", tautas deju ansamblis "Svīta", vidējās paaudzes deju kolektīvi "Svīta" un "Vidums", senioru deju kolektīvi "Valsis" un "Romantika", dāmu vokālais ansamblis, tautas mūzikas ansamblis "Danču spēle" un sieviešu koris "Noktirne". Ieeja bez maksas. Adrese: Tukuma pilsētas Kultūras nams, Lielā iela 1, Tukums. Vairāk informācijas pa tālruni 63124150, www.tpkn.lv

Uz akustisko ziemas kocertprogrammu "Es piederu Tev – Tu man" sestdien, 16. decembrī pulksten 19.00 aicina Jaunpils pils. Koncertā piedalīsies Normunds Zušs ("Galaktika"), Vitolds Gorņevs ("Galaktika"), Ingars Puncuļs, Ingrīda Balode, Ieva Grēvele un Vadims Miļeščenkovs. Koncertprogramma būs ļoti daudzpusīga: sākot no akadēmiskās klasikas līdz pat mūsdienu popmūzikai, un tajā skanēs arī grupas "Galaktika" dziesmas. Adrese: Jaunpils pils, Jaunpils, Jaunpils pagasts, Jaunpils novads. Vairāk informācijas pa tālruni 29296334, www.jaunpils.lv.

Svētdien, 17. decembrī no pulksten 11 līdz 16 Jaunmoku pils aicina uz Ziemassvētku darbnīcu, kur šo svētdien tiks gatavoti eglīšu rotājumi. Adrese: Jaunmoku pils, Tumes pagasts, Tukuma novads. Vairāk informācijas pa tālruni 26187442, www.jaunmokupils.lv

Durbes pilī svētdien, 17. decembrī pulksten 12 notiks tradicionālais muzeja gada noslēguma pasākums "Zelta svētdiena". Programmā - atskats uz Tukuma muzeja 2017.gada panākumiem, pāršķirstot "Muzeja albumu", un Tukuma muzeja gada balvas "Muzeja nagla 2017" pasniegšana. Muzikālu priekšnesumu sniegs pianists Vents Zilberts un dziedātāja Evita Pehlaka, atskaņojot klavierminiatūras, populāras operu ārijas un operetes, latviešu komponistu kamermūzikas pērles, kā arī skaņdarbi Ziemassvētku noskaņās. Adrese: Durbes pils, M. Parka iela 7, Tukums. Vairāk informācijas pa tālruni 26305946, www.tukumamuzejs.lv/durbes-pils

Tukuma pilsētas Kultūras namā svētdien, 17.decembrī pulksten 14 uz koncertu "Raibie Ziemassvētki" aicina Tukuma mākslas skolas tautas deju kolektīvs "Luste". Tukuma kolektīvam koncertā pievienosies arī viņu draugi no Pluņģes (Lietuva) – bērnu deju ansamblis "Žirgineliai". Adrese: Tukuma pilsētas Kultūras nams, Lielā iela 1, Tukums. Vairāk informācijas pa tālruni 63124150, www.tpkn.lv

Tāpat Tukuma apkārtnē var apmeklēt Ziemassvētku dāvanu tirdziņus, kuri darbosies līdz pat Ziemassvētkiem. Tukumā Ziemassvētku noskaņu tirdziņš darbojas Pils ielā 15a un šajā nedēļas nogalē būs atvērts piektdien no pulksten 12 līdz 18 un sestdien no pulksten 10 līdz 15. Vairāk informācijas pa tālruni 29176212. Savukārt Kandavā tradicionālais Ziemassvētku dāvantirgus šogad norisināsies pie Promenādes, bijušajā grāmatnīcā "Laipa", Ūdens ielā 2 un tajā būs iespējams iegādāties jau vairāk nekā 7000 Kandavas tuvākā un tālākā apkārtnē ar rokām gatavotu unikālu dāvanu. Vairāk informācijas pa tālruni 29326822.

Foto: Publicitātes foto

Maskavas forštatē visi laipni aicināti uz Ziemassvētku tirdziņa andeli, kur varēs iegādāties dažādas dāvanas, kā arī piedalīties keramikas darbnīcā, portālu "Delfi" informēja "Free Rīga" pārstāve Anna Štefane.

Tirdziņš norisināsies 16. decembrī no pulksten 11 līdz pulksten 18 Lastādijas kultūras telpā - Turgeņeva ielā 15.

Ziemassvētku tirdziņa ietvaros varēs iegādāties dāvanas, ko gatavojuši "Free Rīga" rezidenti - sākot no cepurēm un rotām, līdz keramikas traukiem, rotaļlietām, tējām un daudz ko citu.

"Organizējot tirdziņu, viens no mūsu galvenajiem akcentiem, bija aicināt tajā piedalīties tieši apkaimes māksliniekus un amatniekus. Tādi ir — un tirdziņā būs gan leļļu veidotāja, gan koka lāzergriezumu pratējs, gan sietspiedes meistarī, arī keramiķi, dabīgās kosmētikas un augu pārzinātāji, "vintage" kolekcionāri. Mums prieks, ka piedalās apkaimes cilvēki un ceram arī uz apmeklētājiem no tuvākās apkaimes", stāsta viena no tirdziņa organizatorēm Līva Zolneroviča.

Paralēli tirdziņam darbosies arī atvērtā keramikas darbnīca "Crazy ceramics", kur kā bērniem tā pieaugušajiem būs iespējams kāroto svētku dāvanu izgatavot pašiem. Tā pat būs atvērts arī informācijas punkts, kur nesteidzīgā atmosfērā iepazīties ar jaunuzsākto Lastādijas rezidenču projektu, Maskačkas leģendu vakariem un citām apkaimes aktualitātēm, norāda pasākuma pārstāve. Neiztrūkstošai svētku noskaņai būs arī našķi, tēja un laba mūzika.

"Free Rīga" pārstāve skaidro, kas vēsturiski ir bijusi Lastādija - tā bijusi kādreiz vecākā Rīgas priekšpilsētai, galvenā pilsētas ostai, dzīvākā tirdzniecības un kultūru apmaiņas vieta visā Baltijā, kas stiepās gar Daugavu no tirgus līdz Lāčplēša ielai.

