Dubeņu mežā bojāgājušā Ivana Berladina meklēšanu traucējusi virkne muļķīgu sakritību, atzīst Valsts policija (VP). Kriminālprocesā policija izvērtēs gan zēna ģimenes, gan autobusa šofera, gan citu līdzcilvēku atbildību.

Mazais Ivans bez dzīvības pazīmēm otrdienas vakarā tika atrasts Grobiņas novada Dubeņu meža masīvā brikšņos, aptuveni trīs kilometru attālumā no pieturas, kur zēns izkāpis no autobusa. Viņš atradies dziļos brikšņos, aptuveni 300 līdz 500 metrus no ceļa. Tuvākās apdzīvotās mājas no puikas atrašanas vietas ir aptuveni 700 metru attālumā.

Visticamāk, zēns sajaucis autobusus un iekāpis nepareizā maršruta transportā, secinājusi VP. Līdz ar viņu autobusā iekāpuši vairāki cilvēki, savukārt galapunktā viņš izkāpis viens pats.

VP priekšnieks Ints Ķuzis pieļauj, ka zēns sākumā pēc izkāpšanas sekojis autobusam, bet, iespējams, patveroties no negaisa, iemucis mežā. Tieši lielais lietus, visticamāk, nav ļāvis kinologiem ar suņiem mazo puiku atrast.

Spēcīgais negaiss dienā, kad pazuda Ivans, nav vienīgā "muļķīgā sakritība", kas, visticamāk, zēnam bija liktenīga. Jau meklēšanas sākumā policija saņēma nepatiesu informāciju, ka pazušanas dienā viņš redzēts Spīdolas ielā netālu no Karostas. Informācijas avots apgalvoja, ka zēns, kā ierasts, nācis pēc konfektēm. Visticamāk, persona sajaukusi dienas, jo pazušanas dienā viņš tur nav bijis.

Šī informācija ievērojami aizkavējusi meklēšanu, jo tā veikta nepareizajā virzienā, tagad atzīst Kurzemes reģiona pārvaldes Liepājas iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks Uģis Āva.

"Mēs zaudējām laiku," atzina Ķuzis. "Viss, kas varēja notikt slikts ar šo cilvēciņu, notika." Policijas priekšnieks atzina, ka Ivans "dzīvoja viens un nomira viens".

Ķuzis trešdien licis uzsākt dienesta pārbaudi par Ivana meklēšanu. Pārbaudes laikā tiks skaidrots, vai visi policijas darbinieki ir rīkojušies atbilstoši.

Kā žurnālistiem pastāstīja Āva, vistuvākajā laikā tiks lemts par pārējo ģimenes bērnu likteni. Bez Ivana ģimenē vēl ir pieci bērni un viens mazbērns.

Precīzs zēna nāves iemesls tiks noskaidrots ekspertīzē, bet pašlaik nekas neliecinot par vardarbīgu nāvi.

Vēstīts, ka otrdienas vakarā, ap pulksten 19, Grobiņas novada Dubeņu meža masīvā brikšņos atrasts miris bezvēsts pazudušais piecus gadus vecais zēns no Liepājas Ivans.

Pazudušo zēnu 10 dienas meklēja kopumā vairāk nekā 4000 cilvēku. VP, Nacionālie bruņotie spēki, Liepājas pilsētas pašvaldības policija, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, brīvprātīgo organizācija "bezvēsts.lv" un citi neskaitāmi brīvprātīgie.

1. jūlijā bezvēsts pazudušā Ivana meklējumus Grobiņas novada Dubeņos uzsāka pirmdien, 10. jūlijā. Sākotnēji Ivans tika meklēts Liepājā un tās apkārtnē.

Analizējot izmeklēšanā izņemtos videofailus vairāk nekā 250 gigabaitu lielumā, likumsargi konstatēja, ka Liepājā pazudušais piecgadīgais Ivans Berladins pazušanas dienā, 1. jūlijā, izkāpis no sabiedriskā transporta Grobiņas novada Dubeņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!