Foto: DELFI
Brocēnu novada domes priekšsēdētājai Solvitai Dūklavai (LZP) ar prokuratūras lēmumu ir noteikts aizliegums pildīt amata pienākumus, informēja Brocēnu novada domes priekšsēdētajas vietnieks Ārijs Sproģis (LZP).

Brocēnu novada pašvaldībā 16. augustā ir saņemts Saldus rajona prokuratūras lēmums par drošības līdzekļa - noteiktas nodarbošanās aizlieguma domes priekšsēdētājai - piemērošanu. Lēmums vēl nav galējs un ir pārsūdzams, piebilda Sproģis.

"Saskaņojot ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Pašvaldību departamentu un prokuratūru, tika veiktas visas darbības prokurora lēmuma izpildīšanai. Domes darbu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā priekšsēdētājas prombūtnes laikā vada priekšsēdētājas vietnieks. Līdz ar to pašvaldībā ir nodrošināta iedzīvotājiem un iestādēm nepieciešamo pakalpojumu pieejamība," informēja Sproģis.

"Domes deputāti un administrācijas darbinieki ir informēti par pašreizējo situāciju, un pašvaldība pilnvērtīgi turpina ikdienas darbu. Notiek skolu sagatavošana jaunajam mācību gadam, tiek veikti plānotie remontdarbi, kā arī sniegti pašvaldības pakalpojumi iedzīvotājiem," piebilda domes priekšsēdētājas vietnieks.

Jau ziņots, ka Saldus rajona prokuratūra saukusi pie kriminālatbildības divus bijušos Brocēnu novada domes grāmatvedības darbiniekus par pašvaldības naudas piesavināšanos lielā apmērā, kā arī divas Brocēnu novada domes amatpersonas par bezdarbību jeb valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas.

Prokuratūra personu vārdus neizpauž, taču aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka par valsts amatpersonas bezdarbību pie kriminālatbildības tiek saukta Brocēnu novada domes priekšsēdētāja Dūklava un bijušais novada vadītājs, pašreizējais ierindas deputāts Arvīds Mēters (LSDSP).

Ar Mēteru piektdien neizdevās sazināties, jo viņa mobilais tālrunis nepieņem zvanus. Savukārt Dūklava īsā telefonsarunā no komentāriem atteicās, norādot: "Neko nekomentēšu. Pirmkārt, man ir slimības lapa. Kad kaut kas parādīsies, tad paši to uzzināsiet."

Brocēnu novada domes priekšsēdētājas vietnieks Ārijs Sproģis apstiprināja, ka Dūklava nav darbā kopš pirmdienas, 15. augusta, un, pēc viņas pašas sniegtās informācijas, esot slima. Vaicāts, vai, ņemot vērā izveidojušos situāciju, dome neplāno lemt par neuzticības izteikšanu Dūklavai un jauna priekšsēdētāja ievēlēšanu, Sproģis atteica, ka vairāk nekādus komentārus viņš nevēlētos sniegt.

Kā ziņots, Valsts kontrole (VK), veicot revīziju Brocēnu novada pašvaldībā, atklājusi finanšu pārkāpumus, kas veikti periodā no 2009. līdz 2015. gadam. Revidenti secinājuši, ka grāmatvedības dati vairākos gadījumos ir sagrozīti, lai slēptu patiesos partnerus un izmaksātās summas. Tāpat fiziskām personām bez pamatojuma ir izmaksāti aptuveni 100 000 eiro, bet amatpersonām ir izmaksāti vismaz 85 000 eiro, veicot nepatiesus ierakstus. Piemēram, ir izmaksāta nauda, norādot, ka tā bijusi pašvaldības dotācija iedzīvotājiem vai pakalpojuma apmaksa, kas pārskaitīta komunālo pakalpojumu sniedzējam. Nelikumīgas bijušas arī piemaksas pašvaldības deputātiem, tāpat nelikumīgi izlietoti vairāk nekā 5000 eiro, apmaksājot juridiskos ārpakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!