Foto: LETA
Procesa virzītājs ir atcēlis valsts amatpersonas bezdarbībā apsūdzētajai Brocēnu novada domes priekšsēdētājai Solvitai Dūklavai (LZP) iepriekš kriminālprocesā noteikto aizliegumu pildīt domes priekšsēdētājas amata pienākumus.

Atsaucoties uz Saldus rajona prokuratūras prokurora teikto, prokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina informēja, ka 12. augustā minētajai pašvaldības amatpersonai tika piemērots drošības līdzeklis - noteiktas nodarbošanās aizliegums, aizliedzot pildīt Brocēnu novada pašvaldības domes priekšsēdētājas amata pienākumus. 22. augustā apsūdzētās personas aizstāvis Saldus rajona tiesas izmeklēšanas tiesnesei iesniedzis sūdzību par piemēroto drošības līdzekli.

29. augustā Saldus rajona tiesas izmeklēšanas tiesnese izskatījusi sūdzību un nolēmusi to apmierināt. Saskaņā ar tiesas lēmumu sūdzības izskatīšanas brīdī kriminālprocesā netiek konstatēti tādi fakti, kas būtu par pamatu tam, lai atzītu, ka apsūdzētā persona ir veikusi darbības, kas kvalificējamas kā pretdarbība kriminālprocesa mērķa sasniegšanai.

Savukārt iespējamo interešu konfliktu starp apsūdzētās interesēm un Brocēnu novada pašvaldības kā cietušās interesēm izmeklēšanas tiesneša ieskatā novērš likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteiktie ierobežojumi valsts amatpersonai. Tiesas ieskatā procesuālā piespiedu līdzekļa - noteiktas nodarbošanās aizlieguma - noteikšana, kas liedz apsūdzētajai personai ieņemt Brocēnu novada domes priekšsēdētāja amatu, ir atzīstama par nesamērīgu un personas pamattiesību aizskarošu.

Saskaņā ar izmeklēšanas tiesneses lēmumu procesa virzītājam bija uzdots triju darba dienu laikā grozīt minētajai personai piemēroto drošības līdzekli - noteiktas nodarbošanās aizliegumu. Šis tiesas lēmums nav pārsūdzams.

Izpildot tiesas lēmumu, 31. augustā prokuratūrā pieņemts lēmums atcelt apsūdzētajai personai piemēroto drošības līdzekli - noteiktas nodarbošanās aizliegumu. "Cits drošības līdzeklis minētajai personai nav piemērots, jo izmeklēšanā nav konstatēti fakti, ka apsūdzētā persona varētu izvairīties no izmeklēšanas, traucēt kriminālprocesa mērķa sasniegšanu," skaidroja prokuratūras pārstāve.

Dūklava uz telefona zvaniem trešdien un ceturtdien neatbildēja. Iepriekš viņa no komentāriem saistībā ar šo kriminālprocesu atteicās, īsā telefonsarunā norādot: "Neko nekomentēšu. Pirmkārt, man ir slimības lapa. Kad kaut kas parādīsies, tad paši to uzzināsiet." Pēc Brocēnu novada domes priekšsēdētājas vietnieka Ārija Spoģa (LZP) rīcībā esošajām ziņām, Dūklava joprojām slimojot. Sproģis turklāt norādīja, ka nemaz neesot informēts par atcelto aizliegumu Dūklavai pildīt domes priekšsēdētājas amata pienākumus.

Jau ziņots, ka Saldus rajona prokuratūra saukusi pie kriminālatbildības divus bijušos Brocēnu novada domes grāmatvedības darbiniekus par pašvaldības naudas piesavināšanos lielā apmērā. Savukārt divas citas pašreizējās Brocēnu novada domes amatpersonas tiek sauktas pie kriminālatbildības par bezdarbību jeb valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas.

Prokuratūra personu vārdus neizpauž, taču aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka par valsts amatpersonas bezdarbību pie kriminālatbildības tiek saukta Brocēnu novada domes priekšsēdētāja Dūklava un bijušais novada vadītājs, pašreizējais ierindas deputāts Arvīds Mēters (LSDSP).

Kā ziņots, Valsts kontrole, veicot revīziju Brocēnu novada pašvaldībā, atklājusi finanšu pārkāpumus, kas veikti periodā no 2009. līdz 2015. gadam. Revidenti secinājuši, ka grāmatvedības dati vairākos gadījumos ir sagrozīti, lai slēptu patiesos partnerus un izmaksātās summas. Tāpat fiziskām personām bez pamatojuma ir izmaksāti aptuveni 100 000 eiro, bet amatpersonām ir izmaksāti vismaz 85 000 eiro, veicot nepatiesus ierakstus. Piemēram, ir izmaksāta nauda, norādot, ka tā bijusi pašvaldības dotācija iedzīvotājiem vai pakalpojuma apmaksa, kas pārskaitīta komunālo pakalpojumu sniedzējam. Nelikumīgas bijušas arī piemaksas pašvaldības deputātiem, tāpat nelikumīgi izlietoti vairāk nekā 5000 eiro, apmaksājot juridiskos ārpakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!