Foto: LETA

Saeimas Nacionālās drošības komisija (NDK) šodien ģenerālprokuratūras un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadībai lūdza sagatavot un sniegt informāciju saistībā ar "oligarhu lietu", šodien žurnālistiem pavēstīja komisijas vadītāja Solvita Āboltiņa (V).

NDK sēdē piedalījās gan ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, gan KNAB vadītājs Jēkabs Straume.

Prokuratūra un KNAB aicināts izvērtēt un sniegt atbildes komisijai uz vairākiem jautājumiem, tajā skaitā, vai iepriekš veiktās operatīvās darbības bijušas pietiekamas, kādā veidā notikusi pierādījumu vākšana un kādi tai bija rezultāti un vai tiesībsargājošo iestāžu darbinieki savus pienākumus ir pildījuši objektīvi un neatkarīgi.

Tāpat rosināts sniegt informāciju, vai tiesībsargu darbībā nav saskatāma noziedzīgu nodarījumu pazīmes un vai publiskotās "oligarhu lietas" sarunas nesatur valsts noslēpumu, skaidroja Āboltiņa.

Tāpat lūgts atbilstoši likumā minētajām iespējām informēt sabiedrību, sniedzot atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem.

Arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija nākamnedēļ plāno sasaukt sēdi, par komisijas priekšsēdētāja Ainara Latkovska (V) pavēstīto informēja Āboltiņa.

Vaicāta, vai "Vienotības" frakcijā par lēmumu rosināt parlamentārās izmeklēšanas komisiju bija dažādi viedokļi un vai politiķe atbalsta šādu izšķiršanos, Āboltiņa tieši neatbildēja, vēlreiz apstiprinot, ka tāds bija frakcijas un valdes lēmums.

Jau vēstīts, ka partija "Vienotība" aicinās koalīcijas partnerus izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju par tā dēvētajām "oligarhu sarunām", pēc Saeimas frakcijas sanāksmes sacīja partijas vadītājs Andris Piebalgs.

Kā ziņots, ka viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011. gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!