Simtiem cilvēku ceturtdienas vakarā pie Rīgas pils protestēja pret Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa klusēšanu saistībā ar žurnālā "Ir" publicētajām tā dēvētajām "Rīdzenes" sarunām.

Sanākušie rokās turēja plakātus, uz kuriem redzami dažādi saukļi. Dalībnieku vidū bija gan jaunieši, gan vidējās paaudzes cilvēki, gan seniori.

"Mūsu ir pietiekami daudz, lai Valsts prezidents sadzirdētu kādu svarīgu ziņu, ka mums nav vienaldzīgs tautas liktenis," uzrunā klātesošajiem sacīja organizatoru pārstāve. Pēc šīs uzrunas sapulcē tika atskaņota Latvijas valsts himna.

Pasākumā, kas nodēvēts par "Tautas sapulci", tā organizatori nolasīja manifestu, kurā tika norādīts gan uz tā dēvēto "Rīdzenes" sarunu personālijām, gan nespēju sakārtot maksātnespējas administratoru darbību, gan viņu pieļautajām nelikumībām un amatpersonu nespēju tikt galā ar valstij nozīmīgām lietām.

Tāpat klātesošie neatkāpās no savām prasībām, kas iepriekš minētas "Jaunās konservatīvās partijas" (JKP) mājas lapā, tostarp, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) biedra satiksmes ministra Ulda Auguļa, zemkopības ministra Jāņa Dūklava demisijas prasīšanas, ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atkāpšanās pieprasījuma, gadījumā, ja viņš nerīkojas un neatsāk "oligarhu lietas" izmeklēšanu, kā arī viņi neatkāpās no prasības atkāpties Vējonim, ja viņš nerīkojas un neprasa iepriekšminēto ministru demisiju.

Pētniece Dagmāra Beitnere – Le Galla sacīja, ka ir pietiekoši daudz tādu cilvēku, kas nav balsojuši par ZZS un "Gods kalpot Latvijai". Viņa pauda, ka Vējonim ir laiks pierādīt, ka viņš sargā Latvijas morālās vērtības, nevis ir korumpēts.

Sapulces jeb piketa norises vietā bija uzstādīta maza skatuve, skanēja latviešu mūzika, novēroja portāls "Delfi". Tāpat pasākumā bija ierades arī pats Vējonis, kurš ar interesi vēroja notiekošo.

Arī viņš kāpa uz skatuves un klātesošajiem sacīja, ka "klimatiskie apstākļi mūs nelutina", bet uzsvēra, ka viņam ir prieks visus redzēt Pils laukumā. "Jūs esat par tiesisku, stipru valsti un es esmu par stipru tiesiku valsti, tātad mēs kopā esam par stipru tiesisku valsti," sacīja Vējonis.

Viņš akcentēja, ka "tātad, mēs visi kopā esam par to", kā arī "visi kopā" esam par neatkarīgiem medijiem. "Mēs visi esam par valsti, kuras pamats ir tiesiskums," sacīja prezidents.

""Rīdzenes" sarunu saturs man absolūti nav pieņemams. Tāpēc valstī notiek procesi, kas ir iesākušies – atkārtotās pārbaudes," sacīja Vējonis, norādot, ka "mēs visi esam vienā laivā (..) un es raudzīšos, lai procesi notiktu pēc tiesiskiem principiem. Esmu pārliecināts, ka šo dienu notikumi mums visiem palīdzēs būt labākiem," sacīja prezidents.

Viņš akcentēja, ka katram ir savs atbildības līmenis, bet visiem iesaistītajiem ir pašiem jāizvērtē sava loma "Rīdzenes sarunās", un katram ir jāuzņemas sava atbildība, jo "tikai tā mēs varam būt un dzīvot tiesiskā valstī". Vējoņa uzrunu klātesošie uzņēma ar ovācijām un svilpieniem, vēlāk atzīstot, ka viņa uzrunā nav dzirdējuši atbildes uz būtiskiem jautājumiem un skandējot: "mugurkaulu, mugurkaulu."

JKP Rīgas domes deputāte, bijusī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersona Juta Strīķe sacīja, ka viņa nav dzirdējusi Vējoņa uzrunā būtiskas lietas, proti, ko viņš darīs, lai amatos nebūtu visu pieminēto politiķu, kā arī to, ko darīs, lai novērstu, ka katru nedēļu koalīcijas padomē "sēž Lembergs". Viņa sacīja, ka tic – klātesošie šādi pulcēsies vēl.

Arī JKP Rīgas domes deputāts un bijušais KNAB darbinieks Juris Jurašs pauda, ka šī tautas sapulce ir "tikai sākums".

Mācītājs Juris Cālītis sacīja, ka ir priecīgs, ka cīņu lokā var ieskaitīt arī prezidentu, kurš "stāv kopā" ar klātesošajiem.

