Foto: DELFI

Otrdienas rītā aptuveni 20 cilvēku pulcējušies pie Saeimas uz partijas "Progresīvie" rīkotu piketu, lai vērstos pret pirmajā lasījumā pieņemto Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu un tajā iekļauto normu, kas paredz, ka veselības aprūpes pakalpojumu klāsts ir saistīts ar veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām.

Piketētāji ap pulksten 9 pulcējās ierobežotā teritorijā pie Saeimas. Kā iepriekš skaidroja partijā, "valsts plāni rada tiešas asociācijas ar latviešu tautas pasakās sastopamo rīcību, kad "liekās mutes" ar ragaviņām aizvelk uz mežu nomirt".

Viņi interesentiem stāstīja, kāpēc iestājas pret likumprojektā iekļauto normu. Ierobežotajā teritorijā novietota virkne ragaviņu, uz kurām ir plakāti ar aprakstītiem par personām, kas cietīs, ieviešot attiecīgās likuma normas.

Pie piketētājiem bija iznācis arī deputāts Veiko Spolītis.

Partijas ieskatā Saeimā atbalstu guvusī norma padziļinās sociālās problēmas sabiedrībā. Piketa dalībnieki līdzi ņēmuši ragavas.


Veselības ministrijas (VM) izstrādātais likumprojekts sadala sabiedrību grupās, kuras varēs saņemt valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību un kuras vienīgi neatliekamās palīdzības un atsevišķu slimību ārstēšanas minimumu, uzskata piketa rīkotāji.

"Progresīvie" vērš uzmanību, ka "likumprojekta anotācija paredz vairāk nekā 15 miljonu eiro lielus ienākumus no 300 tūkstošiem "nodokļu nemaksātāju", tomēr nav izvērtējuma, kādas konkrēti sabiedrības grupas aptvers šie 300 tūkstošu".

Likumprojekts varētu cilvēkiem, kuri objektīvu apsvērumu dēļ nonākuši apstākļos, kas liedz viņiem gūt ienākumus, no kuriem maksājamas sociālās apdrošināšanas iemaksas, liegt veselības aprūpi, uzskata piketa organizatori.

"Likumprojekts balstās uz bezatbildīgi vienkāršotu taisnīguma izpratni, pieņemot, ka cilvēks, kas nemaksā sociālās apdrošināšanas iemaksas, ir nodokļu nemaksātājs un tādēļ tam nepienākas pilns veselības aprūpes pakalpojumu grozs," iepriekš skaidroja partijā.

Otrdien likumprojekts pirms otrā lasījuma tiks izskatīts Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā.

Vēstīts, ka oktobra sākumā Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu.

Tas paredz, ka valsts apmaksātajā medicīniskās palīdzības minimumā, kuru saņems visi iedzīvotāji neatkarīgi no veikto sociālo iemaksu apmēra, ietilps neatliekamā palīdzība, dzemdību palīdzība, ģimenes ārsta pakalpojumi un ārstēšanai paredzētās zāles un medicīniskās ierīces, kas tiek kompensētas no valsts budžeta.

Tāpat tajā ietilps veselības aprūpes pakalpojumi, kas ārstē saslimšanas ar nozīmīgu ietekmi uz sabiedrības veselības rādītājiem vai rada apdraudējumu sabiedrības veselībai, tostarp psihiskas saslimšanas un tuberkuloze, kā arī šo saslimšanu ārstēšanai nepieciešamie medikamenti.

Savukārt, lai saņemtu veselības aprūpes pilno grozu, kurā ietilpst pārējie valsts apmaksātie pakalpojumi, iedzīvotājam jābūt valsts obligātajai veselības apdrošināšanai.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!