Foto: DELFI

Lielveikala "Maxima" būvniecības darbu dokumentos parakstus viltoju, lai vairāk nopelnītu, ceturtdien Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā skatāmajā Zolitūdes traģēdijas krimināllietā atzina montāžas darbu veicēja "Monce" vadītājs Viktors Ivanovs.

Tiesa ceturtdien turpināja uzklausīt Ivanova liecības, kurš strādāja SIA "Monce". Uzņēmums lielveikala būvniecības laikā noslēdza līgumu ar SIA "Vikom Industry" par montāžas darbiem - tika izveidotas 15 metāla sijas, kopnes un četras saites.

Apsūdzētā Ivara Sergeta aizstāvis Artūrs Zvejsalnieks lūdza tiesu nolasīt Ivanova pirmstiesas izmeklēšanas laikā sniegtās liecības, kurās liecinieks stāstīja, ka viltoja inženiera Andreja Kuļešova parakstus, lai gan paša Kuļešova objektā nemaz nebija, un būvdarbu žurnālā liecinieks rakstīja, ka ierakstus izdarījis tieši Kuļešovs. Tāpat Ivanovs viltoja arī viņa parakstus visos pieņemšanas-nodošanas aktos, tostarp attiecībā uz vēlāk sabrukušajām kopnēm.

Ivanovs skaidroja, ka šādi rīkojies, lai nopelnītu vairāk naudas. Turklāt viņš uzsvēra, ka labi izpilda montāžas darbus, papildinot, ka montāžas darbi būvobjektā veikti kvalitatīvi un tas bija salīdzinoši parasts, ne pārāk sarežģīts objekts.

Tāpat liecinieks pastāstīja, ka pēc jumta sabrukšanas viņam zvanīja Kuļešovs un prasīja, kāpēc figurēja objekta dokumentācijā. Ivanovs mēģinājis ar viņu runāt, taču Kuļešovs ar viņu nevēlējies komunicēt.

Dokumentācijā Kuļešovs norādīts kā "Vikom Industry" pārstāvis, būvdarbu vadītājs, tomēr viņš bija tieši "Monce" pārstāvis. Kā vēlāk norādīja Zvejsalnieks, kādu laiku Kuļešovs tiešām bija "Monce" pārstāvis, bet pēc tam jau figurējis "Vikom".

Jautāts, vai vēl kādas personas zināja par to, ka viņš viltoja parakstus, liecinieks teica, ka neviens viņam to tieši nenorādīja un par to nerunāja, bet viņš uzskata, ka kāds to, iespējams, pieļāva.

Apsūdzības uzturētāji tiesai norādīja, ka daži aizstāvības jautājumi nav attiecināmi uz izskatāmo krimināllietu, kas izraisīja zināmu Zvejsalnieka neapmierinātību, kurš izteicās, ka, šķiet, "neviens jautājums neattiecas uz izskatāmo lietu".

Tālāk tiesa nopratināja Andreju Girsu, kurš strādāja "Monce" par montāžnieku. Priedaines ielā 20 viņš nodarbojās ar metāla konstrukciju montēšanu. Viņš norādīja, ka Ivanovs bija viņa tiešais priekšnieks, tostarp objektā. Jautāts, vai zina, kurš bija montāžas darbu atbildīgais vadītājs, liecinieks atbildēja noliedzoši. Tāpat viņš sacīja, ka nezina un nepazīst Kuļešovu.

Viņam tika uzdoti arī jautājumi par kopņu montēšanu, vēloties noskaidrot, vai bija kāda instrukcija, kā tas jādara, lieciniekam atbildot noliedzoši.

Jautāts, vai vīrietis ievēroja kādas plaisas metinājuma šuvēs metāla konstrukcijām, kad tās tika atvestas, liecinieks teica, ka neievēroja. Tāpat jautāts, vai kādu no apsūdzētajiem ir redzējis būvobjektā, liecinieks teica, ka neatminas, ka kādu būtu redzējis.

Kā ziņots, 2013. gada 21. novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva.

Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādījusi par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Prokuratūra apsūdzības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, izvirzījusi piecām personām. Šīs personas ir ēkas būvinženieris Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka un uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš.

Prokuratūra Sergetam, Gulbim, Draudiņam, Kalinkam un Kumpiņam apsūdzības uzrādījusi arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Savukārt trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Jānim Balodim, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas ekspertei Marikai Treijai un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai - izvirzītas apsūdzības par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisījusi smagas sekas.

Būvvaldē patlaban vairs nestrādā Balodis un Treija.

Krimināllietā, kuru skata Zemgales priekšpilsētas tiesa, apsūdzēta ir arī "Maxima" darbiniece Inna Šuvajeva.

Valsts apsūdzības uzturētājiem pabeidzot lasīt apsūdzību, neviena no deviņām apsūdzētajām personām savu vainu inkriminētajos noziegumos neatzina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!