Foto: LETA
Tiesas arhīvā vairs nav ministru padomes priekšsēdētāja Ivara Godmaņa sadarbības ar Valsts drošības komiteju (VDK) jeb čeku lietas, kā arī tiesa nenorāda, vai lieta nodota Latvijas Nacionālajam arhīvam, portālu "Delfi" informēja LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas priekšsēdētājs Kārlis Kangeris.

Pēc vairākkārtējiem pieprasījumiem komisija, brīdī, kad plašsaziņas līdzekļos publicēts profesora Jāņa Taurēna pētījums par sadarbības fakta ar VDK lietām tiesā, pēc raksta "Latvijas Avīzē", kur konfrontēti komisijas eksperta Linarda Muciņa, komisijas pētnieka, Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētāja Jura Stukāna un bijušā ministru padomes priekšsēdētāja Ivara Godmaņa viedokļi par politiķa sadarbības ar VDK tiesas lietu, guvusi apstiprinājumu, ka šī lieta tiesā iztrūkst, atzīmē Kangeris.

Viņš informē, ka 8. novembrī komisija saņēmusi Rīgas rajona tiesas Jūrmalas tiesu nama atteikumu izsniegt informāciju, norādot, ka neapmierinās komisijas šī gada 3. oktobra informācijas pieprasījumu un neizsniegs 1990. gada LPSR Augstākās padomes vēlēšanu rezultātā ieceltā ministru padomes priekšsēdētāja Ivara Godmaņa sadarbības ar LPSR Valsts drošības komiteju lietu, jo konstatēts, ka lieta tiesas arhīvā vairs neatrodas.

Tiesa atbildē nenorāda uz lietas nodošanu Latvijas Nacionālajā arhīvā (LNA), apgalvo Kangeris. Komisija ir vērsusies pie Latvijas Nacionālā arhīva ar pieprasījumu, vai Godmaņa lieta ir nodota tam.

LNA pārstāve Māra Sprūdža informējusi komisiju, ka iesniegums ar lūgumu pārbaudīt, vai arhīvā lieta atrodas, tika nosūtīts LNA Siguldas zonālajam arhīvam, kurā glabājas Rīgas rajona tiesas dokumenti, tomēr varbūtība, ka lieta ir arhīvā, esot ļoti niecīga.

Kangeris norādīja, ka zinātniekus lietas iespējamā pazušana satrauc, jo jau iepriekš Valmieras tiesa kādu citu čekas sadarbības lietu iznīcinājusi, tātad vairs nav iespējams iepazīt tiesā sniegtās liecības. "Par to mēs savulaik rakstījām gan Nacionālajam arhīvam, gan visādām institūcijām, proti, ka to nevar darīt, jo lietas ir jāsargā," sacīja Kangeris.

Vēsturnieks paskaidroja, ka Godmaņa lieta tika meklēta saistībā ar pētniecības projektu, tomēr tiesa paziņoja, ka to vairs nevar atrast. "Mēs uzskatām, ka tiesas materiāli ir ļoti būtiski, jo tajos ir daudz cilvēku un bijušo VDK darbinieku liecības, kas pētniecībai ir ļoti nozīmīgas. Šī iemesla dēļ mēs pūlamies visām tiesām un institūcijām norādīt - šos dokumentus nedrīkst iznīcināt," uzsvēra Kangeris.

Vienlaikus viņš norādīja, ka tas, vai šī lieta tiešām pazudusi, nav skaidrs, jo, iespējams, sīkāk meklējot, varēs noskaidrot, kur lieta nonākusi.

Par citu VDK dokumentu iznīcināšanu savlaicīgi jau iepriekš informēta Nacionālā drošības padome, portālam "Delfi" norādīja LPSR VDK zinātniskās izpētes komisijas priekšsēdētājs.

Jau ziņots, ka VDK arhīva dokumenti zūd, intervijā sacīja LPSR VDK zinātniskās izpētes komisijas priekšsēdētāja vietniece Kristīne Jarinovska. Tas konstatēts, uzsākot darbu ar VDK arhīva dokumentiem. Jarinovska atzina, ka nevis kāds mēģina slēpt savu kādreizējo sadarbību ar VDK, bet gan dokumenti netiek uzglabāti ar pietiekamu rūpību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!