Foto: LETA

Nacionālā veselības dienesta (NVD) direktore Daina Mūrmane-Umbraško ar piektdienu, 11. novembri, tiks pārcelta Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietnieka amatā, pastāstīja ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Mūrmane-Umbraško jau iepriekš ir bijusi VM valsts sekretāra vietniece, bet citā jomā - stratēģiskās plānošanas un finanšu jautājumos. Šo amatu šobrīd ieņem Egita Pole. Mūrmani-Umbraško NVD vadītāja amatā 2015. gada sākumā pārcēla bijušais veselības ministrs Guntis Belēvičs.

NVD direktore tiks pārcelta atbilstoši Valsts civildienesta likumam. Kā norādīja Šneiders, Mūrmane-Ubraško ir piekritusi šādai rotācijai. Līdz ar to turpmāk viņa ieņems valsts sekretāra vietnieka amatu veselības politikas jautājumos.

Iepriekš uz šo amatu tika izsludināts konkurss, tomēr tas beidzies bez rezultāta. Izvērtējot Mūrmanes-Umbraško profesionālo pieredzi un valsts sekretāra vietnieka funkcijas, nolemts amatā iecelt NVD direktori, stāstīja VM pārstāvis.

Savukārt ar piektdienu NVD direktora pienākumu izpildītāja būs direktora vietniece Inga Milaševiča. Par turpmāko attiecībā uz NVD direktora amatu tiks lemts laika gaitā, norādīja Šneiders.

VM vēlējās izmaiņas veikt arī NVD un Veselības inspekcijas (VI) vadītāju vietnieku pozīcijās, savstarpēji vietām samainot NVD vadītāja vietnieku Andreju Doveiku un VI vadītāja vietnieku Aināru Čivču. Čivčs jau šobrīd strādā kā NVD vadītāja vietnieks, savukārt Doveiks iesniedza atlūgumu un devās pensijā, stāstīja Šneiders.

Kā vēstīts, veselības ministre Anda Čakša iepriekš norādījusi, ka nav līdz galam apmierināta ar dienesta darbību. Oktobrī viņa lūgusi NVD vadību sagatavot savu redzējumu par nepieciešamajām pārmaiņām dienestā.

Taujāta, vai nav plānots veikt kādas korekcijas NVD vadībā, Čakša norādīja, ka šobrīd gaida dienesta sagatavotu iekšējo koncepciju par to, kādas pārmaiņas nepieciešamas un kā tās vislabāk organizēt. Viņa atzīmēja, ka pats dienests ir primārais, ko viņa uzklausa šajos jautājumos. Tāpat Čakša atgādināja, ka Pasaules Banka ir norādījusi, ka medicīnas pakalpojumi netiek iepirkti pareizi.

"Skatīsimies, kā tā sistēma varētu veidoties, un tad jau skatīsimies ienākšanas secībā, kā tas viss tālāk notiks," sacīja ministre. Taujāta, vai tas attiecas arī uz personālijām, Čakša atbildēja apstiprinoši, bet piebilda, ka šajā jautājumā "neliktu uzsvaru uz personālijām".

NVD vada Mūrmane-Umbraško, bet viņas vietnieki ir Inga Milaševiča un Ainārs Čivčs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!