Foto: Publicitātes foto
Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas vadība par totalitārā režīma ideoloģijas slavināšanu Latvijas Universitātes (LU) personāla vidū lūgusi LU pārtraukt līgumattiecības ar pašas VDK komisijas pētnieku Dāvi Vaļģi. Pats LU Vēstures un filozofijas fakultātes (LU VFF) trešā kursa students komisijas paustajam nepiekrīt un dēvē notikušo par pārpratumu.

Ziņots, ka izpētes komisija kopš 2015. gada strādā LU pārraudzībā.

Iesniegumā, kura kopiju apskatīja portāls "Delfi", LU rektoram Indriķim Muižniekam un LU fonda vadītājam Ivaram Lācim komisijas vadītājs Kārlis Kangeris skaidro, ka 22 gadus vecā Vaļģa ieraksti tviterī liecina par totalitāra režīma slavināšanu. Komisija lūdz nekavējoties lauzt līgumu un izvērtēt procedūru, kādā turpmāk LU Vēstures un filozofijas fakultāte veic stipendiātu rekomendēšanu.

2015. gada rudenī komisija aicināja studentus pieteikties stipendijām, lai veidotu pētījumu par VDK darbību. Atlīdzībā tika solīta 1200 eiro stipendija. Vaļģis ir viens no šīs stipendijas saņēmējiem.

"Aplūkojot Dāvja Vaļģa mikroblogošanas kontu var konstatēt, ka tas ietver tikai četrus ierakstus, no kuriem 2016. gada 8. februāra ieraksts ietver stilizētu nacionālsociālistiskās Vācijas karogu. Šis fakts ir jāņem vērā, izvērtējot apstākli, ka otrais ieraksts 2017. gada 5. martā, tātad jau pēc stipendijas piešķiršanas, angļu valodā norāda: "Hanss Vestmarsir patiesi iedvesmojoša spēlfilma. Īsts dārgakmens"," iesniegumā raksta Kangeris.

Foto: VDK izpētes kom.

"Izvērtējot šo publikāciju kopumā ar parējiem mikroblogošanas konta elementiem – Dienvidāfrikas Republikas aparteīda režīma laika karogu un karogu ar kāškrustu – nav šaubu, ka ar to domāta 1933. gada Nacionālsociālistiskās vācu strādnieku partijas propagandas spēlfilma "Hans Westmar. Einer von vielen. Ein deutsches Schicksal aus dem Jahre 1929" , kuras sākotnējais nosaukums ir "Horst Wessel. Ein deutsches Schicksal", slavinot Nacionālsociālistiskās vācu strādnieku partijas himnas autoru Horstu Veselu," minēts iesniegumā.

Sadarbība ar komisiju, kura pēta totalitārā okupācijas režīma represijas, nav apvienojama ar cita totalitārā režīma ideoloģijas un propagandas slavināšanu, pauž iesnieguma autori.

"Pamatojoties uz Dāvja Vaļģa stipendijas līguma 2.1.6. apakšpunktu un 5.2. apakšpunktā paredzētajām tiesībām, komisija lūdz nekavējoši vienpusēji lauzt līgumu un izvērtēt procedūru, kādā Vēstures un filozofijas fakultāte izvērtē stipendiātu rekomendēšanu," teikts iesniegumā.

Pats izpētes komisijas pētnieks iesniegumā teiktajam nepiekrīt. Tāpat viņš izdzēsis līdz šim publicētos tvitera ierakstus.

"Varu teikt tikai to, ka neesmu slavinājis totalitārismu, neesmu nacists. Tas viss ir pārpratums," portālam "Delfi" skaidro Vaļģis.

"Mana "Twitter" konta ieraksti ir ironiski un nav domāti nopietni. Nezinu, no kurienes fonds izlēma, ka slavinu totalitārismu. Varbūt tas ir kas personisks, to es tiešām nezinu. Pašlaik esmu saņēmis tikai mutisku informāciju par līgumsaistību pārtraukšanu, neko vairāk, tādēļ par iesniegumu neko nespēšu pašlaik komentēt."

Vēstīts, ka Saeima valdībai izveidot pētnieku komisiju, kurai rekomendācijas par "čekas maisu" atvēršanu jāsniedz līdz 2018. gada jūnijam, uzdeva 2014. gada pavasarī. Kopš izveidošanas komisija saskārusies ne vien ar administratīviem šķēršļiem, bet tā arī nav varējusi iepazīties ar čekas dokumentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!