Viņa norāda, ka pašlaik tajā ir radoša un nemierīga pilsētas daļa, kur pamestajām ēkām jaunu dzīvi dod tukšo ēku atdzīvināšanas kustība "Free Rīga". Kustība šoruden atvērusi vēl divas vēsturiski vērtīgas, taču nolaistas koka ēkas Turgeņeva ielā kultūras un sabiedriskām iniciatīvām, kas vēlas veidot tuvējo Maskavas priekšpilsētu par stāstiem bagātu, pamanāmu, atvērtu vietu, kur satikties vietējiem iedzīvotājiem, organizācijām un uzņēmumiem.

Foto: Velga Vītola

16. decembrī Līgatnes dabas takās notiks vakara pārgājiens "Satiec zvērus tumsā!", kura laikā ikviens interesents varēs redzēt, ko dažādu sugu dzīvnieki dara dienas tumšākajā posmā, "MansDraugs" uzzināja Dabas aizsardzības pārvaldē.

Pārgājiens sāksies pulksten 18. Tā laikā būs iespēja gida pavadībā apciemot tos meža dzīvniekus, kas tumsā neguļ, piemēram, pūces, lūšus, mežacūkas.

Tumšajās vakara stundās daudzi dzīvnieki kļūst aktīvi, izlien no migām un slēptuvēm, dodas barības meklējumos. Tāpēc diennakts tumšajā laikā dzīvnieku pasauli var ieraudzīt pavisam citā, līdz šim neiepazītā gaismā – noslēpumainu, aktīvu un dažādu skaņu piepildītu.

Pasākumā darbosies arī meža Rūķa darbnīca. Tajā būs iespēja gatavot rotājumus, rakstīt novēlējumus meža iemītniekiem un piedalīties eglītes rotāšanā. Pēc pārgājiena meža Rūķi viesus cienās ar karstu tēju.

Pārgājiens sāksies pie Līgatnes dabas taku Informācijas centra. Līdzi jāņem lukturītis un jāsaģērbjas piemēroti laika apstākļiem un pastaigai dabā. Ieeja ar Līgatnes dabas taku biļetēm. Pieteikšanās pārgājienam pa tālruni 28328800.

Pasākumu organizē Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Līgatnes novada pašvaldības aģentūru "Līgatnes novada kultūras un tūrisma centrs".

Sajūti Ziemassvētku noskaņu, ieraugi brīnišķīgus svētku rotājumus un atklāj savu radošumu muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs" – no 8. decembra līdz 2018. gada 14. janvārim muzeja interjers būs rotāts atbilstoši Ziemassvētku tradīcijām Polijā – skaisti pušķota lielā egle viesistabā, krāšņi telpu dekori un interjera papildinājumi katrā muzeja telpā, jo šajā laikā muzejā notiks izstāde "Polijas Ziemassvētki jūgendstila noskaņās".

Ziemassvētku tradīcijas Polijā ir līdzīgas citām katoļu zemju ieražām, tomēr muzeja "Rīgas Jūgendstila centrs" izstāde atklās to unikālo un skaisto, kas raksturīgs tikai Polijai. Ziemassvētku gaisotne jūgendstila interjerā radīta ar īpašiem, 20. gadsimta sākumam raksturīgiem poļu tradicionāliem dekoriem. Visnozīmīgākā ir svētku eglīte, to tradicionāli rotāja ar mājās gatavotiem elementiem – salmu un papīra dekoriem, krāsotiem valriekstiem, āboliem, cepumiem un konfektēm krāsainos papīriņos.

Speciāli izstādei "Polijas Ziemassvētki jūgendstila noskaņās" eglītes rotājumus gatavojuši J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas un Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas skolēni, iedvesmojoties no tradicionāliem paraugiem. Nozīmīgākais egles rotājums ir Betlēmes zvaigzne tās galotnē, kas simbolizē ceļotāju veiksmīgu atgriešanos mājās. Bieži sastopamas ir eņģeļu figūras. Turīgākās ģimenes eglītes rotāšanai izmantoja smalkus stikla rotājumus, taču nereti dārgo stikla bumbu vietā izmantoja dekorētas olu čaumalas.

Izstādē apmeklētājus priecēs ne tikai telpu svētku ietērps, bet arī tematiska muzeja krājuma sadzīves priekšmetu ekspozīcija, kas veltīta Ziemassvētku un Jaungada svinībām. Muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs" būs iespēja iepazīt 20. gadsimta sākuma priekšmetus, kas saistīti ar svētku laika nodarbēm − ēst gatavošanu un galda klāšanu, gatavošanos ballei, izrādot greznus dāmu aksesuārus, laika pavadīšanu pirmssvētku noskaņā un svētku simbolu meklēšanu visdažādākajās lietās – četrlapu āboliņš laimei, cūkas simbols bagātībai u.c.

Ģimenes ar bērniem aicinātas piedalīties radošajās darbnīcās 9. un 16. decembrī pulksten 12 un 14, lai veidotu savus Ziemassvētku eglītes dekorus.

Izstāde "Polijas Ziemassvētki jūgendstila noskaņās" veidota sadarbībā ar Polijas vēstniecību Latvijā, J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāziju un Rēzeknes Valsts poļu ģimnāziju, kā arī mākslinieci Tamāru Čudnovsku.

Foto: A. Pozarskis

Jau trešo gadu no 15. decembra līdz 7. janvārim atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē norisināsies Ziemassvētku festivāls, kurā 10 koncertos būs iespēja dzirdēt vokālo grupu "Latvian Voices", Rīgas Doma zēnu kori un ģitāristu Kasparu Zemīti, pianistu Vestardu Šimku, Latvijas Radio kori, "Sinfonietta Rīga" un citus māksliniekus, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

16. decembrī pulksten 19, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Gunta Kuzmas vadībā aicina uz Ziemassvētku programmu "Mocarts, Britens un Čaikovskis". Klausītājus priecēs Volfganga Amadeja Mocarta "Divertisments", Bendžamina Britena dziesmu cikls "Iluminācijas" ar pantiem no Rembo daiļrades un Pētera Čaikovska "Serenāde stīginstrumentiem". Soliste – Gunta Gelgote (soprāns).

Neiztrūkstoša Ziemassvētku festivāla daļa ir koncerts mazākajiem klausītājiem, kura laikā šoreiz ielūkosimies Sniegbaltītes Ziemassvētku stāstā 17. un 26. decembrī pulksten 12. Pasakas muzikālajā versijā tradicionālajiem tēliem – Sniegbaltītei, Princim, ļaunajai karalienei un septiņiem rūķīšiem – pievienojas arī Vāverīte, Stirniņa, Lāsteka un Ziemassvētku vecītis. Viņu lomās iejutīsies Marlēna Keine, Juris Vizbulis, Laura Lazda, Ilona Bagele, Rihards Plešanovs, Jurjāna mūzikas skolas audzēkņi, Baleta studijas "Freska" solisti un citi mākslinieki, savukārt pasaku stāstīs Karina Bērziņa.

