Foto: DELFI

Prokuratūra sadalījusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas sākto tā dēvēto būvnieku lietu un centrālā figūra šajā izmeklēšanā ir ar politiķiem saistītais uzņēmējs Māris Martinsons, kurš šovasar atzīts par aizdomās turēto jaunā kriminālprocesā par organizētas grupas, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem, izvairoties no nodokļu nomaksas un legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus, piektdien vēsta laikraksts "Diena".

Jaunais kriminālprocess sākts saistībā ar vairākām būvfirmām, tostarp SIA "Velve", SIA "ModulsRīga" un SIA "Moduls interjers", kuras ir valsts un pašvaldību, īpaši Rīgas, kopumā miljonos lēšamu iepirkumu regulāras uzvarētājas.

Lēmumu par jauna kriminālprocesa sākšanu Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors Juris Ločmelis pieņēmis 22. jūnijā, sadalot Finanšu policijas jau pirms trim gadiem sākto "būvnieku lietu", kuras ietvaros 2014. gada vasarā notika vērienīgas kratīšanas vairākās būvfirmās un Martinsona aizturēšana.

Jaunais kriminālprocess nosūtīts Finanšu policijai izmeklēšanas turpināšanai.

"Diena" vēsta, ka pašlaik Martinsons no saiknes ar būvfirmām "Velve", "ModulsRīga" un SIA "Moduls interjers" juridiski norobežojies, bet līdz pat 2014. gada 11. septembrim viņš turpinājis būt SIA "ModulsRīga" valdes priekšsēdētājs. Tas bija arī laikā, kad firmas biroja ēkā notika kratīšanas.

Četriem no jaunajā kriminālprocesā iesaistītajiem uzņēmumiem – SIA "ModulsRīga", SIA "Velve", SIA "Mehāniskās sistēmas" un SIA "Volts1" – patlaban ir viens īpašnieks – AS "MN Holding", kas caur SIA "Carrington, Hall & Hamburg" pieder kādai Fļuzai Semakai. Viņu saista ģimeniskas saites ar Martinsona advokātu Lauri Leju. Semaka ir Lejas dzīvesbiedres Veronikas Lejas māte, bet Leja ir partijas "Vienotība" juriste un kopš jūlija oficiāli kļuvusi par "Vienotības" jaunā priekšsēdētāja, ekonomikas ministra Arvila Ašeradena padomnieci, vēsta laikraksts.

"Diena" arī atzīmē, ka tikai vienā no jaunajā kriminālprocesā iesaistītajiem uzņēmumiem publiski vēl tiešāk izsekojama saistība ar Martinsona ģimeni – trešdaļa "Moduls interjers" caur firmu "MM investīcijas" saskaņā ar "Lursoft" datiem pieder viņa 24 gadus vecajam dēlam Mārcim Martinsonam un šīs firmas vienīgā valdes locekle ir viņa 20 gadu vecā meita Mona Martinsone. Vēl trešdaļa "Moduls interjers" caur SIA "IVN finance" pieder kādai Maltā reģistrētai kompānijai, kas pilnvarojusi sevi pārstāvēt iepriekšminēto, ar Martinsona advokātu saistīto firmu "Carrington, Hall & Hamburg". Savukārt "IVN finance" vienīgā valdes locekle Jekaterina Kotova virknē citu uzņēmumu ir valdes vai padomes locekle vienlaikus ar pašu Martinsonu.

Pērn SIA "Velve" strādājusi ar 30 miljonu eiro apgrozījumu, SIA "ModulsRīga" un SIA "Moduls interjers" pērn strādājušas ar attiecīgi 9,1 miljona eiro un 8,3 miljonu eiro apgrozījumu, SIA "Volts1" strādājusi ar 3,5 miljonu apgrozījumu.

Lai gan kriminālprocesā figurējošā SIA "Mehāniskās sistēmas" vēl 2015. gadā strādāja ar 5,7 miljonu eiro lielu apgrozījumu, 2016. gada augustā firmai sākts maksātnespējas process 60 000 eiro parāda dēļ. Valstij nenomaksātajos nodokļos SIA "Mehāniskās sistēmas" palikusi parādā 357 913 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!