Ceturtdienas rītā nepilns simts cilvēku pie Ģenerālprokuratūras piketā prasīja ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atkāpšanos.

Piketētāji turēja rokās pašgatavotus plakātus ar tādiem uzrakstiem kā "Kalnmeieram nav laika" un "Korupcija ir vēzis" – šo saukli atsevišķos momentos viņi arī skandēja, kā arī vāca parakstus uz simboliska "Kalnmeiera atlūguma". Šo iesniegumu piketētāju pārstāvji aiznesa uz Ģenerālprokuratūru, aicinot Kalnmeieru to parakstīt. Nepilnu stundu pēc piketa sākuma mītiņā sanākušo aktivitāte mazinājās un viņi pamazām sāka izklīst. Pikets noritēja bez būtiskiem starpgadījumiem.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja Dace, kura ieradusies no ārzemēm Latvijā atvaļinājumā, viņa piketā piedalījās, jo viņai nav vienalga, taču ir bijis pārāk smagi un skumji, lai visai "oligarhu lietai" sekotu līdzi.

Viņa sacīja, ka Kalnmeieram ir iespēja pierādīt, ka viņš ir vienīgais, kurš ir spējīgs atsākt izmeklēšanu, lai noskaidrotu nelikumības. Tāpat ir nepieciešams Kalnmeieram "izmeklēt pašam sevi un prokurorus", lai noskaidrotu patiesību, vai un kas par šim sarunām, kas publicētas žurnālā "Ir", ir zinājis.

Partijas "Progresīvie" pārstāvis un piketa organizators Mārtiņš Kossovičs portālam "Delfi" pastāstīja, ka pasākums rīkots ar mērķi, lai "pierādītu ģenerālprokurora mazspēju "oligarhu lietas" izmeklēšanā".

Viņš skaidroja, ka Latvijas sabiedrību nepārsteidz tas, ka "Rīdzenē" runāts par varas dalīšanu un sava biznesa bīdīšanu, bet pārsteidz Latvijas tiesībsargājošo iestāžu mazspēja un neieinteresētība lietas izmeklēšanā.

Uz pasākumu bija atnācis arī "Jaunās konservatīvās partijas" (JKP) pārstāvis, bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieks, tagadējais Rīgas domes deputāts Juris Jurašs ar vēl pāris partijas biedriem.

Jurašs, vaicāts par atsevišķu viņa pārstāvētās partijas biedru dalību šajā piketā, portālam "Delfi" atbildēja, ka šobrīd nav svarīgi, kas ir pasākuma rīkotājs, bet galvenā ideja ir parādīt, ka ģenerālprokurors nav godam pildījis savus pienākumus un nespēj ar savu darbu tikt galā.

Jurašs teica, ka viņa pieredze liecina, ka Kalnmeiers, būdams ģenerālprokurors, "vairāk ir nedarījis, nekā darījis", turklāt mazs ir viņa ieguldījums sarežģītu un valstiski svarīgu lietu izmeklēšanā.

Jautāts, vai, piemēram, prokuratūrai kādu brīdi paliekot bez vadības, nepasliktināsies šīs iestādes darbs, Jurašs sacīja, ka "daudz sliktāk jau nevar būt", apgalvojot, ka neuzskata, ka prokuratūras darbu Kalnmeiera atkāpšanās ietekmētu negatīvi.

Jau vēstīts, ka saistībā ar tā dēvētajām "Rīdzenes" sarunām ceturtdien Rīgā plānoti divi pasākumi – pulksten 8.30 partija "Progresīvie" pretī Ģenerālprokuratūrai piketā prasīja ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atkāpšanos, savukārt pulksten 18 pie prezidenta pils JKP rīkos protestu pret Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa klusēšanu par notikušo.