Svētdien, 17. decembrī pulksten 17, Ziemassvētku festivālā pirmo reizi Dzintaru koncertzālē uzstāsies vokāli instrumentālais kameransamblis no Maskavas "Classics-art Ensemble" ar interaktīvu programmu "Wind Alive Show" jeb "Dzīvais vējš". Koncerta laikā tiek izspēlēti aptuveni 20 dažādi mūzikas instrumenti: niedres stabules, blokflautas (no soprāna līdz basa tonalitātei), tradicionālie instrumenti (lietus koks, duduks, melodika un citi), sitaminstrumenti, ģitāra, flauta, oboja, klarnete, fagots, mežrags, taustiņinstrumenti un citi.

Savukārt koncertprogramma "Ziemas melanholija" ir paredzēta klausītājiem, kuri aiz svētku klišejām un tradicionālās iepirkumu sezonas dunas meklē dziļāku jēgu un mieru. 27. decembrī vokālā grupa "Latvian Voices" publiku ievedīs meditatīvās pārdomās, izpildot gan senus Ziemassvētku laika dziedājumus mūsdienīgās aranžijās, gan oriģinālmūziku.

Pagājušā gada Ziemassvētku festivālā Dzintaru koncertzālē ar ovācijām tika uzņemts sešbalsīgais vīru ansamblis "The Queen's Six", kuri uzstāsies arī šogad – 28. decembrī pulksten 19.30. "The Queen's Six" dalībnieki ir Vindzoras pils Svētā Džordža kapelas kora dalībnieki, kuri regulāri piedalās karaliskās ģimenes norisēs. Koncertā būs iespēja dzirdēt plašu programmu – sākot no viduslaiku vienbalsīgiem dziedājumiem, renesanses polifonijas, krāšņiem madrigāliem un tautas dziesmām līdz populārām Ziemassvētku dziesmām.

Pianista Vestarda Šimkus solokoncertā, 29. decembrī pulksten 19.30, skanēs gan klusas nakts mūzika – dažādu komponistu noktirnes –, gan galvu reibinošas dejas. Tiks atskaņota Friderika Šopēna, Ferenca Lista, Sergeja Rahmaņinova, Aleksandra Skrjabina, Jana Tīrsena, Mikis Teodorakis, Klausa Korniana un paša Vestarda Šimkus skaņdarbi. Ņemot vērā, ka Vestarda Šimkus solokoncerts notiks atceltā vokālās grupas "Quorum" laikā, tad visas biļetes, kas iegādātas uz atcelto "Quorum" koncertu, varēs izmantot uz Vestarda Šimkus koncertu.

Gada izskaņā, 30. decembrī pulksten 18, kamerorķestris "Sinfonietta Riga", diriģents Andris Veismanis un vijolnieks Daniils Bulajevs piedāvā Vecgada koncertu "Vivaldi Gadalaiki un Vīnes valši". Programmā – Antonio Vivaldi "Gadalaiki" un Riharda Štrausa mūzika.

Dzintaru koncertzāles Ziemassvētku festivāla noslēgumā 7. janvārī jau tradicionāli baudīsim pārlaicīgās "Pareizticīgo lūgšanas un dziedājumus" balsu virtuozu – Latvijas Radio kora izpildījumā. Koncerta programmā - izcilā krievu komponista Georgija Sviridova skaņdarbi, diriģenta Sigvarda Kļavas lasījumā.

Biļetes uz Ziemassvētku festivālu iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Foto: F64

Svētdien, 17. decembrī, pulksten 13 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē noritēs koncertuzvedums "Ziemassvētki rūķu zemē".

Piedalīsies bērnu teātris(režisore Vita Pētersone), bērnu tautas deju kolektīvs "Krustiņi" (vadītāja Inta Āboliņa), bērnu un jauniešu vokālā studija "Pērlītes" (vadītāja Iveta Logina).

Ieeja bezmaksas. Vairāk par pasākumu var izlasīt šeit.

Foto: Shutterstock

Bērzaines pagastā

17. decembrī pulksten 15 pie Bērzaines tautas nama notiks Ziemassvētku eglītes iedegšana, ziemassvētku tirdziņš, bet pulksten 16 Bērzaines tautas namā notiks dziedātāja Aināra Bumbiera koncerts "Trīs dienas līdz Jaunam gadam".

Dikļu pagastā

16. decembrī pulksten 17 Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā notiks koncerts "Rakstītām kamanām Ziemassvētki brauc".

Zilākalna pagastā

17. decembrī pulksten 13 Zilākalna kultūras namā dziedātāja Aināra Bumbiera koncerts "Trīs dienas līdz Jaunam gadam".

Foto: Publicitātes foto

Dziedātājs Igo jau tradicionāli sagaidīs Ziemassvētkus ar jaunu koncertprogrammu. Šogad tā taps duetā ar Tomasu Kleinu, koncertu veidojot kā diapozitīvu vakaru, portālu "Delfi" informē Igo mūzikas menedžments.

"Agrāk viena no Ziemassvētku laika tradīcijām bija diapozitīvu vakari. Ģimenes un draugi pulcējās, lai dalītos ar piedzīvojumiem un sajūtām. Atgriežoties senā un ne tik senā pagātnē, arī mēs esam sagatavojuši diapozitīvus, kurus koncerta laikā varēsim kopīgi apskatīt un komentēt," stāsta koncerta veidotāji.

Dažādos laika periodos gan Igo, gan Tomasa Kleina muzikālā darbība ir bijusi cieši saistīta ar grupu "Līvi". Tādēļ abi mūziķi ir gatavi atskaņot arī vairākas klausītāju iemīļotas kompozīcijas no šīs grupas repertuāra. Šobrīd skaņu ierakstu studijā notiek darbs pie Igo un Tomasa Kleina kopīgi radītās dziesmas "12", kas pirmo reizi dzīvā izpildījumā skanēs šajā koncertprogrammā.

Ziemassvētku koncertturnejas sākums gaidāms muižā, kur Igo līdz šim nav koncertējis – Pope 16. decembrī pulksten 18.00. Pirms koncerta no pulksten 12.00 uz pirmsvētku mirkli Popes muižā būs apmeties Ziemassvētku vecītis. Īpašas svētku sajūtas varēs iegūt arī Popes muižas Ziemassvētku dāvanu tirdziņā, kur piedalīsies tuvējās apkārtnes meistari un amatnieki. Tirdziņā dalību ņems arī Igo ar savu dizaina zīmolu "Akcents personībai". Pirms un pēc koncertiem Igo sarūpētās svētku dāvanas būs iespējams iegādāties arī pārējās to norises vietās.

