Foto: AP/Scanpix
Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks nopietni apsver iespēju doties uz Latviju, atzīst apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs Pedro Lopess Kintana. Šādu nuncija viedokli portālam "Delfi" pauda Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

"Pāvests Francisks plāno Baltijas valstu simtgades gadā apmeklēt trīs Baltijas valstis, tai skaitā Latviju. Pēc mūsu rīcībā esošajām ziņām, Vatikāns tuvākajā laikā varētu paziņot par pāvesta vizītes laiku un statusu," portālam "Delfi" pauda Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa preses padomnieks Jānis Siksnis.

Ārlietu ministrijā (ĀM) portālam "Delfi" sacīja, ka pāvests Francisks ir uzaicināts apmeklēt vizītē Latviju 2018. gadā. Ministrijā pauda cerību, ka vizīte arī notiks un atzīmēja, ka, saskaņā ar tradīciju oficiāls apstiprinājums šādām vizītēm tiek sniegts pēc tam, kad puses to ir saskaņojušas.

Ielūgumus ir izteikušas arī Igaunija un Lietuva. Pāvests ir paudis savu ieinteresētību viesoties Baltijas valstīs, norādīja ministrijā.

Trešdien Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites preses pārstāve Daiva Ulbinaite apstiprināja, ka pāvests nākamgad apciemos Lietuvu.

"Pāvesta Franciska vizīte plānota nākamā gada rudenī," viņa norādījusi, piebilstot, ka Vatikāns tuvākajā laikā varētu paziņot precīzu vizītes laiku un statusu.

Gaidāms, ka nākamgad pāvests apmeklēs arī Igauniju. Par to svētdien pēc mises Tallinas katoļu katedrālē paziņoja bīskaps Filips Žurdāns. Pēc viņa teiktā, to šobrīd var apgalvot ar 99% ticamību, rakstīja "Postimees".

Romas katoļu baznīcas galva Baltijas valstis apmeklējis tikai vienreiz – 1993. gada septembrī, kad vizītē ieradās pāvests Jānis Pāvils II.

Francisks ir 266. Romas katoļu baznīcas pāvests. Viņš amatā nomainīja Benediktu XVI, kurš paziņoja par atkāpšanos no amata.

Horhe Mario Bergoljo, kurš pēc ievēlēšanas par pāvestu pieņēma Franciska vārdu, ir itāļu izcelsmes, dzimis 1936. gada 17. decembrī. Viņš ir arī Vatikāna vadītājs. Franciskam ir vienlaikus Argentīnas un Vatikāna pilsonība.

Viņš studējis Argentīnā un Vācijā. 1969. gada decembrī ticis ordinēts par priesteri, 2001. gada februārī kļuvis par kardinālu un no 1998. līdz 2013. gadam bija Buenosairesas arhibīskaps.

2013. gada 13. martā Bergoljo tika ievēlēts par pāvestu.

Viņš ir pirmais jezuīts, pirmā persona no dienvidu puslodes un no Amerikas, kurš ticis ievēlēts par pāvestu. Tāpat viņš ir pirmais Romas katoļu baznīcas vadītājs no ārpus Eiropas pēdējo 1200 gadu laikā. Francisks ir pirmais pāvests pēc Jāņa Pāvila I, kas pieņēmis vēl neizmantotu pāvesta vārdu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!