Foto: Valsts policija

Pagājušajā nedēļā Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes (GKrPP) Kriminālizmeklēšanas pārvaldes (KIP) amatpersonas atklāja vairākas vietas, kur kopumā tika izņemti vismaz 40 dažāda kalibra mīnmetēju šāviņi un citi sprādzienbīstami priekšmeti, portāls "Delfi" uzzināja policijā.

Pašreizējā informācija liecina, ka slēptuves, iespējams izveidojuši tā saucamie "melnie racēji", kuri šos priekšmetus savākuši un noslēpuši iespējamai tālākai realizācijai vai to izjaukšanai ar mērķi iegūt sprāgstvielas. Ar atrasto un izņemto arsenālu iespējams apbruņot pat nelielu grupējumu.

Policijā atzīmē, ka aizvadītais gads Eiropā iezīmējās ar vairākiem asiņainiem teroraktiem – Berlīnē, Ruānā, Nicā, Minhenē un Briselē. Arī 2017.gads iesācies ar bruņotiem uzbrukumiem Eiropas pilsētās. Daļā no šiem uzbrukumiem izmantoti tieši nelegāli iegūti ieroči, ņemot vērā šo tendenci, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes amatpersonas visā Latvijā ir pastiprinājušas kontroli nelegālo ieroču apritei un pēdējo sešu mēnešu laikā izņemts ievērojams skaits arsenāla.

Kopumā Valsts policijas GKrPP KIP 1. nodaļā šā gada pirmajā pusgadā uzsākti 11 kriminālprocesi pret 11 personām. Šo personu dzimšanas gadu diapazons ir no 1947.gada līdz 1991.gadam.

Kriminālprocesi uzsākti pēc Krimināllikuma 233.panta otrās daļas - par iespējamu šaujamieroču, šaujamieroču būtisko sastāvdaļu, šaujamieroču munīcijas, lielas enerģijas pneimatisko ieroču, sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu neatļautu izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu, realizēšanu un realizēšanas noteikumu pārkāpšanu.

Valsts policija veica virkni operatīvo pasākumu un izmeklēšanas darbību Rīgas, Liepājas, Valmieras, Ogres, Vecpiebalgas, Skrundas, Gulbenes, Ādažu, Dundagas, Aizkraukles un Olaines apkaimēs. Kriminālprocesu ietvaros no nelikumīgās aprites izņemti 37 šaujamieroči, 8681 vienība dažāda kalibra munīcijas, 996 dažāda veida spridzināšanas ierīces, tajā skaitā ķīmiskās granātas, 134,87 kilogrami sprāgstvielu, 206 vienības šaujamieroču būtisko sastāvdaļu.

Aizdomās turētajām personām tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Pēc ekspertīžu pabeigšanas vēl tiks lemts par minēto kriminālprocesu nodošanu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!