Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu par miljona eiro liela kukuļa piedāvāšanu toreizējam (KNAB) Operatīvo izstrāžu daļas vadītājam Jurim Jurašam, to pastāstīja pats Jurašs.

No KNAB oficiālu apstiprinājumu pagaidām nav izdevies iegūt, taču Jurašs apliecināja, ka kriminālprocess ir sākts nesen un pagājušā piektdienā viņš bija ieradies savā bijušajā darbavietā liecināt par sev zināmajiem faktiem.

Jurašs gan vērsa uzmanību, ka laiks kopš kukuļa piedāvāšanas ir pagājis pārāk liels - aptuveni pusotrs gads. "Jo ilgāks laiks pagājis, jo grūtāk ir pierādīt jebkuru noziegumu, kur nu vēl tādu, kas prasa specifiskus izmeklēšanas pasākumus, kas jāveic jau pašā sākumā. Ja šos pasākumus neveic jau pašā sākumā, tad vēlāk viņi nav aktuāli," pauda Jurašs.

"Manis sniegtā informācija tika ignorēta, taču tikai pēc publiska paziņojuma un mediju iesaistīšanās, acīmredzot kāds ir sapratis, ka tik vienkārši nevar ignorēt," norādīja bijusī KNAB amatpersona.

Jau ziņots, ka Jurašs publiski paziņoja, ka viņam piedāvāts kukulis, lai bijušā VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) vadītāja Uģa Magoņa un Igaunijas uzņēmēja Oļega Osinovska kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi, par ko likumā paredzēts daudz maigāks sods.

Jurašs jau aptuveni pirms gada tolaik Jaroslava Streļčenoka vadīto KNAB un Ērika Kalnmeiera vadīto prokuratūru informēja par to, ka viņu mēģināts piekukuļot. Jurašs apgalvoja, ka nesekojot reakcijai un izmeklēšanai no šo iestāžu puses, viņš nolēma par notikušo informēt sabiedrību, izmantojot plašsaziņas līdzekļus - žurnālu "Ir" un Latvijas televīziju. Atbilstoši kārtībai Jurašs, tolaik ieņemot Operatīvo izstrāžu daļas vadītāja amatu, pats nevarēja sākt kriminālprocesu, bet lietas ierosināšana bija jāorganizē Streļčenokam.

Streļčenoks iepriekš paziņoja, ka Juraša paziņojumi par nereaģēšanu uz kukuļdošanas gadījumiem ir "kārtējā trauksmes celšanas imitēšana".

Saistībā ar iepriekšminēto tika sākts kriminālprocess par Juraša rīcību, izpaužot šo informāciju publiski. Kriminālprocesu izmeklē Drošības policija, kas komentārus par šo lietu nesniedz. Jurašs uzskata, ka žurnālistiem valsts noslēpumu saturošu informāciju nav izpaudis.

Jurašs iepriekš norādīja, ka aizdomās turētā statuss viņam nav noteikts, taču piemērots statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess.

Šajā lietā DP nesen nopratināja "Ir" žurnālisti Indru Spranci un LTV žurnālistu Ivo Leitānu.

Kriminālprocess par kukuļa došanu nav vienīgā reize, kad mēģināts uzpirkt Jurašu. Pagājušajā gadā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa krimināllietā par mēģinājumu piedāvāt 71 000 eiro kukuli Jurašam apsūdzētajam uzņēmējam Valērijam Vasiļjevam piesprieda trīs gadu un viena mēneša cietumsodu nosacīti.

Patlaban lieta ir nonākusi Rīgas apgabaltiesā, kas to paredzējusi skatīt 28.februārī.

Jurašu savulaik mēģināja piekukuļot arī "Rudens aptiekas" tīklu vadītājs Vladimirs Labazņikovs, kurš par savu nodarījumu saņēma divus gadus cietumā.

Jurašu pagājušā gada vasarā no amata KNAB tika atbrīvots. Jurašs šobrīd ir iestājies bijušā tieslietu ministra Jāņa Bordāna vadītajā Jaunajā konservatīvajā partijā (JKP) un kandidēšot Rīgas domes vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!