Foto: F64

Jautājums par atbildību "oligarhu lietas" izmeklēšanā ir jārisina atbilstoši tiesiskas valsts principiem, objektīvā un kompetentā institūcijā, izvērtējot iesniegtos dokumentus, kā arī uzklausot sniegtos skaidrojumus, uzskata ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Iespēja uz objektīvu vērtējumu ir jādod visām personām, tajā skaitā ģenerālprokuroram, norādīja Kalnmeiers.

Kalnmeiers informēja, ka prokuratūra gatavo informāciju Saeimas Nacionālajai drošības komisijai, to iesniegs arī Nacionālajai drošības padomei un parlamentārās izmeklēšanas komisijai vai jebkurai citai institūcijai, kurai tiks uzdots veikt pārbaudi un izvērtēt tiesībaizsardzības institūciju darbu minētās lietas sakarā.

"Veicot izvērtēšanu, konkrētā institūcija izvērtēs arī ģenerālprokurora darbības atbilstību likumam un sniegs savu vērtējumu, kas būs pamats arī man jau konkrētu secinājumu izdarīšanai un tālākas rīcības lēmuma pieņemšanai," norādīja Kalnmeiers.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis šonedēļ paziņoja, ka saistībā ar tā dēvēto oligarhu sarunu procesu atbildība jāuzņemas visām procesā iesaistītajām personām, tostarp, arī ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram.

Valsts prezidents atbalsta Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi, kas būtu viena no formām, kurā var izvērtēt iesaistīto, tostarp valsts institūciju atbildību konkrētajā gadījumā un nākt ar kādiem priekšlikumiem.

Kā ziņots, ka viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011. gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess KNAB un prokuratūrā tika izbeigts.

Saeimā pārstāvētās koalīcijas partneri konceptuāli atbalstījuši partijas "Vienotība" priekšlikumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu saistībā ar žurnālā "Ir" publiskotajām "oligarhu sarunām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!