Foto: LETA

2010. gada novembra izskaņā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) tā brīža ģenerāldirektore Nellija Jezdakova izbeidza administratīvo lietvedību saistībā ar iespējamu Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksas izkrāpšanu saistībā ar ekspolitiķa un uzņēmēja Ainara Šlesera privātmājas celtniecību Jūrmalā, bet 2015. gadā VID Finanšu policija izbeidza arī KNAB no "oligarhu lietas izdalīto kriminālprocesu par iespējamo izvairīšanos no PVN vērtības nodokļa nomaksas un krāpšanu organizētā grupā. Tagadējai VID vadībai nāksies skaidrot kriminālprocesa izbeigšanas iemeslus, vēstī TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Uzņēmēja Šlesera savrupmāja atrodas Mellužos, jūras krastā. 2010. gadā VID vērsās Šleseru ģimenei piederošs SIA "Avadel" un pieprasīja atmaksāt 225 280 eiro PVN, kas firmai radies par šo ēku būvniecības un apsaimniekošanas darbiem, atgādina raidījums. Toreiz VID sāka auditu uzņēmumā, jo bija aizdomas, ka Šlesers, ceļot savu privātmāju cenšas valstij nenomaksāt visus nodokļus. VID darbinieki bijuši pārliecināti, ka firmai nav tiesības uz PVN atmaksu, jo ēku īpašumtiesības nepieder kompānijai, bet Šleseru ģimenei. Tāpat VID vēl aprēķināja uzņēmumam soda naudu.

Tā brīža VID ģenerāldirektore Nellija Jezdakova 2010. gada novembra beigās administratīvo lietu izbeidza, atceļot inspektoru lēmumu saistībā ar jauniem, svarīgiem dokumentiem. SIA "Avadel" atguva PVN atmaksu pilnā apmērā no valsts budžeta.

Tā dēvētās "Rīdzenes sarunas" gan atklāj, kā steigā top jauni līgumi, ka Šleseru ģimene nomās mājas no SIA "Avadel" un nākotnē grasās tās nopirkt. Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāji uzskatīja, ka līgumi slēgti ar atpakaļejošu datumu. Noklausītās viesnīcas sarunas atklāj, ka Šlesers un uzņēmuma "Avadel" valdes loceklis Ivars Gulbis Rīdzenē tiekas 2010. gada novembrī, kad vēl ir spēkā kompānijai nelabvēlīgais VID lēmums, un Šlesers ar Gulbi vienojas, ka jāmeklē cilvēks, kurš problēmas ar VID atrisinās.

Sarunās abas personas apspriedušas, ka jāslēdz pirkuma cerību līgums, kas paredzētu Šleseru ģimenei pēc celtniecības pabeigšanas ēkas no firmas atpirks. Šie dokumenti savukārt VID uzradušies pēdējā brīdī, raisot aizdomas, ka kāds dienestā uzņēmumu konsultējis.

KNAB no "oligarhu lietas izdalīto kriminālprocesu ar Šlesera un Gulbja sarunām, nosūtīja VID Finanšu policijas pārvaldei, kas sāka izmeklēšanu par kompānijas "Avadel" amatpersonu iespējamo izvairīšanos no PVN nomaksas un krāpšanu organizētā grupā. Nepilnus divus gadus vēlāk – 2015. gada 30. decembrī – VID lietu izbeidza.

Iepriekš VID amatpersonas skaidroja, ka izmeklēšanas laikā māja nopirkta un uzņēmums, kas māju pārdeva, ieskaitījis valsts budžetā vairāk nekā 300 000 eiro apmērā. Līdz ar to valsts budžetam zaudējumi nav nodarīti. Savukārt raidījuma uzrunātais nodokļu eksperts skaidro, ka administratīvā procesa izbeigšana nedod pamatu izbeigt krimināllietu, jo krimināllikumā vērtē atbildību arī par krāpšanas mēģinājumu vai nodomu.

VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule raidījumam apgalvo, ka analīzei parādot jaunus faktus, viņa ir gatava veikt auditu par pēdējiem trīs gadiem, un kritiskās situācijās tas tiekot darīt, bet patlaban pamata pieprasīt auditu neesot.

Rīt VID ģenerāldirektore ir uzaicināta uz Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju, lai sniegtu savu skaidrojumu par šīs krimināllietas izbeigšanas pamatotību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!