Pirmo reizi Igo koncerti gaidāmi arī koncertzālē "Valmiera" 20. decembrī pulksten 19.00 un Mazmežotnes muižā 25. decembrī pulksten 18.00. Savukārt koncerti Vecauces pilī 22. decembrī pulksten 19.00 un Bīriņu pilī 26. decembrī pulksten 16.00 jau uzskatāmi par Igo Ziemassvētku tradīciju.

Koncerts Liepājas muzejā 29. decembrī pulksten 18.00 būs arī pēdējā diena, kad šeit apmeklēt Igo grafiku izstādi "Nebijis gadījums".

Koncertsērijas noslēgums gaidāms Rīgā, Melngalvju namā 30. decembrī pulksten 19.00.

Biļetes uz koncertiem pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Foto: Publicitātes foto

Rīgas Domā 16. decembrī notiks Ineses Galantes fonda rīkotais koncerts "Inese Galante un draugi. Ziemassvētku prelūdija", portālu "Delfi" informē fonda pārstāvji.

Šī gada "Ziemassvētku prelūdija" koncertā klausītājus ar klasisko un garīgo mūziku iepriecinās Inese Galante, viņas ilggadējie skatuves partneri – Sergejs Jēgers, Aivars Kalējs un Andrejs Osokins, jaunās mūzikas zvaigznes, kas ievērojamu atzinību guvušas arī ārpus Latvijas, kā arī ikgadējā konkursa "Ineses Galantes talanti" laureāti un dalībnieki.

Koncertprogrammā "Ziemassvētku prelūdija" ir iekļautas vairākas ārijas Ineses Galantes izpildījumā, kā arī dueti ar iemīļotākajiem skatuves kolēģiem, tā piemēram, duetā ar Sergeju Jēgeru operdziedātāja izpildīs ievērojamā komponista Kristofa Vilibalda Gluka skaņdarbu "Vieni, appaga il tou consorte". Taču īpaši šim koncertam māksliniece ir sarūpējusi tādus skaņdarbus, kas sākotnēji bijuši paredzēti mūzikas instrumentiem, bet tika pielāgoti balsij. Viens no šādiem skaņdarbiem tiks izpildīts kopā ar jauno un daudzsološo vijolnieci Sandru Seržāni, kura ir viena no konkursa "Ineses Galantes talanti" laureātēm. Kā ierasts, "Ziemassvētku prelūdija" koncerta programmā gaidāmi pārsteigumi klausītājiem.

Sergeja Jēgera, viena no spilgtākajiem baroka mūzikas interpretiem Latvijā, izpildījumā klausītāji Rīgas Domā dzirdēs klasiskās mūzikas pērles "Ave Maria" un "Amarilli, mia bella". Arī šajā Ineses Galantes fonda rīkotajā koncertā klausītājus ar savu klavierspēli priecēs prestižu starptautisku konkursu laureāts – pianists Andrejs Osokins, tāpat kā izcilais ērģelnieks un komponists Aivars Kalējs, kurš vairākas reizes uzstājies ar solokoncertu Parīzes Dievmātes katedrālē, taču šoreiz īpašu noskaņu radīs Rīgas Domā.

Viens no Ineses Galantes fonda būtiskākajiem mērķiem ir veicināt jauno un talantīgo mākslinieku izaugsmi, tādēļ "Ziemassvētku prelūdija" koncertā piedalīsies arī vairāki jaunākās paaudzes pārstāvji. Šajā koncertā, Rīgas Domā uzstāsies konkursa "Ineses Galantes talanti" laureāti un dalībnieki. Viens no tiem arī šī gada konkursa uzvarētājs, čellists Vladislavs Gluščenko, kas uzstāsies ar solo partijām.
Par īpašu noskaņu šai Ziemassvētku laikā parūpēsies arī Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu koris diriģenta Romāna Vanaga vadībā, kas, cita starpā, izpildīs iemīļotu Ziemassvētku repertuāru dvēseles labsajūtai un sirdspriekam.

Par Ziemassvētku laika tradīciju kļuvušais garīgās un klasiskās mūzikas koncerts "Inese Galante un draugi. Ziemassvētku prelūdija" norisināsies Rīgas Domā, 16. decembrī, pulksten 19.00. Biļetes var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Foto: Publicitātes foto

Šogad no 10. decembra vaļā vērsies Rūķupes vārti, un uz gaišu Ziemassvētku svinēšanu aicina galvenais RūķRūķis - Ziemassvētku vecītis.

Pasākuma organizatori aicina domājot un ciemos braucot, veidot un vest gaismiņas – lukturus - ar dzīvo uguni, elektriskus, uz baterijām, zīmētus, līmētus, šūtus un izgrebtus, izlietus, veidotus, varbūt pat naglotus, sapītus, savītus un citus. No visiem atvestajiem lukturiem un lukturīšiem tiks izvēlēts viens lukturu – lukturis, ko ņemt par paraugu nākamā gada centrālās Ziemassvētku gaismas izveidei Rūķupē.

Ziemupes Ziemassvētku vecītis un Rūķupes rūķi arī šogad aicina ģimenes, klases, kolēģus, draugus un domubiedrus sagatavot dāvanas lielajam dāvanu maisam. Tās Ziemassvētku vecītis ar savu motivācijas brigādi svētku laikā nogādās Kurzemes reģiona ģimenēm un vientuļajiem cilvēkiem, kuriem šajā dzīves mirklī neklājas tik viegli un ir nepieciešams mazs uzmundrinājums – cerību stariņš.

Rūķupes rūķi akciju "Piepildīsim Lielo dāvanu maisu" organizē jau ceturto gadu. Trīs gadu laikā izdevies īpašu svētku sajūtu uzburt 116 ģimenēs (īpaši sirsnīgas parasti ir ciemošanās audžu ģimenēs), vientuļajiem cilvēkiem, pensionāriem Pāvilostas un Rucavas novadā, Blīdenē, Ventspilī, Kuldīgā un citur Latvijā.

