Foto: LETA

Redzamākais 13. janvāra Vecrīgas grautiņos apsūdzētais Ansis Ataols Bērziņš lūdzis politisko patvērumu Čehijā, portālu "Delfi" informēja Bērziņa aizstāvis un zvērināts advokāts Jānis Mucenieks.

Bērziņš šobrīd turpina atrasties apcietinājumā Čehijā saistībā ar viņa aizturēšanu. "Bērziņš nevēlas izdošanu uz Latviju, jo viņam ir izteikti draudi par viņa fizisku ietekmēšanu un izrēķināšanos ieslodzījumā,"skaidroja Mucenieks.

Ņemot vērā Latvijā notikušo kriminālprocesu pret Bērziņu saistībā ar 2009.gada 13.janvāra masu nekārtībām Vecrīgā, viņš ir vērsies attiecīgajās Čehijas institūcijās pēc politiskā patvēruma.

Kā vērsa uzmanību Mucenieks, Čehijas rakstnieks Jirži Žačeks Čehijas varas iestādēm ir sniedzis personisku galvojumu par Bērziņu, lai viņš tiktu atbrīvots no apcietinājuma.

Ziņots, ka aprīlī Latvijas Ģenerālprokuratūra sāka ar Čehiju kārtot formalitātes Bērziņa nogādāšanai Latvijā soda izciešanai.

Pazīstamā latviešu dzejnieka un tulkotāja Ulda Bērziņa dēls aizturēts aprīļa sākumā Čehijā, iepriekš vēstīja LNT ziņas.

Tāpat vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa 2016. gadā februārī noraidīja Bērziņa sūdzību par viņam piespriesto sodu. Līdz ar to tiks izpildīts iepriekš pieņemtais spriedums, kas Bērziņam kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem. Tas nozīmē, ka tiesai un Valsts policijai bija jāorganizē vīrieša nogādāšana cietumā. Iepriekš Bērziņam bija piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz tādu pašu termiņu.

2009. gada 13. janvārī aptuveni 10 000 cilvēku pulcējās uz protesta akciju Doma laukumā, lai nevardarbīgā veidā pieprasītu Saeimas atlaišanu.

Pēc protesta akcijas Vecrīgā sākās grautiņi. Grautiņos piedalījās vairāki simti jauniešu, no kuriem daudzi bija alkohola reibumā. Šie cilvēki vairākas stundas demolēja Vecrīgu. Kopumā uz apsūdzēto sola sēdās 65 personas. Lielākā daļa ir notiesāti un saņēma piespiedu darbus. Dažas personas tika attaisnotas, bet vēl dažiem tiesvedība turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!