Foto: Picjumbo

Augstākā tiesa (AT) atkārtotai izskatīšanai nodevusi Zolitūdes traģēdijas lietā apsūdzētā būvinženiera Ivara Sergeta krimināllietu par nelegālu datorprogrammu izmantošanu, informēja AT pārstāve Baiba Kataja.

Lieta nodota atkārtotai izskatīšanai, jo AT pārbaudot lietas materiālus secināja, ka pastāv šaubas par Sergeta izdarītā likumpārkāpuma klasifikāciju, tādēļ Rīgas apgabaltiesas 25.marta spriedums tika atcelts un lieta nodota atkārtotai izskatīšanai

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa Sergetam šī gada 25 .martā piesprieda nosacītu viena gada cietumsodu.

Kā iepriekš informēja tiesas preses pārstāvis Raimonds Ločmelis, tāpat apsūdzētajam noteikts pārbaudes laiks uz vienu gadu, kā arī atņemtas tiesības uz vienu gadu nodarboties ar komercdarbību.

Jau ziņots, ka pērn novembrī AT Krimināllietu departaments atcēla apgabaltiesas nolēmumu krimināllietā. AT atzina, ka apelācijas instances tiesa nav izvērtējusi apsūdzībā norādīto, ka apsūdzētais rīkojies kā SIA "HND Grupa" atbildīgā amatpersona, kura ir atbildīga juridiskās personas lietā, ja nodarījumu izdarījusi, rīkodamās individuāli vai kā attiecīgās juridiskās personas koleģiālās institūcijas loceklis vai īstenodama kontroli konkrētajai juridiskajai personai. Turklāt apelācijas instances tiesa nav izvērtējusi, vai juridiskās personas prettiesisko vai tiesisko interesi var realizēt gan ar darbību, gan bezdarbību.

AT norādīja, ka saikne starp fiziskās personas noziedzīgo darbību un juridiskās personas interesi ir jākonstatē un jāpierāda pirmstiesas procesā un lietas iztiesāšanā.

Latgales priekšpilsētas tiesa un Rīgas apgabaltiesa Sergetu attaisnoja.

Apsūdzībā norādīts, ka 2011. gada maijā, veicot datorprogrammu legalitātes pārbaudi SIA "HND Grupa" birojā Rīgā, tika konstatēts, ka uzņēmums datorsistēmās glabā un saimnieciskajai darbībai izmanto 14 nelegālas datorprogrammas. Norādītās nelegālās datorprogrammas bija reproducētas, pārkāpjot autortiesības, tādējādi pārkāpjot datorprogrammu īpašnieku tiesības. Kopējā nelegāli reproducēto datorprogrammu vērtība veidoja 19 867 eiro.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā arvien tiek skatīta Zolitūdes traģēdijas krimināllieta. Tajā uz apsūdzēto soda sēdās sabrukušās lielveikala ēkas būvinženieris Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka un uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš. Tāpat apsūdzēti ir Rīgas pilsētas būvvaldes darbinieki - Jānis Balodis, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas eksperte Marika Treija un būvinspekcijas priekšnieka vietniece Aija Meļņikova. Būvvaldē patlaban vairs nestrādā Balodis un Treija. Krimināllietā apsūdzēta ir arī "Maxima" darbiniece Inna Šuvajeva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!