Foto: LETA

Nepilnu divu gadu laikā Rīgas dome dažādām biedrībām un nodibinājumiem izmaksājusi 45,85 miljonus eiro - 22,43 miljonus eiro pērn un 23,42 miljonus šī gada pirmajos deviņos mēnešos.

Kopumā dažādos apmēros Rīgas dome novirzījusi finansējumu 1104 biedrībām un nodibinājumiem, liecina pēc portāla "pietiek.com" pieprasījuma pašvaldības sagatavotais pārskats. Dome gan ir sniegusi informāciju tikai par pašvaldības struktūru novirzīto finansējumu, lai gan tika pieprasīti arī dati par pašvaldības kapitālsabiedrību sniegto finansējumu, norāda portāls.

Tāpat publiskotajos datos ir uzskaitīts finansējuma piešķīrums dažādām organizācijām pašvaldības deleģēto funkciju izpildei, piemēram, uzskaitītas vairākas biedrības, kas saņēmušas finansējumu, piedaloties pašvaldības līdzfinansētajā kultūras pieminekļu saglabāšanas programmā, uzskaitītas arī organizācijas, kas saņēmušas līdzfinansējumu pirmsskolas pakalpojuma nodrošināšanai, kā arī virkne dažādu sociālo pakalpojumu sniedzēji un citi.

Piemēram, šī gada deviņos mēnešos Latviešu Samariešu apvienībai sociālo pakalpojumu nodrošināšanai novirzīti 2,4 miljoni eiro, bet Latvijas Sarkanajam krustam - 4,3 miljoni eiro. Savukārt pērn Samariešu apvienība saņēmusi 2,6 miljonus eiro, bet Latvijas Sarkanais krusts 4,9 miljonus eiro.

Kā skaidroja Latvijas Samariešu apvienības pārstāve Baiba Pare, apvienība līdz šim ar pilnīgi vienādiem noteikumiem ar citām juridiskām personām, ievērojot normatīvo aktu prasības, ir piedalījusies iepirkumos par sociālo pakalpojumu sniegšanu pilsētā. Tas nozīmē, ka pašvaldība ir iegādājusies no biedrības pakalpojumus iedzīvotājiem, nevis biedrību atbalstījusi finansiāli, viņa uzsvēra. Par pakalpojumu nodrošināšanu saņemtie līdzekļi tiek ieguldīti sociālo pakalpojumu sniegšanai Rīgas iedzīvotājiem pēc Rīgas Sociālā dienesta nosūtījuma, piebilda Pare.

Tāpat, piemēram, Rīgas Tūrisma attīstības biroja uzturēšanai 2016. gadā novirzīti 4,3 miljoni eiro, bet šogad - 5,7 miljoni eiro. Vēl 900 000 eiro pērn, bet ievērojami vairāk - trīs miljoni eiro - šogad piešķirti nodibinājuma "Riga.lv" darbības uzturēšanai.

Naudu saņēmušas arī dažādas sporta, kultūras, reliģiskās, izglītības un cita veida organizācijas. Piešķirtās summas svārstās no pāris desmitiem eiro līdz dažiem simtiem tūkstošu.

Piemēram, biedrība "I did it" kultūras projektu un pasākumu rīkošanai 2016. gadā no domes saņēmusi 228 182 eiro, bet šogad - 245 351 eiro, "Piedzīvojumu sacensību apvienība" pērn saņēmusi finansējumu sporta pasākumiem/projektiem 38 784 eiro apmērā, bet šogad - 42 834 eiro, junioru futbola klubam "Olimps" šim pašam mērķim pērn izmaksāts 41 841 eiro, bet šogad 114 530 eiro, savukārt biedrībai "Notikumu aģentūra" attiecīgi 21 538 eiro un 10 245 eiro.

Biedrībai "Mūsu darbs mieram" aizvadītajā gadā izmaksāti 70 000 eiro basketbola turnīra "Krastu mačs" organizēšanai, bet šogad tam no domes līdzekļiem atvēlēti 14 000 eiro, nodibinājums "Mūsdienu mūzikas centrs" attiecīgi saņēmis 43 000 eiro un 61 800 eiro starptautisko mūzikas festivālu nodrošinājumam. Biedrības "Kultūras perons" projektu un pasākumu īstenošanai pērn piešķirti 30 000 eiro, bet šogad 13 600 eiro, savukārt jauno mediju kultūras centrs "RIXC" šogad un pērn saņēmis pa 25 000 eiro.

Latvijas krievu biedrību asociācijai 2016. gadā apkaimju iniciatīvu projektu realizēšanai izmaksāti 28 000 eiro, bet šī gada deviņos mēnešos - 21 500 eiro.

Finansējums aizplūdis arī uz citām pašvaldībām. Piemēram, Daugavpils izpletņlēcēju sporta klubs pērn ticis pie 20 000 eiro Rīgas domes naudas, savukārt biedrība "Rūjienas senioru māja" pērn saņēmusi 805 eiro, bet šogad jau 5415 eiro.

Dome finansējumu novirzījusi vēl vairākiem simtiem biedrību un nodibinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!