Lielajā dāvanu maisā tiks gaidīti dārza labumi, rīsi, milti vai citi virtuvē (un vēderā) noderīgi pārtikas produkti un našķi. Izzinot dāvanu saņēmēju vajadzības, noskaidrots, ka daudzās mājās priecātos par gultas veļu, dvieļiem, apaviem (īpaši bērniem), apģērbu ziemai, interesantām grāmatām, spēlēm, kas rosina domāt un darīt, skolas piederumiem. Labprāt dāvanas gaidīs četrkājainie draugi.

Tā kā dāvanu maisus (pakas) komplektē pēc adresātu mazas izpētes, pasākuma organizatori aicina tās nesaiņot dāvanu papīros (izņemot gadījumus, ja tie ir caurspīdīgi), bet ievietot dāvanu maisiņos vai kastēs, lai tās var ērti aplūkot un sagrupēt.

Pasākuma organizatori aicina nedāvināt mīkstās rotaļlietas un apdomāt, vai tas, ko tu sagatavo otram, ir kas tāds ko tu pats priecātos saņemt.

Ja dāvanas sagatavojat kolektīvi, varat tās pieteikt līdz 8. decembrim zvanot 29400470 vai rakstot uz e-pastu rukupesrukis@gmail.com. Savukārt no 10. decembra tās personiski ir iespējams nogādāt Rūķupes rūķiem Ziemupes jūrmalā.

Savukārt no 10. decembra pulksten 14 tiks oficiāli vērti Rūķupes vārti visiem ciemiņiem. Pa nedēļu ciemos tiks gaidītas lielākas vai mazākas grupas, bet 16. un 17. decembrī – ģimeņu dienas!

Pieteikties ciemos uz Rūķupi vai noskaidrot sev interesējošos precizējošos jautājumus iespējams zvanot 29400470 (Rūķis Plānotājs) vai rakstot uz e-pastu rukupesrukis@gmail.com.

Foto: F64

Pasākumu cikla "Ziemas saulgriežu ceļš" ietvaros gaidāms arī Ziemassvētku tirdziņš, kas norisināsies Latvijas Universiātes Botāniskajā dārzā, sestdien, 16. decembrī, no pulksten 11 līdz pulksten 16. Savukārt jauktā kora "Aura" koncerts priecēs pulksten 15.

Sestdien, 23. decembrī pulksten 12 LU Botāniskā dārza Palmu mājā koncertu sniegs Emiļa Melngaiļa Liepājas Zvanu ansamblis "Campanella" Astras Ziemeles vadībā.

Ieeja uz sestdienas pasākumiem bezmaksas.

Savukārt svētdien, 17. decembrī, pulksten 13 apmeklētāji aicināti uz svētku gaidīšanas laika ekskursiju "Bībeles augi", kurā iepazīstinās gan ar plaši pazīstamiem, gan mazāk zināmiem augiem, kas minēti Vecajā un Jaunajā Derībā.

Ekskursantu grupas dalībnieku skaits ir ierobežots, tādēļ uz ekskursiju obligāti jāpiesakās iepriekš. Pieteikties iespējams, rakstot agnese.reke@lu.lv, zvanot 67450860 (darba dienās 9.00-17.00) vai aizpildot pieteikuma anketu šeit: goo.gl/SN3Scb. Ekskursijas garums aptuveni 1 stunda. Pulcēšanās ekskursijai notiks pie LU Botāniskā dārza kases

Dalības maksa ekskursijā: 3 eiro + ieejas biļete. LU Botāniskais dārzs atgādina, ka dalībai ekskursijā iespējams izmantot arī izdevīgo ģimenes biļeti. Ar ieejas biļešu cenām iespējams iepazīties šeit.

Ieeja uz visiem pasākumiem (izņemot ekskursiju "Bībeles augi"), bez maksas.

Plašāka informācija: www.botanika.lu.lv.

Foto: F64

Laikā, kad daba vēl pošas, lai ietērptos ziemas rotā, bet sajūtās jau mostas Ziemassvētku noskaņa, AS "Latvijas valsts meži" aicina gan lielus, gan mazus uz radošajām un vides darbnīcām savos objektos.

Viena no šādām darbnīcām noritēs 17. decembrī LVM Jaunmoku pilī. Tajā tiks darināti rotājumi eglītei.

Nepieciešamie materiāli jau ir sagādāti, līdzi jāņem tikai darboties prieks! Vairāk informācijas pa tālruni 26187442 vai info@jaunmokupils.lv, www.jaunmokupils.lv.

Vairāk par radošajām darbnīcām vari izlasīt šeit.

Foto: Publicitātes foto

Ziemassvētku tuvošanās ģimenēs ir īpašs kopā būšanas laiks, ko dakteri Klauni rosina pavadīt, darinot ar bērniem rokdarbus, svētku rotājumus, zīmējot apsveikumus utml.

Viena no iespējām ir gatavos darbus ziedot biedrības "Dr.Klauns" organizētajam labdarības pop-up veikalam, kurā iegūtie līdzekļi arī šogad nonāks mazo pacientu iedrošinājumam, iepriecinājumam un ātrākai veselības atgūšanai Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā Rīgā, kā arī reģionu slimnīcās – Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Cēsīs, Rēzeknē un Jūrmalā.

Darinājums ziedot varēs Rīgā un reģionos – iegādāties pop-up veikalā t/c "Spice". Dakteri Klauni 8. decembrī tirdzniecības centrā "Spice", Rīgā izveidos labdarības pop-up veikalu, kuru katru dienu varēs apmeklēt blakus Informācijas stendam līdz pat 23. decembrim.

Savus radošos darinājumus – dažādus rokdarbus, sveces, egles rotājumus, rotaļlietas, Ziemassvētku kartiņas un citas – pašu rokām veidotas un darinātas lietiņas dakteru Klaunu pop-up veikala darbībai līdz 17. decembrim iespējams atnest uz jebkuru no Rīgas apkaimju sporta klubiem "MyFitness", Rīgā, katru darba dienu un brīvdienu klubu darba laikos. Darinājumi jāiedod sporta kluba administratoram, kā arī jāaizpilda anketa, lai dakteri Klauni varētu sazināties un pateikt sirsnīgāko paldies. Anketa pieejama dakteru Klaunu mājaslapā.

Darinājumus var ziedot arī "Spice" infocentrā, katru dienu no pulksten 10 līdz 22.

