Foto: F64
Jāatjauno sabiedrības uzticēšanās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbam un jāaizpilda tukšās darbavietas birojā, žurnālistus trešdien par saviem plāniem informēja KNAB vadītāja amata kandidāts un Militārās izlūkošanas un drošības dienesta (MIDD) amatpersona Jēkabs Straume.

"Es uzņemos kandidēt šajā konkursā pēc savas iniciatīvas. Protams, es to apspriedu ar savu ģimeni, saviem kolēģiem. Iemesli tam bija tādi, ka strādājot ilggadīgi valsts drošības iestādes dažādos amatos, strādājot valsts un sabiedrības labā, šī situācija par un ap KNAB raisīja domas par to, ka tiek katastrofāli grauta ticība valstij," žurnālistiem norādīja Straume.

"Viens no maniem pirmajiem uzdevumiem būs sabiedrības uzticēšanos KNAB darbam atjaunot," uzsvēra potenciālais KNAB vadītājs.

Tāpat viņš norādīja uz nepieciešamību aizpildīt "tukšās darbavietas" KNAB. Straume pieļāva domu, ka to varēšot darīt, pārvilinot uz biroju savus bijušos kolēģus.

Ņemot vērā, ka kandidātam vēl jāgūst atbalsts Ministru kabinetā un Saeimā, Straume bija atturīgs komentāros par savu personīgo dzīvi. Gadījumā, ja viņš amatā netiks apstiprināts, tad turpinās pildīt esošos amata pienākumus, tādēļ savu privāto dzīvi komentēt pašreiz nevar. Viņš gan atklāja, ka ir precējies un ir trīs bērnu tēvs. "Mana ievēlēšana KNAB vadītāja amatā nav noticis fakts, es joprojām esmu valsts drošības iestādes darbinieks," skaidroja Straume.

"Strādāsim pie komandas, strādāsim ar esošajiem un mēģināsim aizpildīt vakances," norādīja Straume. "Spēkā ir KNAB likums, kurš nosaka KNAB kompetences, visas kompetences tiks pildītas. Bez izņēmumiem! Kam tiks lielāks uzsvars? Skatīsimies, man jāiepazīstas ar situāciju, lietām, kas ir KNAB lietvedībā, ar situāciju arī citos blokos, tad es varēšu atbildēt uz šo jautājumu," sacīja Straume.

"Sabiedrības uzticēšanās KNAB atjaunošanai – būtiska loma ir arī šīm krimināllietām, kuras ir bijušas KNAB lietvedībā līdz šim un šobrīd atrodas dažādos statusos: vai nu prokuratūras iestādēs, vai tiesas iestādēs. Ir arī, protams, precedenti, kad krimināllietas ir izbeigušās, nav bijis rezultāts," norādīja KNAB priekšnieka amata kandidāts.

"Skatīsim lietu no lietas un mēģināsim atrast paviršības un neizdarības, vai kas ir bijis pa iemeslu tam, ka lietu nav bijis iespējams laicīgi un pilnvērtīgi izmeklēt," sacīja Straume.

KNAB priekšnieka kandidāts neprognozēja savas izredzes virzīšanai amatā Ministru kabinetā un Saeimā. Ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) Straume vēl nav ticies.

Straume vairāk nekā 16 gadus bijis MIDD pārvaldes priekšnieks, pirms tam strādājis Valsts policijas Organizētās noziedzības un apkarošanas birojā.

Pildot dienesta pienākumus, Straume piedalījies starptautiskās misijās, kā arī pārstāvējis Latviju un MIDD NATO struktūrvienībās.

Straume ir absolvējis Latvijas Policijas akadēmiju, iegūstot profesionālo maģistra grādu un jurista kvalifikāciju.

Savukārt, kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatam izvirzītā Militārās izlūkošanas un drošības dienesta (MIDD) amatpersona Jēkabs Straume savulaik studējis kopā ar vairākiem politiķiem pietuvinātām personām.

Straume 1999. gadā absolvēja Latvijas Policijas akadēmiju. Viņa kursabiedrs ir bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs, pašreizējais Jaunās konservatīvās partijas Rīgas domes deputāta kandidāts Juris Jurašs.

Straumes kursā mācījies arī 2016. gada marta sākumā par premjera ārštata konsultatīvo darbinieku politisko partiju sadarbības jautājumos ieceltais advokāts Māris Grudulis. Viņš arī savulaik bija Ventspils mēra Aivara Lemberga juridiskais pārstāvis.

Tāpat Straume studēja kopā ar Rīgas mēra Nila Ušakova (S) ārštata padomnieku juridiskajos jautājumos Jāni Dzanuškānu, satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) padomnieku Arti Stucku, kā arī Jāņa Reira (V) vēl kā finanšu ministra padomnieku Jāni Dambīti.

Pats Straume šodien savā pirmajā preses konferencē norādīja, ka viņam bija "slavenais 1999. gada izlaidums" un viņa kursabiedri ir daudzi cilvēki, taču ar šīm personām kandidēšanu uz KNAB priekšnieka amatu viņš neesot apspriedis. Straume pieļāva, ka kursabiedriem viņa kandidatūras virzīšana būs pārsteigums.

Ziņots, ka KNAB vadītāja amata konkursa komisija trešdien vienojusies par KNAB priekšnieku virzīt Militārās izlūkošanas un drošības dienesta amatpersonu Straumi, iepriekš informēja Valsts kancelejas vadītājs Jānis Citskovskis.

KNAB vadītāja amata konkursa komisija trešdien bija sapulcējusies uz otrās kārtas pirmo sēdi. Otrajā kārtā notika pārrunas ar abiem pretendentiem, kurā viņi sniedza savu redzējumu par KNAB darbības prioritātēm un attīstības perspektīvām. Tāpat komisija noskaidroja šo personu pieredzi operatīvajā un izmeklēšanas darbā.

Iepriekš Citskovskis žurnālistus informēja, ka Straumem ir ne tikai KNAB priekšnieka amatam atbilstoša izglītība, bet arī ļoti labas svešvalodu zināšanas un pieredze.

Pirmais konkurss uz KNAB priekšnieka amatu tika izsludināts jau pērn. Tajā pieteikumus iesniedza desmit pretendenti, tomēr komisija atzina, ka neviens no viņiem, tostarp bijušais KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks, nav virzāms uz konkursa otro kārtu.

Vēlāk Saeima grozīja KNAB likumu, atceļot iestādes vadītājam noteikto prasību par trīs gadu pieredzi vadošā amatā. Tas tika darīts, lai paplašinātu personu loku, kuras var pretendēt uz KNAB priekšnieka amatu.

KNAB priekšnieka amata komisiju vada Valsts kancelejas direktors Citskovskis. Komisijas sastāvā ir ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Maizītis un Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets.

Ar padomdevēja tiesībām atlases procesā piedalās trīs KNAB Sabiedriski konsultatīvās padomes pilnvaroti pārstāvji - Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs, Latvijas Juristu apvienības pārstāve Kitija Bite un Latvijas Krimināllietu advokātu biedrības pārstāvis Aldis Alliks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!