Foto: DELFI

Par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, algu darbiniekiem maksājot aploksnēs, šobrīd Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas lietvedībā ir astoņi kriminālprocesi, otrdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Pirms pusotra gada ieviestais likums paredz, ka par aplokšņu algu maksāšanu var draudēt līdz pat diviem gadiem ilgs cietumsods, atgādina raidījums. Taču šāds soda mērs līdz šim nevienam uzņēmējam nav piemērots. Tāpat krāpniekiem draud līdz 370 tūkstošiem eiro liels naudassods un komercdarbības aizliegums.

Kriminālprocesi sākti uzņēmumos būvniecībā, sabiedriskajā ēdināšanā, apsardzē un skaistumkopšanā.

VID vadītāja Ilze Cīrule raidījumam norāda, ka dienesta mēŗkis nav nogalināt uzņēmumu, bet gan panākt, ka tas maksā nodokļus. "Līdz ar to mums ir jāsaprot, ka tajās situācijās, kad mēs runājam par pietiekoši lielu reāli darbojošos uzņēmumu, kas nodrošina daudzas darbavietas, mums ir jāatrod tas vislabākais kompromiss, jānodrošina, ka uzņēmums turpina darboties un maksāt nodokļus un maksāt arvien vairāk nodokļus. Tajā pašā laikā personas, kas ir organizējušas šīs aplokšņu algas, saņem sodu par to," teica Cīrule.

VID dati liecina, ka pēc soda piespriešanas krimināllietā pret uzņēmumu "Gan Bei", ēdinātājs valsts budžetā šogad iemaksās sešus miljonus eiro iepriekšējo 2,5 miljonu eiro vietā.

Vēstīts, ka pēc raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" pētījuma Finanšu policija sākusi kriminālprocesu pret uzņēmumu "Tokyo City" par aplokšņu algu maksāšanu un izvairīšanos no nodokļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!