Tāpat biedrība "Dr.Klauns" parūpējusies, lai ziedojumus iespējams atstāt dažādās vietās reģionos:

  • Ventspils: Saules iela 141, kafejnīca "Stender's" (Piedzīvojumu parks), no pulksten 11 līdz 20.
  • Valmiera: veikals "Četri gadalaiki", Rīgas iela-28, darba dienās no pulksten 10 līdz 18, sestdien no pulksten 9 līdz 14.
  • Rēzekne: veikals "Zaļais" Atbrīvošanas aleja 95c, darba dienās no pulksten 9 līdz 18, sestdien no pulksten 9 līdz 15.
  • Aizpute: Aizputes novada jauniešu "Ideju māja", Katoļu iela 5. No otrdienas līdz sestdienai, no pulksten 15 līdz 20.
  • Liepāja: Liepājas jauniešu māja, Kungu iela 24, darba dienās no pulksten 14 līdz 20.
  • Cesīs: Cēsu Jaunā sākumskola, Piebalgas iela 3, darba dienās no pulksten 8 līdz 17.

Vairāk par "Dr.Klauns" aicinājumu vari izlasīt šeit.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jau devīto gadu labdarības organizācija "Palīdzēsim.lv" aicina sagaidīt svētkus, piedaloties akcijā "Sasildīsim sirsniņas!" un dāvājot prieku citiem. Akcija tiek organizēta, lai piepildītu bērnu un jauniešu sapņus par Ziemassvētkiem kā gaišuma, siltuma un mīļuma pilniem svētkiem.

"Palīdzēsim.lv" šobrīd sadarbojas ar vairāk nekā 500 bērniem un jauniešiem ar dažādām veselības un sociāla rakstura problēmām. Katrs no šiem bērniem vēlas sagaidīt īstu Ziemassvētku brīnumu, un arī tu vari palīdzēt to piedzīvot!

Ziedotie līdzekļi tiks izlietoti dāvanām un jautram, izzinošam un aktīvam piedzīvojumam – Ziemassvētku pasākumam.

Tu vari pievienoties un palīdzēt sagādāt bērniem un jauniešiem īstus svētkus, atbalstot četros veidos: pārskaitot naudu uz organizācijas kontu – akcijai "Sasildīsim sirsniņas!"

NODIBINĀJUMS "PALĪDZĒSIM.LV"
Vienotais reģ. Nr. 40008137568
Adrese:Kr.Valdemāra 118, Rīga, LV-1013
NORĒĶINU REKVIZĪTI: AS "SEB banka"
LV90UNLA0050013761397
SWIFT kods: UNLALV2X

Veicot maksājumus, lūgums norādīt konkrētu maksājuma mērķi: akcijai "Sasildīsim sirsniņas!". Uzņēmumiem par ziedojumu ir iespēja saņemt nodokļu atvieglojumu, jo esam sabiedriskā labuma organizācija, skaidro "Palīdzēsim.lv" vadītāja Ilze Skuja.

Vēl vari ziedot, piezvanot uz labdarības tālruni 90006888 un noziedojot 1.42 eiro. Visa decembrī ziedotā nauda tiks novirzīta bērnu dāvanām.

Tāpat akciju vari atbalstīt, izvietojot mantisko ziedojumu kasti savā uzņēmumā un kopā ar kolēģiem to piepildot ar svētku dāvanām.

Aicinām ziedot – saldumus (konfektes, cepumus, piparkūkas, riekstus, u.c.) kā arī: jauniešiem – grāmatas, kosmētiku, ķermeņa kopšanas līdzekļus, veļu, zeķubikses u.tml., rotaslietas. Bērniem – attīstošās rotaļlietas, grāmatas un zīmēšanas piederumus, krāsojamās grāmatas, puzles, galda spēles u.tml., mudina Ilze.

Un ceturtais veids, kā vari palīdzēt, – iegādājoties bērnu radītās Ziemassvētku kartiņas vai citus bērnu, jauniešu un ģimeņu radītus suvenīrus. Suvenīrus iespējams iegādāties "Palīdzēsim.lv" centriņā K. Valdemāra 118, Rīgā (iepriekš vienojoties par laiku), labdarības tirdziņā "Domina Shopping" (16., 17., 21., 22., 28. un .29. decembrī) vai labdarības veikalā. Par dāvanu iegādi, nogādi vai kastu izvietošanu, lūdzam, sazināties ar Lauru Šteinu
(tālr.: 29110203, e-pasts: laura.steina@palidzesim.lv).

Akcijas norises laiks no 1. līdz 30. decembrim.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jau septīto gadu pēc kārtas Latvijas celiakijas pacientu biedrība "Dzīve bez glutēna" ar Ziemassvētku pasākumu Rīgā iepriecina bērnus, kuri ikdienā nevar lietot glutēnu. Ziemassvētku pasākums notiks 17. decembrī Rīgas Valda Zālīša sākumskolā. Bērni ar celiakiju no maznodrošinātām ģimenēm tajā var piedalīties bez maksas.

Ņemot vērā lielo atsaucību iepriekšējos gados, Ziemassvētku pasākums tiek organizēts bērniem divās vecuma grupās dažādos laikos. Bērnus vecumā no diviem līdz sešiem gadiem gaida rotaļas ar Ziemassvētku vecīti un pasaku tēliem, kā arī fotografēšanās ar Ziemassvētku vecīti. Bet skolas vecuma bērniem (no sešiem līdz 12 gadiem) būs iespēja piedalīties egles rotājumu un Ziemassvētku kartīšu darbnīcās. Paredzētas trīs meistardarbnīcas (pa 10-15 cilvēkiem grupā). Izgatavoto egles rotājumu varēs aiznest mājās un izrotāt savu eglīti, bet Ziemassvētku kartītes uzdāvināt saviem tuviniekiem.

Pasākumus varēs apmeklēt gan latviešu, gan krievu valodā runājoši bērni. Pēc pasākuma katrs dalībnieks saņems dāvanu ar bezglutēna gardumiem un kādu mantiņu.

Bērni ar celiakiju no trūcīgām vai maznodrošinātām ģimenēm piedalīsies pasākumā bez maksas. Biedrība "Dzīve bez glutēna" bērnus ar celiakiju no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm īpaši atbalsta visa gada garumā – bez maksas piedāvājot gan bezglutēna produktus, gan dalību vasaras nometnēs un Ziemassvētku pasākumos.

Vairāk par pasākumu vari uzzināt šeit, bet te vari pieteikties pasākumam.

Celiakija ir neārstējama, ģenētiska gastroenteroloģiskās sistēmas slimība. Celiakijas slimniekiem mūža garumā jāizvairās no glutēna – kviešu, rudzu, miežu olbaltuma, kas izsauc tievās zarnas bārkstiņu atrofiju, kā rezultātā organismā neuzsūcas uzturvielas, veicinot dažādu slimību attīstību. Vairāk par šo slimību lasi šeit.

