Foto: LETA
Ceturtdien LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisija vērsusies pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera un ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) ar lūgumu uzsākt pārbaudi par bijušā ministru padomes priekšsēdētāja Ivara Godmaņa iespējamās sadarbības ar VDK jeb čeku lietas pazušanu, portālu "Delfi" informēja VDK izpētes komisijas pārstāve Marta Starostina.

Komisija lūgusi arī sniegt informāciju, vai ministru prezidents, ministru prezidenta biroja amatpersonas, Ministru Kabinets (MK), Valsts Kanceleja, ģenerālprokuratūra, prokuratūras vai Augstākā tiesa ir pieprasījuši vai saņēmuši no Rīgas rajona tiesas iepriekš minētās 1998. gada Godmaņa lietas oriģinālu.

Šobrīd komisijai nav pamata lūgt uzsākt kriminālprocesu, jo oficiāli komisijai vēl nav zināms, kurš un ar kādu argumentāciju licis Godmaņa lietu izņemt no Rīgas rajona tiesas Jūrmalas tiesu nama arhīva. Piemēram, ja lietas oriģinālu būtu pieprasījis MK, lieta vērtējama arī no ētiskā aspekta.

Jau ziņots, ka trešdien Rīgas rajona tiesa atteikusi sniegt informāciju komisijai. Tiesa norādījusi, ka neapmierinās komisijas 3. oktobra pieprasījumu un neizsniegs 1990. gada LPSR Augstākās padomes vēlēšanu rezultātā ieceltā ministru padomes priekšsēdētāja Godmaņa sadarbības fakta ar čeku lietu. Pēc komisijas pieprasījuma izgatavotā 16. oktobra aktā par iztrūkstošajiem dokumentiem, konstatēts, ka šī lieta tiesas arhīvā vairs neatrodas.

Latvijas Nacionālajam arhīva ģenerāldirektore norādīja, ka lietas atrašanās iespējamība Siguldas zonālajā valsts arhīvā ir niecīga.

Tiesa atteica informāciju pēc tam, kad plašsaziņas līdzekļos publicēts profesora Jāņa Taurēna pētījums par sadarbību ar VDK lietām tiesā, pēc 10. augusta publikācijas ''Latvijas avīzē'', kur konfrontēti komisijas eksperta, doktoranta Linarda Muciņa, komisijas pētnieka, Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētāja, doktoranta Jura Stukāna un Godmaņa viedokļi par politiķa sadarbību ar VDK un attiecīgo tiesas lietu.

Iepriekš Valmieras tiesa informēja, ka citu čekas sadarbības lietu tā iznīcinājusi, tātad vairs nav iespējams iepazīt tiesā sniegtās liecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!