Foto: LETA
Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors pirmstiesas izmeklēšanā par iespējamiem pārkāpumiem SIA "Dzimtā sēta" un SIA "Peltes īpašumi" maksātnespējas procesos par aizdomās turētajiem atzinis sešas personas, portālu "Delfi" informē Ģenerālprokuratūrā.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes darbinieki Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurora uzdevumā 9. jūnijā veikuši deviņas kratīšanas.

Pirmstiesas izmeklēšanā 9. jūnijā procesa virzītājs lēmis par aizdomās turētajiem atzīt divas personas pēc Krimināllikuma 195. panta 3. daļas – par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā vai organizētā grupā. Šajā dienā aizturēta arī sertificēta maksātnespējas administratore, kura jau 10. jūnijā atzīta par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma 195. panta 3. daļas

14. jūnijā par aizdomās turēto par divu noziegumu pēc Krimināllikuma 179. panta 3. daļas – par piesavināšanos – un par Krimināllikuma 195. panta 3. daļas atzīts maksātnespējas administrators, kurš patlaban atstādināts no administratora amata.

15. jūnijā par aizdomās turēto atzīts bijušais maksātnespējas administrators, šobrīd zvērināts advokāts. Prokuratūra norāda, ka šī persona turēta aizdomās par divu noziegumu izdarīšanu, kas paredzēti Krimināllikuma 20. panta 4 daļā un Krimināllikuma 179. panta 3. daļā – par piesavināšanās atbalstīšanu - un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā vai organizētā grupā.

Minētajā kriminālprocesā pieņemts lēmums par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanas juridiskajai personai procesa uzsākšanu.

Savukārt 16. jūnijā par aizdomās turēto atzīta vēl viena persona.

Piecām personām piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu.

Prokuratūra norāda, ka nolūkā nodrošināt izmeklēšanas noslēpumu, detalizētāka informācija netiks sniegta.

Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai ja tās izdarījusi organizēta grupa, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Savukārt par piesavināšanos, ja tā izdarīta lielā apmērā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Jau iepriekš ziņots, ka iepriekš "Peltes īpašumu" administrators bija Māris Sprūds, par kuru Maksātnespējas administrācija lēmusi, ka viņam šajā procesā ir personiska ieinteresētība. Šo lēmumu atcēla tiesa, bet vēlāk Augstākā tiesa atcēla pirmās instances tiesas lēmumu. Šī gada martā Sprūds ticis atcelts arī no "Dzimtās mājas" maksātnespējas procesa. Sprūds ir viens no aizdomās turētajiem arī "Trasta komercebankas" maksātnespējas procesā un ticis apcietināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!