Protesta akcijās aicināts piedalīties ikviens, "kam nav vienalga, kas runāts politbiznesmeņa Aināra Šlesera, zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS), Aivara Lemberga, Jāņa Urbanoviča (S), Andra Amerika (GKR) un citu sarunās", norādījuši pasākumu pieteicēji.

Kā liecina interneta vietnē "Facebook" publicētā informācija par partijas "Progresīvie" pasākumu, politiskā apvienība uzskata, ka Kalnmeieram ir jāuzņemas personiska atbildība un nekavējoties jāatkāpjas no amata, ļaujot prokuratūrai atsākt izmeklēšanas procesu ar jaunu iestādes vadītāju priekšgalā.

"Ja Kalnmeiers vada iestādi arī turpmāk, ir apdraudēta sabiedrības uzticēšanās, ka "oligarhu lieta" tiks izmeklēta valsts un sabiedrības interesēs. Pašlaik ģenerālprokurors ar savu rīcību un publiski paužot "oligarhu sarunu" izvērtējumu, apliecina savu neieinteresētību taisnīguma uzvarā," teikts partijas paziņojumā.

Savukārt JKP savā mājaslapā skaidro, ka tautas sapulcē uzstās, lai Vējonis pieprasītu "oligarhu sarunās" iesaistīto ministru – Ulda Auguļa (ZZS) un Jāņa Dūklava (ZZS) demisiju, bet Nacionālās Drošības komisija un tieslietu ministrs sniegtu situācijas izvērtējumu no demokrātijas principu viedokļa.

Gadījumā, ja Vējonis nereaģēs uz aicinājumu pieprasīt attiecīgo ministru demisiju, partija prasīs paša Vējoņa atkāpšanos. "Mums ir tiesības prasīt, ka prezidents drosmīgi un principiāli aizstāvēs uzbrukumus Satversmes burtam un garam," teikts partijas uzsaukumā.

Kalnmeieram JKP akcijā pieprasīs paskaidrojumu par tiesisko nekompetenci valsts interešu aizstāvībā, bet tā iztrūkuma gadījumā partija apņēmusies arī pieprasīt ģenerālprokurora atkāpšanos.

JKP skaidro, ka patlabana "ir nozagti brīvas un demokrātiskas Latvijas ideāli". "Šobrīd noziedzniekiem ir laiks stāties tiesas priekšā un atdot nozagto. Tikai tā mēs varēsim atjaunot ticību 1918. gadā 18. novembrī dibinātajai demokrātiskajai Latvijas valstij, kur vara pieder tautai. Ir laiks atzīt, ka rupji un tīši pārkāpts Latvijas valsts pamatlikums – Satversme - pēc burta un gara, ir grauta ticība valstij," teikts partijas paziņojumā.

Jau ziņots, ka viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Žurnāls "Ir" vairākās publikācijās atspoguļoja viesnīcā "Rīdzene" noklausītās sarunas, kurās tā dēvētie Latvijas oligarhi sprieda par dažādiem jautājumiem. Tā vienā no rakstiem lasāms, kā vietējie biznesmeņi-politiķi jau 2009. gadā kontrolēja laikrakstu "Diena" un izmisīgi domāja, kā turpmāk segt tēriņus un mainīt sev nevēlamos žurnālistus pret uzticamiem kadriem. Vienlaikus tiek pieprasīta arī nauda no valsts uzņēmumiem laikraksta "Neatkarīgā" finansēšanai.

Vienā no likumsargu ierakstītajām sarunām parādoties arī šā brīža zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), kuram ar kompanjoniem piederot zemesgabals Rīgas ostā, kurš juridiski paslēpts "zem svešām famīlijām".

Tāpat, kā liecina "Ir" publikācijas, noklausītās sarunas viesnīcā "Rīdzene" atklāj tā saukto oligarhu ietekmi "Rīgas Tirdzniecības ostā", "airBaltic" un citos uzņēmumos, kā arī iespējamu politiskās ietekmes izmantošanu personīgo biznesa interešu īstenošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!