Foto: Shutterstock

Svētdien, 17. decembrī - Trešajā adventē, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina uz ģimenes dienu "Rīgas Lielais Kristaps un citi Rīgas brīnumi, gaidot Ziemassvētkus". Ģimenes dienas programmā ir ekskursija "Kas ir Lielais Kristaps un ko viņš varētu stāstīt par Rīgu un rīdziniekiem", kā arī radošā darbnīca bērniem "Darinām sniegavīrus, sniegpārsliņas un Ziemassvētku apsveikumus!" Kolonnu zālē pie lielās egles.

Ģimenes dienas ekskursija tiks piedāvāta pulksten 11 un 13. Ekskursijas gaitā muzeja pedagogs, vēsturnieks Vidvuds Bormanis mazos un lielos Ziemassvētku brīnuma gaidītājus vedīs ceļojumā pa Rīgas tālajiem gadsimtiem muzeja ekspozīcijā, ļaujot ielūkoties aiz vēsturisko faktu un leģendu priekškara - kā dzīvojuši cilvēki Rīgā toreiz, kāda nozīme pilsētnieku un iebraucēju ikdienas rituālos bija Rīgas Lielajam Kristapam.

Tā kā šajā dienā muzejā tiks atzīmēta Kristapu vārda diena, īpaša uzmanība būs veltīta gan pašam Lielajam Kristapam, gan ikvienam Kristapam. Uz muzeju ciemos atnākušie varēs saņemt īpašu Lielā Kristapa labvēlību.

Rīgas vēstures līkloči glabā daudz stāstu par leģendāro milzi un viņa tēla atveidu 17. gadsimta 2,4 metrus augstajā koka skulptūrā, kas tagad atrodas muzeja ekspozīcijā.

Radošajā darbnīcā bērniem "Darinām sniegavīrus, sniegpārsliņas un Ziemassvētku apsveikumus!" Kolonnu zālē pie lielās egles, varēs pagatavot gan interesantus dekorus, gan apsveikumu kartītes par iepriecinājumu pašiem un saviem mīļajiem cilvēkiem. Radošā darbnīca būs atvērta Kolonnu zālē no pulksten 11 līdz 16.30. Muzeja darbinieki lūdz – ja iespējams, radošajiem uzdevumiem būtu vēlams paņemt līdzi vairs nevajadzīgas zeķītes (vislabāk gaišas), kā arī beramus putraimus vai graudus.

Muzeja ekspozīcijā var uzzināt īpašo Rīgas Ziemassvētku eglītes stāstu, kā arī ir aplūkojams unikāls eksponāts – akmens bumbiņa ar piekarcilpu, kas, iespējams, ir senākais atrastais Ziemassvētku eglītes rotājums Eiropā, darināts laikaposmā no 17. līdz 18. gadsimtam.

Ģimenes dienas aktivitāšu apmeklētājiem muzejs dāvā īpaši draudzīgo ieejas maksu: pieaugušajiem 2,50 eiro; pensionāriem un studentiem 1,50 eiro; skolēniem 0,50 eiro; pirmsskolas vecuma bērniem – ieeja bez maksas. Programmu īpašie piedāvājumi – dāvanā.

Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 17. decembrī, pulksten 16, Rīgas Sv. Pētera baznīcā operdziedātājas Evitas Zālītes un draugu izpildījumā skanēs Ziemassvētku dziesmas un stāsti no visas pasaules – Trešās adventes koncerts "Pāri tuksnesim uz Ziemassvētku zvaigzni", portālu "Delfi" informē Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības pārstāve Dace Lasmane.

Gaidot Ziemassvētkus, dziedātāja Evita Zālīte kopā ar Latvijā pazīstamiem mūziķiem – Laimi Rācenāju (vokāls, čaranga), Ilzi Grunti (ģitāra, ķeltu arfa), Ievu Nīmani (oboja, blokflauta, dūdas), Aināru Paukšēnu (čells) un Miku Bāliņu (sitaminstrumenti) – ir sagatavojuši īpašu svētku dziesmu programmu no visas pasaules – no saulainās Portugāles līdz Norvēģijas sniegotajiem kalniem, no krāšņajiem Meksikas Ziemassvētku gājieniem līdz Itālijas mazo ciematu šūpuļdziesmām, piestājot arī Grieķijā.

Starp skaņdarbiem mūziķi pastāstīs nelielus stāstus par konkrētā reģiona Ziemassvētku zvaigznes nozīmi un tradīcijām, kas saistītas ar to. Stundu garā koncertā mūziķi parādīs Kristus piedzimšanas svētku mūzikas burvību un dažādību, izpildot gan latviešu komponistu, gan dažādu valstu un tautu Ziemassvētku skaņdarbus.

Ieeja koncertā ar bezmaksas ielūgumiem, kas no 12. decembra saņemami Rīgas Sv. Pētera baznīcā.

Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 17. decembrī, pulksten 17, Zirgu ielas koncertzālē notiks "Zīmējumu teātra" operas "Dāsnumātika" izrāde, kas radīta pēc Čārlza Dikensa stāsta "Ziemassvētku dziesma" motīviem, portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.

Dikensa stāsts "Ziemassvētku dziesma" ir par cilvēka spēju kļūt dāsnam, un tas brīnumaini notiek tieši Ziemassvētku naktī. "Ar šo iestudējumu "Zīmējumu teātris" pauž, ka ir noticis smalks pārpratums. Motīvs no Čarlza Dikensa Ziemassvētku stāsta vēsturiski esot aizsācis milzīgo iepirkšanās modi, taču stāsts patiesībā ir par pilnīgi cita veida dāsnumu," stāsta izrādes režisors Varis Klausītājs.

Dzejnieces Annas Auziņas teksts komponista Kaspara Zemīša rakstītajai mūzikai caur skanīgajām Rīgas Doma meiteņu kora balsīm vēsta, ka ir iespējams kļūt labam - grūtākais ir iesākt.

Izrādē piedalās Rīgas Doma meiteņu koris "Tiara" Airas Birziņas vadībā, tenors Jānis Kurševs vai Gustavs Melbārdis, aktieri Klāvs Mellis un Marta Grase vai Ilze Āboltiņa, kā arī mūziķu ansamblis. Iestudējuma dramaturģiju veidojusi Rasa Bugavičute-Pēce. Iestudējums papildināts ar zīmēšanu un laikmetīgo deju, kam horeogrāfiju veidojusi Agnese Bordjukova. Scenogrāfijas elementi veidoti, iespaidojoties no mākslinieka sirreālista Renē Magrita darbiem.

