Foto: DELFI
Piektdien, 11. novembrī, visā Latvijā ar svecēm, klusuma brīdi, lāpu gājieniem un patriotiskām dziesmām pieminam par neatkarību kritušos latviešu karavīrus. Portāls "Delfi" apkopojis nelielu daļu no šodien dažādās vietās Latvijā plānotiem sarīkojumiem.

Ja arī tavā pagastā, ciematā vai pilsētā piektdien ieplānots svinīgs pasākums, lāpu gājiens vai koncerts, ziņo par to portālam "Delfi", lai mēs varētu papildināt šo ceļvedi. Raksti uz redakcija@delfi.lv!

Zemāk apkopotos pasākumus izvēlējāmies, aptverot Latvijas lielākos novadus.

Kā allaž, plašākie un krāšņākie Lāčplēša dienas pasākumi notiek Rīgā. No pulksten 9 Rīgas Doma baznīcā notiek ekumēniskais dievkalpojums un aizlūgums par visiem par Latvijas valsti kritušajiem karavīriem, kurā piedalīsies aizsardzības nozares vadība, kā arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

No pulksten 11 Rīgas Brāļu kapos pie Mūžīgās uguns notiks ziedu un vainagu nolikšana, un ar klusuma brīdi tik godināti Latvijas karavīrus, kuri atdevuši savas dzīvības par Latvijas brīvību un neatkarību.

No pulksten 13 laukumā pie Brīvības pieminekļa militārā parāde, kurā piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu – Valsts robežsardzes, Valsts policijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta – vienības. Parādes iesākumā notiks īpaša svinīgā godasardzes maiņa pie Brīvības pieminekļa.

Bruņotos spēkus parādē pārstāvēs Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas, Štāba bataljona, Sauszemes spēku kājnieku brigādes, Jūras spēku flotiles, Gaisa spēku aviācijas bāzes un Zemessardzes vienības, kā arī bruņoto spēku orķestris, kurš rūpēsies par pasākuma muzikālo noformējumu.

Parādē piedalīsies aptuveni 370 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu un ugunsdzēsēju, to komandēs Gaisa spēku aviācijas bāzes komandieris pulkvedis Armands Saltups, bet to pieņems valsts bruņoto spēku augstākais vadonis, Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Parādē piedalīsies aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Atceres pasākums Rīgas atbrīvotājiem būs arī Sudrabkalniņā, kur līdz ar amatpersonām piedalīsies Latvijas Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, bet par muzikālo noformējumu gādās orķestris "Rīga" un Rīgas 6. vidusskolas jauktais koris "Saule".

No pulksten 16 līdz pat 23 vakarā notiks jau par tradīciju kļuvušais pasākums "Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem". Tajā paredzēts lāpu gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz Strēlnieku laukumam, latviešu karavīru piemiņai veltīts svētbrīdis pie Brīvības pieminekļa, kā arī folkloras kopu, vīru kopas "Vilki" un rokgrupas "Pērkons" koncerts Latviešu strēlnieku laukumā un uguns plosta palaišana Daugavā.

Savukārt Rīgas Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcā, pasākumā "Daugavmalā mierīgs vakars" būs koncertprogramma "Pielūgsim mūžīgi" ar Rīgas Latviešu biedrības kamerkora "Austrums" un Latvijas Zemessardzes kora "Stars", tautas un pasaules mūzikas grupas "Zale", kā arī Kristīnes Adamaites, Arta Sīmaņa un Jāņa Kurševa piedalīšanos.

Lāčplēša dienai veltīti koncerti notiks Rīgas kultūras centros un dievnamos.

Lāčplēša dienā 11. novembra krastmalā, kur iedzīvotāji aizdedz piemiņas svecītes, uz Rīgas pils fasādes Daugavas pusē būs skatāma slīdrāde par 1918. – 1919. gada notikumiem, bet Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā būs apskatāms šai atceres dienai veltītas izstādes un ekspozīcijas.

Plašāk par svētku norisēm Rīgā var uzzināt Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta mājaslapā.

Foto: LETA
Foto: DELFI
Foto: DELFI
Foto: Publicitātes foto
Foto: LETA
Foto: Shutterstock
Foto: Marta Kive-Ostrovska
Foto: F64
Foto: Publicitātes foto
Foto: F64
Foto: Publicitātes foto
Foto: F64
Foto: LETA
Foto: DELFI
Foto: Пресс-фото
Foto: F64
Foto: DELFI
Foto: DELFI
Foto: LETA
Foto: F64
Foto: Shutterstock
Foto: F64
Foto: F64
Foto: DELFI Репортер
Foto: stock.xchng
Foto: Shutterstock
Foto: F64
Foto: Mārtiņš Otto
Foto: Shutterstock
Foto: stock.xchng
Foto: LETA
Foto: Publicitātes foto
Foto: LETA
Foto: F64
Foto: Publicitātes foto
Foto: DELFI
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!