Foto: DELFI

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers atbalsta priekšlikumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu saistībā ar žurnālā "Ir" publiskotajām "Rīdzenes sarunām".

Kalnmeiers teica, ka atbalsta parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu, jo tā ir iespēja sniegt komisijai izvērtēšanai informāciju gan par KNAB, gan prokuratūras darbu, kā arī deputāti izvērtētu to sarunu daļu, kura netika aptverta ar kriminālprocesu.

Saskaņā ar Parlamentārās izmeklēšanas komisijas likumu - parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļiem un prokuroram ir tiesības likumā noteiktajā kārtībā iepazīties ar valsts noslēpumiem. Parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļiem un prokuroram ir tiesības iepazīties ar operatīvās izstrādes lietām tādā apjomā, kādā to uzskata par iespējamu operatīvās iestādes vadītājs, norādīja Kalnmeiers.

Jau ziņots, ka ņemot vērā žurnālā "Ir" publicētās sarunas un sabiedrībā valdošo sašutumu, partija "Vienotība" koalīcijas partneriem piedāvāja veidot nopietnu parlamentārās izmeklēšanas komisiju Saeimas deputāta Andreja Judina (V) vadībā. Koalīcijas partneri pirmdien konceptuāli atbalstīja "Vienotība" priekšlikumu.

"Vienotība" divu nedēļu laikā sagatavos precīzu iesniegumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi un tās ar mērķiem.

Tāpat "Vienotība" apņēmusies divu nedēļu laikā savākt komisijas izveidei nepieciešamos 34 Saeimas deputātu parakstus.

Viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011. gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Žurnālā "Ir" publiskoto viesnīcas "Rīdzene" sarunu autentiskuma un sarunās minēto faktu pārbaudi šobrīd veic KNAB.

Pēc pārbaudes pabeigšanas tiks lemti jautājumi par tālāko rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!