Atbalstīt kolēģus no JKP pasākumā bija ieradies arī "Vienotības" Rīgas domes deputāts Vilnis Ķirsis, kā arī partijas "Progresīvie" pārstāvji, kas savu piketu bija rīkojuši ceturtdien no rīta.

Uz skatuves kāpa arī politiķis Jānis Bordāns, JKP līderis, kurš pasākumā esot ieradies "nevis kā politiķis, bet viens no visiem". Viņš sacīja, ka ir apsveicami, ka sabiedrība nav vienaldzīga. "Man nav nepieciešama vara, kuru es mīlētu, bet gan tāda, ko es vismaz cienītu," sacīja politiķis.

"Mūsu valsts nav izbeigusies. Varbūt labi, ka esam ieraudzījuši tos dubļus, ar kādiem apspļaudīts ģenerālprokurors un Valsts prezidents, un mēs," sacīja Bordāns. Viņš atzina, ka, tikai patiešām ieraugot notikušo, būs gaidāmas pārmaiņas.

Jau vēstīts, ka saistībā ar tā dēvētajām "Rīdzenes" sarunām ceturtdien Rīgā tika rīkoti divi pasākumi – pulksten 8.30 partija "Progresīvie" pretī Ģenerālprokuratūrai prasīja ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atkāpšanos, savukārt pulksten 18 pie prezidenta pils JKP rīko protestu pret Vējoņa klusēšanu par notikušo.

Protesta akcijās aicināts piedalīties ikviens, "kam nav vienalga, kas runāts politbiznesmeņa Aināra Šlesera, zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS), Aivara Lemberga, Jāņa Urbanoviča (S), Andra Amerika (GKR) un citu sarunās", norādījuši pasākumu pieteicēji.

Kā liecina interneta vietnē "Facebook" publicētā informācija par partijas "Progresīvie" pasākumu, politiskā apvienība uzskata, ka Kalnmeieram ir jāuzņemas personiska atbildība un nekavējoties jāatkāpjas no amata, ļaujot prokuratūrai atsākt izmeklēšanas procesu ar jaunu iestādes vadītāju priekšgalā.

"Ja Kalnmeiers vada iestādi arī turpmāk, ir apdraudēta sabiedrības uzticēšanās, ka "oligarhu lieta" tiks izmeklēta valsts un sabiedrības interesēs. Pašlaik ģenerālprokurors ar savu rīcību un publiski paužot "oligarhu sarunu" izvērtējumu, apliecina savu neieinteresētību taisnīguma uzvarā," teikts partijas paziņojumā.

Savukārt JKP savā mājaslapā skaidro, ka tautas sapulcē uzstās, lai Vējonis pieprasītu "oligarhu sarunās" iesaistīto ministru – Ulda Auguļa (ZZS) un Jāņa Dūklava (ZZS) demisiju, bet Nacionālās Drošības komisija un tieslietu ministrs sniegtu situācijas izvērtējumu no demokrātijas principu viedokļa.

Gadījumā, ja Vējonis nereaģēs uz aicinājumu pieprasīt attiecīgo ministru demisiju, partija prasīs paša Vējoņa atkāpšanos. "Mums ir tiesības prasīt, ka prezidents drosmīgi un principiāli aizstāvēs uzbrukumus Satversmes burtam un garam," teikts partijas uzsaukumā.

Kalnmeieram JKP akcijā pieprasīja paskaidrojumu par tiesisko nekompetenci valsts interešu aizstāvībā, bet tā iztrūkuma gadījumā partija apņēmusies arī pieprasīt ģenerālprokurora atkāpšanos.

Jau ziņots, ka viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Žurnāls "Ir" vairākās publikācijās atspoguļoja viesnīcā "Rīdzene" noklausītās sarunas, kurās tā dēvētie Latvijas oligarhi sprieda par dažādiem jautājumiem. Tā vienā no rakstiem lasāms, kā vietējie biznesmeņi-politiķi jau 2009. gadā kontrolēja laikrakstu "Diena" un izmisīgi domāja, kā turpmāk segt tēriņus un mainīt sev nevēlamos žurnālistus pret uzticamiem kadriem. Vienlaikus tiek pieprasīta arī nauda no valsts uzņēmumiem laikraksta "Neatkarīgā" finansēšanai.

Vienā no likumsargu ierakstītajām sarunām parādoties arī šā brīža zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), kuram ar kompanjoniem piederot zemesgabals Rīgas ostā, kurš juridiski paslēpts "zem svešām famīlijām".

Tāpat, kā liecina "Ir" publikācijas, noklausītās sarunas viesnīcā "Rīdzene" atklāj tā saukto oligarhu ietekmi "Rīgas Tirdzniecības ostā", "airBaltic" un citos uzņēmumos, kā arī iespējamu politiskās ietekmes izmantošanu personīgo biznesa interešu īstenošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!