Foto: latja.lv
Latvijas Jūras akadēmija zaudējusi Eiropas fondu finansējumu, un Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) uzdevusi Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU) risināt sarunas par abu izglītības iestāžu apvienošanu, piektdien vēsta portāls LSM.

RTU pārstāvji intervijā atzīst, ka pagaidām ar to īpaši nesokas un aktīvākai rīcībai nepieciešams ministrijas lēmums un tālāk procedūra Augstākās izglītības padomē un valdībā.

Jūras akadēmijas mācībspēki un studenti, kā vēsta LSM, ir nolēmuši pretoties reformām.

"Izglītības ministrija ķērusies klāt augstskolu tīkla sakārtošanai un iecerējusi samazināt studiju programmas. Līdz šim augstskolas ietekmētas, pārdalot valsts finansējumu, bet pašlaik likti lietā arī Eiropas fondi. To nauda vairs netiks piešķirta Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijai, ko plāno reorganizēt, tāpat Banku augstskolai un Latvijas Jūras akadēmijai," minēts publikācijā.

"Mēs esam vairākkārt aicinājuši Jūras akadēmiju apsvērt apvienošanos ar Tehnisko universitāti, un pašlaik jūrniecības nozare izstrādā jūrniecības izglītības attīstības koncepciju. Mēs no savas puses gaidām šo koncepciju. Redzēsim, ko nozare piedāvās," intervijā LSM sacījusi IZM pārstāve Agritas Kiopa.

Jūras akadēmijas rektora pienākumu izpildītājs Andrejs Zvaigzne LSM apliecina, ka RTU vadītājs Leonīds Ribickis jau uzstājies akadēmijas Senātā un aicinājis pievienoties universitātei.

"Labi, varētu to darīt, ja mēs būtu ģeogrāfiski tuvu, it kā tur uz loģistikas pamata, bet mēs esam ģeogrāfiski tālu. Programmas absolūti nesakrīt. Visas mūsu programmas ir reglamentētas atbilstoši starptautiskam konventam," skeptisks par iecerēto apvienošanu ir Zvaigzne.

RTU rektors Ribickis, kā raksta LSM, nenoliedz savu vizīti akadēmijas Senātā, taču saka, ka uzdevums akadēmiju pievienot universitātei nācis no Izglītības ministrijas.

Jūras akadēmija vēsturiski bijusi daļa Rīgas Tehniskās universitātes, taču 1993. gadā kļuva autonoma.

Ziņots, ka IZM ir nolēmusi ar 2017. gada augustu reorganizēt arī RPIVA, to pievienojot LU. Kā apstiprina ministrijā, tas nepieciešams, lai panāktu iespējami efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!