Foto: DELFI

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pirmdien pulksten 11 uz pārrunām par Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) reorganizāciju gaida augstskolas vadību.

Lai gan saruna par akadēmijas reorganizāciju bija paredzēta pirms nedēļas, RPIVA vadība tikšanos ar IZM ekspertiem boikotēja. Pagājušajā nedēļā IZM tikās ar RPIVA reorganizācijā iesaistīto augstskolu un pašvaldību pārstāvjiem, taču RPIVA vadību un studentus IZM atkārtoti aicinājusi uz sarunu ierasties šodien.

Tikšanās laikā paredzēts vienoties par turpmāko rīcību, nodrošinot studiju programmu turpmāku īstenošanu Latvijas Universitātē, par studējošo iespējām turpināt studijas atbilstošās studiju programmās citās augstākās izglītības iestādēs un pārrunātu citus ar RPIVA reorganizāciju saistītos jautājumus.

Tikmēr RPIVA pirmdien pulksten 14 augstskolas galvenajā ēkā Rīgā, Imantas 7. līnijā, rīko apaļā galda diskusiju, kuras mērķis ir uzsākt visaptverošu, atklātu un demokrātisku diskusiju "ceļa kartes" izveidei izmaiņām Latvijas pedagoģiskās izglītības sistēmā, kas vērstas uz izglītības kvalitātes un pieejamības uzlabošanu, kā arī resursu efektīvu izmantošanu.

Uz diskusiju RPIVA aicinājusi "visas augstākās pedagoģiskās izglītības attīstībā ieinteresētās puses" - Ministru prezidentu, Izglītības un zinātnes ministru un ministrijas pārstāvjus, Augstākās izglītības padomi, Latvijas Izglītības vadītāju asociāciju, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību, kā arī visas Latvijas augstskolas, kuras piedāvā pedagoģiskās izglītības programmas.

"RPIVA atkārtoti uzsver, ka jau no paša sākuma ir iestājusies par demokrātiski izdiskutētām un saprātīgām reformām augstākajā pedagoģiskajā izglītībā. Diemžēl atbildīgā ministrija līdz šim ir izvēlējusies citu pieeju, kas balstīta uz aizmuguriskiem lēmumiem, voluntāru pieeju un augstskolu autonomijas principa ignorēšanu. RPIVA ir pārliecināta, ka nepieciešams apturēt līdzšinējo nedemokrātisko pedagoģiskās izglītības reorganizācijas kursu, visu sākot no sākuma - proti, kvalitatīvas diskusijas visu iesaistīto pušu starpā. Ir absurdi mehānisku augstskolu likvidēšanu un pievienošanu citām pasludināt par reformām, jo patiesas reformas nozīmē optimālas sistēmas ieviešanu, kas ļauj par iespējami mazākiem resursiem panākt pēc iespējas labāku kvalitāti un maksimālu pieejamību. Šī mērķa īstenošanai būtiska ir augstskolu stratēģiskās specializācijas saglabāšana, uz ko savā pētījumā norādījusi arī Pasaules banka," teikts augstskolas izplatītā paziņojumā.

Jau vēstīts, ka IZM ir nolēmusi ar 2017. gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot LU. Kā apstiprināja ministrijā, tas nepieciešams, lai veiktu resursu koncentrāciju un panāktu iespējami efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu.

RPIVA pārstāvji neieradās uz pirmdien plānoto tikšanos ar IZM speciālistiem, lai pārrunātu augstskolas reorganizāciju. RPIVA rektore Daina Voita norādīja, ka saskaņā ar likumu, lēmumu par augstskolu reorganizāciju pieņem Ministru kabinets pēc ministra ierosinājuma. Rektore uzskata, ka tas nav noticis un likumdošanas vara tiek ignorēta, līdz ar to augstskolas pārstāvji šodien ar IZM netiksies.

IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa jau norādījusi, ka RPIVA vadības lēmums neierasties uz sarunām neapturēs augstskolas reorganizācijas plāna virzību.

RPIVA rektore arī izteikusies, ka runas klīst arī par citu augstskolu reorganizāciju. Taujāta, vai IZM iecere par RPIVA reorganizāciju viņai bija jaunums, Voita norādīja, ka oficiāli tas bijis jaunums, tomēr runas klīdušas jau vairākus gadus, tai skaitā arī par citām augstskolām. Rektore gan izteicās, ka "baumas ir baumas" un "par jebkuru lietu var baumot".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!