Foto: DELFI
Jūlija sākumā Liepājā pazudušā piecus gadus vecā Ivana Berladina, kurš pēc desmit dienu ilgas meklēšanas tika atrasts miris, lietā turpinās izmeklēšana – tiek vērtēta vecāku, autobusa šofera un policijas darbinieces, kura palaida garām informāciju, ka mazais puika nākamajā dienā pēc pazušanas redzēts Dubeņu ciemā, atbildība, svētdien vēstīja raidījums "LNT Ziņu TOP 10".

"Šo lietu varētu salikt divās daļās. Ir uzsākts kriminālprocess par viņa pazušanu, par nāves apstākļiem un otrs kriminālprocess ir ierosināts par pienākumu nepildīšanu, kas attiecas uz vecākiem un arī uz autobusa vadītāju, kurš, iespējams, varēja novērst šo. Kas attiecās uz šo izmeklēšanu, mēs esam secinājuši, ka šī darbiniece, kas, iespējams, varēja pagriezt kaut kādā veidā savādāk. Ir izvērtēts, ka viņa nav pildījusi savus pienākumus un ir disciplināri sodīta ar atbrīvošanu no dienesta Valsts policijā," raidījumam saka Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis.

Liepājas kriminālpolicijā raidījumam atklājusi, ka Ivana māte vērsusies policijā ar lūgumu veikt atkārtotas DNS analīzes. "Uz atpazīšanām bija aicināti abi Ivana Berladina vecāki. Viena atpazīšana notika pēc bildēm, otra atpazīšana notika tieši morgā. Sabiedrībā izskanēja fakts, ka mamma netic tam, ka apglabātais puika ir viņas dēls, viņa bija vērsusies policijā ar lūgumu nozīmēt DNS paternitātes ekspertīzi, lai būtu pārliecināta par to, ka tas ir viņas dēls. Mēs arī gribam informēt sabiedrību. No ekspertīzes atzinuma iziet, ka mirušais puika, kas ir atrasts 11. jūlijā Dubeņu meža masīvā ir Ivans Berladins," raidījumam pauda VP Liepājas Kriminālpolicijas biroja galvenā inspektore Rita Grīnvalde.

Kā vēsta raidījums, Ivana ģimene šobrīd atrodas pastiprinātā sociālā dienesta un bāriņtiesas redzes lokā. Liepājas sociālais dienests informēja, ka Ivana ģimenei tiek nodrošināta rehabilitācija, gan māte, gan arī pārējie bērni saņem psihologa palīdzību. Tāpat tiek veiktas regulāras apsekošanas, lai pārliecinātos, ka pārējie bērni dzīvo piemērotos apstākļos. "Ģimene sadarbojās ar sociālo dienestu, mamma regulāri sadarbojās ar sociālo darbinieku. Protams, ģimenē joprojām ir palikusi bezdarba problēma un zemie ienākumi. Mēs līdz šim neesam konstatējuši nekādus apstākļus, kas būtu par pamatu, ka būtu vēl kaut kā īpaši jāpievērš uzmanība sadzīves apstākļiem," paudusi Liepājas sociālā dienesta direktore Iveta Bartkeviča.

To, ka situācija ģimenē ir apmierinoša, apstiprina arī Liepājas bāriņtiesā. Tur arī norāda, ka mazā Ivana traģiskā nāve bija pārāk augsta cena, lai cilvēki sāktu pievērst uzmanību tam, kas notiek apkārt. "Pēc šī traģiskā gadījuma cilvēki ir kļuvuši daudz vērīgāki, biežāk nepaliek vienaldzīgi un ziņo par aizdomām, ka ģimenē bērniem neklājas labi. Ja pagājušajā gadā no ģimenes tika šķirti 40 bērni, tad šogad uz oktobra mēnesi ir šķirti 44 bērni. Jāsaka, ka visvairāk bērni tika šķirti tieši jūlija mēnesī, kad tika konstatēts, ka bērni ir bez uzraudzības nakts stundās," norādījusi Liepājas bāriņtiesas direktore Taiga Ziemele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!