Foto: DELFI

"Arēna Rīga" pārsūdzējusi lēmumu par 35% kapitāldaļu arestu, teikts kompānijas paziņojumā medijiem.

Laikraksts "Latvijas Avīze" pirms nedēļas vēstīja, ka Valsts policija kriminālprocesā, kurā par cietušo atzīts uzņēmējs Igors Ivanovs, arestējusi SIA "Arēna Rīga" kapitāla daļas.

Jūlija sākumā 35% "Arēnas Rīga" kapitāla daļu ir oficiāli reģistrēts arests kā ar kriminālprocesu saistītai mantai, kas iegūta noziedzīgā ceļā. Šo kapitāla daļu kādreizējais īpašnieks Ivanovs ir atbrīvots no ieslodzījuma un tagad spēris pirmos soļus, lai atgūtu savus iespaidīgos īpašumus, no kā viņš tika "atbrīvots" uzreiz pēc apcietināšanas 2008.gadā, vēstīja laikraksts.

Savukārt "Arēna Rīga" paziņojumā medijiem pauž, ka ir "neizpratnē par mēģinājumu iesaistīt to ar uzņēmumu nesaistītu personu strīdā par savstarpēju konfliktu pirms desmit gadiem". Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Ģirts Krastiņš piebilst, ka "kaut arī šī situācija nekādi neietekmē ikdienas darbu, "Arēna Rīga" sagaida tūlītēju situācijas risinājumu".

"Arēna Rīga" 100% kapitāldaļu turētājs un īpašnieks ir "Glesum Investments", kas 2013. gadā halli iegādājās no AS "Rietumu banka" piederoša grupas uzņēmuma "AR Entertainment Limited", veicot apmaksu pilnā apmērā. Darījums noritēja starptautiski atzītu auditoru uzraudzībā un to atļāva veikt Konkurences padome. "Rietumu banka" grupas uzņēmumam "AR Entertainment Limited" bija tiesības pilnā mērā rīkoties ar šo īpašumu, un tādējādi "Glesum Investments" nekādi nav saistāms ar vēsturisko uzņēmuma akcionāru īpašnieku savstarpējo strīdu, norāda uzņēmumā.

"Mēs "Arēna Rīga" pilnībā distancējamies no šī ar mums nesaistītā konflikta. Šim īpašumam ir bijusi virkne īpašnieku, un esošais īpašnieks ar konfliktā iesaistītajām personām nav ne ticies, ne slēdzis kādus darījumus. Tātad neatkarīgi ne no kādiem šīs lietas apstākļiem "Glesum Investments" būtu atzīstams par labticīgo ieguvēju, un tā tiesības uz šo īpašumu nav apstrīdamas," norāda Krastiņš.

Sūdzībā par lēmumu par aresta uzlikšanu mantai kriminālprocesā, ko 14. jūlijā "Glesum Investments" iesniedza Rīgas apgabaltiesai, tiek prasīts atcelt lēmumu par kapitāldaļu arestu, norādot, ka kriminālprocesa likums paredz nepieļaut neattaisnotu iejaukšanos personas dzīvē un nepamatotus izdevumus.

"Procesa virzītājs ir rīkojies pretēji kriminālprocesa pamatprincipiem, nepamatoti arestējot SIA "Arēna Rīga" kapitāla daļas. Tādēļ "Arēna Rīga" cer uz godprātīgu un tiesisku lēmumu, kas atrisinātu esošo situāciju, taču, neskatoties uz to, turpina savu ierasto darbu, priecējot gan mazus, gan lielus ar dažādiem sporta un izklaides pasākumiem visa gada garumā," teikts kompānijas paziņojumā.

Kā norāda kompānijā, "Arēna Rīga" tika uzbūvēta 2006. gadā Pasaules hokeja čempionāta vajadzībām un pašlaik ir arī pastāvīga Kontinentālās hokeja līgas spēļu norises vieta, kur Rīgas "Dinamo" komandas spēlēm seko līdzi tās līdzjutēji no daudzām pasaules valstīm. Rīgas "Dinamo" spēles jau apmeklējuši vairāk kā viens miljons sporta līdzjutēji un fani.

Būdama sacensību norises vieta un sporta treniņu bāze, "Arēna Rīga" ir nozīmīga Latvijas sporta infrastruktūras sastāvdaļa. Vienlaikus "Arēna Rīga" šodien ir pasaulē pazīstama daudzfunkcionāla halle, kurā notiek augsta līmeņa kultūras, mūzikas un izklaides pasākumi, kuri tiek plaši apmeklēti. Halles koncerta ietilpība ir 14 500 skatītāju, hokeja spēli var noskatīties 10 300, bet basketbola spēlei līdzi var sekot 11 200 skatītāju, norādīts paziņojumā.

Kā vēstīja "Latvijas Avīze", kopš 2006.gada beigām "Arēna Rīga" bija Ivanova publiski zināmais vērtīgākais īpašums. Viņš no būvuzņēmuma "Merks" 100% SIA "Arēna Rīga" kapitāldaļu iegādājās par 17,61 miljonu eiro. Par šo summu Ivanovs iegādājās gan pašu arēnu, gan arī zemesgabalu 5,8 hektāru platībā un publiski paziņoja, ka gatavojas arēnai piegulošajā teritorijā izveidot Baltijā lielāko izklaides un atpūtas kompleksu.

2008.gada 3.martā Ivanovs tika aizturēts aizdomās par savas sievas Ellas Ivanovas slepkavības organizēšanu un divas dienas vēlāk viņu ar tiesas lēmumu oficiāli apcietināja. Savukārt mēnesi vēlāk ar atsauci uz "Lursoft" datubāzi "Baltic Screen" informēja, ka aizturēšana un apcietināšana Ivanovam nav traucējusi nedēļu vēlāk atbrīvoties no tolaik viņam piederošajiem 35% kapitāla daļu "Arēnā Rīga".

Publiskie dati tobrīd rādīja, ka par šo kapitāla daļu jauno īpašnieku ir kļuvis Ivanova ilggadējais kompanjons Genādijs Bondariks. Iepriekš Bondarika īpašumā bija 25% "Arēnas Rīga" kapitāla daļu, bet no 11.marta atbilstoši Uzņēmumu reģistra datiem to apjoms bija palielinājies līdz 60%, vēstīja laikraksts.

Laikraksts atzīmēja, ka jau tolaik radās jautājums – kā, atrodoties apcietinājumā, Ivanovs spējis noorganizēt kapitāla daļu nodošanu savam kompanjonam. Ne "Arēnas Rīga" vadība, ne Bondariks nekādus komentārus nesniedza, savukārt Uzņēmumu reģistrs skaidroja, ka informāciju par uzņēmuma īpašnieku maiņu reģistrā iesniedz SIA valde, tā ka, ja Ivanovam būtu laikus ienācis prātā kapitāla daļas nodot drošākās rokās, šīs maiņas formālā reģistrēšana varēja būt notikusi arī pēc viņa apcietināšanas.

Rīgas apgabaltiesa Ivanovam 2009.gada nogalē piesprieda 12 gadu un sešu mēnešu cietumsodu, bet ar "Arēnas Rīga" īpašumtiesībām tupinājās publiski neizskaidrotas darbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!