Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu par iespējamo Jūrmalas pilsētas domes amatpersonu kukuļošanu, portālu "Delfi" informēja KNAB preses pārstāve Laura Dūša.

Kriminālprocess sākts par Veselības ministrijas, Veselības inspekcijas un Jūrmalas pilsētas domes amatpersonu prettiesiskajām darbībām, kas saistītas ar labvēlīgu lēmumu pieņemšanu, kā arī iespējamo dokumentu viltošanu kāda uzņēmuma interesēs attiecībā uz uzņēmuma objekta nodošanu ekspluatācijā. Tāpat kriminālprocess sākts par iespējamo amatpersonu kukuļošanu minētā uzņēmuma interesēs.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka kriminālprocesā iesaistītas septiņas personas. Kriminālprocess sākts par iespējamu kukuļņemšanu pēc Krimināllikuma 320. panta 1. daļas, dienesta viltojumu pēc Krimināllikuma 327. panta un kukuļdošanu pēc Krimināllikuma 323. panta 2. daļas.

Izmeklēšanas interesēs patlaban KNAB plašāku informāciju nesniedz.

Birojs arī informē, ka augustā sāktajā kriminālprocesā par politisko partiju "No Sirds Latvijai" un politisko partiju apvienību "Zaļo un Zemnieku savienību" iespējami nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā iesaistītas piecas personas.

Kriminālprocesā ir trīs aizdomās turētie un divas personas, pret kurām sākts kriminālprocess. Aizdomās turētajām personām piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu – izbraukšana no valsts un aizliegums tuvoties noteiktai personai.

Papildus KNAB informē, ka tā lietvedībā atrodas arī cits kriminālprocess, kuru septembrī sācis ģenerālprokurors, bet tas nodots pirmstiesas izmeklēšanas turpināšanai KNAB. Kriminālprocess ir par Rīgas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētājas, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar kukuļošanu un neizpaužamu ziņu izpaušanu.

Birojs atklāj, ka kriminālprocesā patlaban iesaistītas trīs personas. Starp tām viena ir valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli. Kriminālprocesā izmeklēti noziedzīgi nodarījumi, kas saistīti ar kukuļņemšanu un neizpaužamu ziņu izpaušanu, kā arī kukuļdošanu un kukuļdošanas organizēšanu.

Krimināllikumā par kukuļņemšanu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz diviem gadiem. Savukārt par kukuļdošanu, ja tas darīts lielā apmērā vai ja tās izdarījusi valsts amatpersona, vai arī ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Par dienesta viltojumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!