Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzsācis kriminālprocesus par iespējamo politisko partiju un politisko partiju apvienību nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kā arī par Rīgas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāja, iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar kukuļošanu un neizpaužamu ziņu izpaušanu, portāls "Delfi" uzzināja KNAB.

Kriminālprocesā par iespējamo politisko partiju un politisko partiju apvienību nelikumīgu finansēšanu aizdomās turētajām personām ir piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu.

KNAB norāda, ka tā lietvedībā atrodas cits kriminālprocess par Rīgas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāja, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar kukuļošanu un neizpaužamu ziņu izpaušanu.

Izmeklēšanas interesēs šobrīd plašāka informācija netiek sniegta.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau vēstīts, ka KNAB šajā kriminālprocesā aizturēja Jūrmalas mēru Gati Truksni (ZZS), kā arī uzņēmēju Jūliju Krūmiņu. Gan Truksnis, gan Krūmiņš ceturtdien tika atbrīvoti. Krūmiņam piemērots aizdomās turētā statuss divos kriminālprocesos.

Truksnim procesa virzītājs piemērojis drošības līdzekli - aizliegumu izbraukt no valsts un tikties ar konkrētām personām. Viņam nav aizlieguma ieņemt amatu Jūrmalas domē.

Ceturtdienas rītā tika atbrīvots arī savulaik ar partiju "No sirds Latvijai" (NSL) saistītais Jorens Raitums. Viņa advokāts Pāvels Rebenoks pastāstīja, ka Raitumam lietā ir aizdomās turētā statuss un piemēroti līdzīgi drošības līdzekļa nosacījumi kā Truksnim.

Rebenoks piebilda, ka aizstāvjiem pieejamais informācijas apjoms patlaban esot ļoti minimāls - esot zināms, ka aizdomās turētajiem tiek pārmesta iespējama partiju nelikumīga finansēšana lielā apmērā, taču neesot precizēts, kā tieši tā izpaudusies.

Tikmēr no amata atstādināta Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāja Aija Orniņa. Orniņa apliecināja, ka KNAB viņai inkriminē neizpaužamu ziņu izpaušanu un "piedāvājuma pieņemšanu" no Krūmiņa. Viņa gan norādīja, ka konkrētais process nav saistīts ar kriminālprocesu par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kurā aizturēts Krūmiņš un Truksnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!