"Dāsnumātiku" raksturo vizuāli spilgta, viegli uztverama valoda, kas ir vienlīdz saprotama un saistoša gan bērniem un jauniešiem, gan arī pieaugušajiem, paredzot plašu mērķauditoriju un teātra notikumā ļaujot iesaistīties visai ģimenei.

"Zīmējumu teātris" tradicionālās skatuves mākslas formas attīsta ar jaunu radošo izpausmju palīdzību, kas ierasto izpildītāju un auditorijas pretnostatījumu cenšas aizstāt ar skatītājam pietuvinātu un iesaistošu dialogu. Zīmējumu teātra mērķis ir veidot inovatīvas un mūsdienīgas teātra formas, tradicionālo teātra mākslu papildinot ar zīmēšanu, laikmetīgo deju un mūziku, tādējādi bagātinot auditorijas, īpaši bērnu teātra pieredzi.

Izrādes notiks arī:

17. decembrī pulksten 12.00 Salaspils kultūras namā "Rīgava",
13. janvārī pulksten 16.00 Liepājā koncertzālē "Lielais dzintars".

Biļetes iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs vai internetā, kā arī norises vietā pirms izrādes.

Foto: Publicitātes foto

Muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs" interesentiem piedāvā radoši un interesanti pavadīt sestdienu, iepazīstot 20. gadsimta sākumā Polijai raksturīgus Ziemassvētku eglītes dekorus. Šī gada 16. decembrī pulksten 12 un pulksten 14 tiek piedāvātas radošās nodarbības, kuru laikā ikkatrs varēs izgatavot brīnišķīgu eglītes rotājumu – eņģelīti - mākslinieces Tamāras Čudnovskas vadībā.

Ieejas biļete darbnīcā 2.00 eiro.

Vietu skaits ir ierobežots, tāpēc dalību jāpiesaka iepriekš, zvanot pa tālruni +371 67181061.

Foto: Shutterstock

Pasākumi Kandavas novadā 16. decembrī

  • Sestdien, 16.decembrī pulksten 17 Kandavas kultūras namā notiks Kandavas Deju skolas audzēkņu Ziemassvētku uzvedums "Kraukšķītis". Ieejas maksa 1.50 EUR. Biļešu iepriekšpārdošana.
  • 16. decembrī pulksten 13 Valdeķu kultūras namā notiks Ziemassvētku pasākums Kandavas novada aizbildņu un audžu ģimenēm

Pasākumi Kandavas novadā 17. decembrī

  • 17.decembrī pulksten 11 Kandavas kultūras namā notiks konkurss "Gaismas dziesmas Kandavā" pusfināls – ieeja bez maksas;
  • 17. decembrī pulksten 13 – 15 Ziemassvētku tirdziņā, Ūdens iela 2, Kandavā notiks radošā darbnīca "Zīmēt ar hennu".
  • 17. decembrī pulksten 13 – 15 Ziemassvētku tirdziņā, Ūdens iela 2, Kandavā notiks radošā darbnīca "Keramika- mālošana".

Foto: F64
Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 16. decembrī, no pulksten 11 līdz 15 pie Valmiermuižas alus darītavas norisināsies šī gada noslēdzošās svinības un tirdziņš "Ar Gardu muti Valmiermuižā", kas veltīts Ziemas saulgriežiem, portālu "Delfi" informēja pasākuma organizatori.

Pasākumā vienkopus varēs atrast visu, lai svētku dāvanu maisā gultu izmeklēti meistaru darinājumi, laikus tiktu sagādāts cienasts svētku galdam, neiztrūks arī lustes, tradīcijas, mielošanās un svētku svinēšana. Tirdziņš šajā reizē pulcēs vairāk nekā simts tirgotāju.

Uz Valmiermuižu būs atbraukusi arī jauniešu folkloras studija "Banga", lai svētku tradīcijas ierādītu caur dziesmām, rotaļām un ticējumiem, neiztrūks arī mīklu minēšana. Svinībās varēs sastapt arī Valmiermuižas staļļa saimi, kas izvizinās gan lielus, gan mazus.

Tā paša 16. decembra vakarā pulksten 19 vārtus Valmiermuižā saulgriežiem vērs Ziemas saulgriežu tradīciju vakars. Šogad folkloras deju kopa "Dandari" būs tie, kas caur dančiem, mūziku, zīlēšanu un citām ēverģēlībām ierādīs, kā svētki svinami īsteni latviskās noskaņās.

Ielūguma cena ir 7 eiro. Tos var iegādāties "Biļešu Paradīze" kasēs un Valmiermuižas alus tirgotavā, Dzirnavu ielā 2.

Foto: Publicitātes foto

Latgales mākslas un amatniecības centrs, 2017. gada 16. decembrī pulksten 13, aicina apmeklēt netradicionāli rotātās Lielās Ziemassvētku egles un izstādes atklāšanas pasākumu.

Šogad egle tiks rotāta ar papīra maskām, ko darinājuši radošo darbnīcu dalībnieki skolotājas Sandras Vigules vadībā. Līdzās bērnu darinātajām maskām būs apskatāmas arī Jevgeņijas Kiļupes brīnišķīgās papjēmašē maskas, maskošanās turpināsies ar Agneses Aizpurietes darbu izstādi "Budēļi".

Latgales mākslas un amatniecības centrs, sadarbībā ar atsaucīgiem Līvānu novada iedzīvotājiem, katru gadu, sākot no 2006. gada, savu Ziemassvētku egli rotā netradicionāli – veidojot savdabīgu tematisku noformējumu, atgādina mākslas centra pārstāve Sanita Pinupe. Ziemassvētku egle ir tikusi greznota: ar garāko tautisko jostu Latvijā; ar 23 adītāju 138 pāriem rakstainu cimdu; ar 300 tamborētām un adītām sniegpārsliņām; ar salmu puzuriem; ar 155 pāriem adītu, rakstainu zeķu; ar piparkūkām; ar 300 paštaisītiem apsveikumiem; ar 98 pašdarinātām cepurēm; ar 500 māla zvaniņiem un ar 232 stikla pārsliņām.

Paralēli netradicionāli rotātajai eglei, izstāžu zālē, izvietota Agneses Aizpurietes izstāde "Budēļi" un Jevgeņijas Kiļupes Papjēmašē tehnikā veidotās maskas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!